Pöyry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Econ Pöyry)
Hopp til navigering Hopp til søk
Pöyry
Org.formosakeyhtiö
Etablert1958
HovedkontorVanda
Bransjeingeniørvitenskap
Nettsidehttp://www.poyry.com/

Pöyry er et finsk konsulentselskap børsnotert i Helsingfors.

Norge[rediger | rediger kilde]

Pöyry Management Consulting (Norway), tidligere Econ Pöyry, er den norske Management Consulting-delen til det internasjonale konsulent- og ingeniørselskapet Pöyry Plc. Pöyry Plc er representert i 45 land med virksomhet innen områdene energi, industri, vann og miljø og byutvikling og mobilitet, med rundt 7 000 ansatte.

I dag leverer Pöyry analyser og rådgivningstjenester til kunder i privat og offentlig sektor i og utenfor de nordiske land. Selskapet har om lag femten ansatte, som i hovedsak er samfunnsøkonomer, siviløkonomer og sivilingeniører. Selskapet har kontor i Oslo, samt søsterkontorer innenfor Pöyry Management Consulting i blant annet Oxford, London, Helsingfors, Stockholm, Düsseldorf, Milano, Zürich, Madrid og Wien. Selskapet ledes av Phil Hare.

Econs opprinnelige tjenester lå innenfor deregulering og markedsretting av offentlige virksomheter, evaluering av offentlig politikk og rammebetingelser. De første 20 årene ble selskapet ledet av Kjell Roland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Econ ble startet tidlig på 1980-tallet av fire samfunnsøkonomer med bakgrunn fra Statistisk sentralbyrå: Kjell Roland, Roar Ber­gan, Mor­ten Jen­sen og Knut N. Kjær. Den første direktøren, Kjell Roland har uttalt at Econs vekst skyldtes det offentliges behov for økonomisk analyse fra eksterne miljøer utenfor «jerntriangelet», lavere kostnader til data-regnekraft og igangsetting av offentlige scenarieutredninger.[1] Econ ble en hyppig brukt leverandør av økonomisk oppdragsforskning innen utredning av samfunnsspørsmål og problemstillinger i skjæringspunktet mellom marked, teknologi og politikk. ECON er regnet som en av hovedarkitektene bak dereguleringen av kraftmarkedet på 1990-tallet.[2] Andre profilerte tidligere ansatte er forhenværende Statoil-sjef Harald Norvik, Jonas Gahr Støre, tidligere leder for Naturkraft AS, Auke Lont og skribent Jan Arild Snoen.

Våren 2007 knivet Det Norske Veritas og finske Pöyry Plc om å kjøpe opp Econ. Det Norske Veritas trakk seg, da man mente at prisen hadde blitt for høy, og på høsten 2007 var Pöyry Plc sitt oppkjøp et faktum. Årene etter oppkjøpet var preget av høyt frafall og store underskudd.[3] På kort gikk selskapet fra over 100 til ned mot 30 ansatte, før arbeidsstokken senere tok seg opp igjen til 50 ansatte. I 2012 gikk selskapet gjennom en større omstillings- og integreringsprosess med Pöyry Plc. Selskapet jobber nå primært med analyse og rådgivning rettet mot kraftsektoren.

Kompetanseområder[rediger | rediger kilde]

Pöyry, som tidligere Econ, kombinerer økonomi, teknologi og politikk. Selskapet legger vekt på å ha ulike oppdragsgivere for å unngå å bli knyttet til en bestemt gruppe eller interesse.[trenger referanse] Oppdragene fordeler seg på offentlig forvaltning og bedrifter/organisasjoner.

Kritikk av Econ[rediger | rediger kilde]

Selskapet har i enkelte tilfeller fått kritikk for å ha utarbeidet utredninger der konklusjonen kan synes gitt av oppdragsgiverne. Utredningen fra 2007 om markedet for digitale lærebøker finansiert av Forleggerforeningen ble av en kommentator karakterisert som «et makkverk av en rapport».[4] En Econ-rapport finansiert av Microsoft Norge som hevdet at standardisering til en felles dokumentstandard for nettpubliserte redigerbare dokumenter i det offentlige ville koste 778 millioner har også blitt kritisert for «feilaktig beskrivelse av virkeligheten» og urealistiske forutsetninger.[5] Rapporten «Virkemidler for introduksjon av el- og hybridbiler»[6] utgitt i 2009 på oppdrag fra Norsk Petroleumsinstitutt er også blitt kritisert.[7] I forbindelse med kvalitetssikring av den norsk-svenske søknaden for fotball-EM 2016 ble Econ Pöyry, sammen med Holte Consulting, leid inn av regjeringen for å vurdere eventuell statsstøtte. Rapporten har i en kommentar i Nettavisen blitt beskrevet som et «bestillingsdrap som på flere punkter er forbausende lettvint gjennomført» Samtidig blir rapporten omtalt som god når det gjelder vurdering av byggepriser og evne til gjennomføring.[8] I andre medier har rapporten fått en mer positiv omtalale og blir referert til som både detaljert og omfattende.[9] eller omtalen er direkte knyttet til innholdet i rapporten[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]