Hopp til innhold

Målvakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Keeper»)
En målvakt i bandy
En målvakt i fotball
Håndballsmålvakten Cecilie Leganger
En målvakt i ishockey

En målvakt, også kalt målmann, goalkeeper, goalie eller bare keeper, er en lagsportsutøver som forsvarer et mål for å hindre at det andre laget tar poeng. Det brukes målvakt i de fleste ballsporter, for eksempel i fotball, håndball, bandy og vannpolo, og en del andre sporter, blant annet ishockey.

Det finnes ofte spesielle regler for målvakten som ikke gjelder de andre spillerne, hovedsakelig for å beskytte målvakten, som har en utsatt posisjon på laget. I noen sporter, som ishockey, må målvakten ha på seg spesielt beskyttelsesutstyr for å beskytte kroppen mot spilleobjektet (ballen, pucken, e.l.).

Bandy[rediger | rediger kilde]

I bandy er målvakten den eneste spilleren som ikke bærer kølle, og han kan dermed aldri skåre mål. Han får imidlertid, som den eneste, lov til å ta ballen med hendene, dette kun innenfor en avmerket radius på 17 meter fra målet. Målvakten får også kaste ballen, både dersom han fanger den under spillets gang, og når ballen har blitt skutt over kortlinjen av det angripende lag. Målvakten i bandy har noe mer beskyttelsesutstyr enn utespillerne.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Målvakt (fotball)

I fotball er målvakten den eneste på laget som har lov til å ta ballen i hendene ute på banen. Målvakten kan bare ta på med hendene innenfor sekstenmeterfeltet, men kan også ta ballen med hendene utenfor hvis han har begge benene i bakken innenfor sitt område. Målvakten kan imidlertid ikke ta ballen i hendene etter pasning fra en medspiller, eller et uberørt innkast, kun hvis en medspiller header eller bryster ballen til han. Målvakten bruker som regel en annerledes drakt enn resten av laget. Han har også lov til å bruke hansker.

Håndball[rediger | rediger kilde]

Målvakten i håndball har sine spesielle rettigheter innenfor 6 metersmerket. En god målvakt er fokuseret, modig, smidig og har gode reaksjonsevner.

Ishockey[rediger | rediger kilde]

Målvakten i ishockey har mer verneutstyr på seg, på grunn av at han ofte blir truffet av pucken. Det gjelder noen spesielle regler for målvakten, han kan for eksempel holde pucken med hendene for å stoppe spillet.

Vannpolo[rediger | rediger kilde]

Målvakter i vannpolo har tre spesielle regler hvis de er innenfor fire-metersområdet:

  • De kan ta i ballen med to hender.
  • De kan berøre bunnen av bassenget.
  • De kan slå med knyttet neve.

De har ikke lov til å være i motstanderens banehalvdel.