Eadric Streona

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Edric Streona (død 1017) var en ealdorman (angelsaksisk tittel) av Mercia.

Edric var av en ikke-adelig familie, men steg i gradene gjennom å bli favorisert av den engelske kongen Ethelred den rådville. I 1007 ble han ealdorman av Marcia og giftet seg deretter med Ethelreds datter Eadgyth. Som ealdorman klarte Eadric seire overveldende over walisiske styrker, i henhold til Den angelsaksiske krønike, men av grunner som i dag er ukjente.

I kampene mellom engelskmenn og dansker tok han rollen som quisling. Da Ethelred i 1009 tok initiativ til et storslått angrep på danskene klarte Eadric å overtale ham fra å sette planene ut i effekt. Igjen, under invasjonen av den engelske kongerike ved Knut den mektige i 1015 deserterte Eadric den engelske kongen og slo seg sammen med kong Knut. Etter slaget ved Otford vendte han tilbake til Edmund, men kun for at hans forræderi ved slaget ved Ashington skulle sikre det totale nederlag for engelskmennene.

Kong Knut ga Eadric jarldømmet Mercia og i løpet av Knuts regjering fulgte Eadric dronning Emma, enke etter Ethelred og hustru til Knut, til hertugdømmet Normandie. Ved juletider i 1017 fryktet kong Knut ytterligere forræderi fra Eadric og fikk ham henrettet, «meget rettferdig» i henhold til Den angelsaksiske krønike. I henhold til Encomium Emmae var det nordmannen Eirik Håkonsson, jarl av Northumbria, som svingte øksa.

Triviell informasjon[rediger | rediger kilde]

  • I 2005 ble Edric Streona valgt av BBC History Magazine som den verste brite på 1000-tallet (BBC)