Hopp til innhold

Dynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dynastiet
orig. Dynasty
Generell informasjon
SjangerSåpeopera
Prod.landUSA
Sendeår1981–1989
Sesonger9
Episoder220
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Richard Shapiro, Esther Shapiro
MusikkBill Conti
Prod.selskapSpelling Television
Sending
Periode12. jan. 198111. mai 1989
TV-kanalAmerican Broadcasting Company (12. januar 1981)[1]
Eksterne lenker
IMDb
Filoli-godset (bygd i 1915) i California tjente som eksteriør for serien. I pilotepisoden ble også interiørscenene innspilt i huset.

Dynastiet (orig: Dynasty) er en amerikansk såpeopera skapt av ekteparet Ester og Richard Shapiro. Serien gikk på ABC i USA fra 1981 til 1989, og på NRK i Norge.

Handlingen var lagt til et overklassemiljø i Denver i Colorado og handlet om livet til den aldrende oljemagnaten Blake Carrington og hans kone Krystle. Hans ondsinnede og utspekulerte ekskone, Alexis, ble etterhvert en sentral del av handlingen. Deres felles barn, Fallon, Steven og Adam hadde også fremtredende roller.

Andre sentrale personer var Sammy Jo, Jeff Colby, Claudia, Dex Dexter og Amanda. Rollen som Blake ble spilt av John Forsythe, mens rollen som Krystle ble spilt av Linda Evans.

De seks første sesongene ble sendt på NRK fra 1983 til 1988.

Handling og ingredienser[rediger | rediger kilde]

Hovedingrediensene i serien kan kort beskrives som champagne, intriger, drama og sex der personene Blake, Krystle og Alexis er i sentrum for handlinga. Serien omhandler den styrtrike Carrington-familien og de problemer de har både på hjemmebane og utenfor hjemmet. Blant annet om den homofile Steven som er i konstant konflikt med faren og den seksuelt løsslupne Fallon, samt Blakes eks-kone Alexis som kommer flyttende tilbake i sesong 2. Serien omhandler også den styrtrike Colby-familien som er Blakes rival hvorpå Fallon mer eller mindre tvinges inn i ekteskap med Jeff Colby for å skape en allianse mellom de to familiene. Til å begynne med spilte også Blaisdel-familien en viktig rolle. Matthew prøvde også å slå seg opp på olje, men slet på hjemmebane med sin psykisk ustabile kone Claudia og datteren Lindsay som var midt i den verste tenåringsalderen. Etter hvert får vi også møte Blakes forsvunne sønn, Adam som alle trodde hadde dødd da han var liten. Andre sentrale skikkelser som man møter er Blakes butler Joseph og hans datter Kirby. Mark Jennings, tennistreneren og eks-mannen til Krystle, og forretningsmannen Dex Dexter. Den uregjerlige Sammy Jo er også markant i handlinga som Stevens kone.

Serien begynner med at Blake er i ferd med å forberede sitt bryllup med den yngre Krystle, som han møtte da hun jobbet som sekretær i hans selskap. Krystle er en ung, vakker og sårbar kvinne som ikke fikk den varmeste velkomsten da hun flyttet inn i herskapshuset til Blake og familien. Blakes datter (Fallon) er fiendtlig innstilt til henne fra første stund, selv om de to ble meget gode venner lenger ut i serien. Hun får derimot fra første stund en alliert i stesønnen Steven.

Noen av de mest sentrale hendelsene i serien er de mange «catfightene» mellom Krystle og Alexis, samt da Blake ved et uhell drepte Stevens mannlige kjæreste. Attentatet i Moldavia huskes også som en av de mest sentrale hendelsene, og man må også nevne det mye omtalte kysset mellom Krystle (Linda Evans) og skuespilleren Rock Hudson som på den tiden hadde aids i virkeligheten.

Dynastiet er ellers kjent for en rekke dramatiske «cliffhangers», avslutninger som gjorde at du[hvem?] bare «måtte» se neste episode.[trenger referanse]

Serien gikk på TV i USA fra januar 1981 til mai 1989. Arbeidstittelen til serien var «Oil» og rollen som Blake var egentlig tiltenkt den amerikanske skuespilleren George Peppard, men på grunn av hans vanskeligheter med rollefiguren ble han skiftet ut med John Forsythe. Det ble i alt produsert og sendt 220 episoder fordelt på ni sesonger, men NRK viste bare de seks første sesongene på 1980-tallet.

Etter seriens slutt ble det i 1991 laget en miniserie som hadde tittelen Dynasty: The Reunion. Et biprodukt var også spinoffserien The Colbys i 1985, med stjerner som Charlton Heston og Barbara Stanwyck, men den fikk aldri noen stor suksess og ble derfor tatt av sendeprogrammet etter bare to sesonger.

Om serien[rediger | rediger kilde]

I USA[rediger | rediger kilde]

Etter første sesong i USA hadde Dynastiet for lave seertall, og konsulentene sa til produsent Aaron Spelling at serien trengte en heks. Opprinnelig skulle Sophia Loren ha hekserollen i seks episoder, men i stedet ble det Joan Collins på heltid.[2]

Fenomenet Dynastiet i Norge[rediger | rediger kilde]

Dynastiet var i de første årene meget kontroversiell i Norge. Stein-Roger Bull, som var underholdningssjef i NRK på den tiden, forteller at «det ble en voldsom krangel internt i NRK etter at filmavdelingen nektet å kjøpe inn Dallas». Han beskriver prosessen som et smertefullt generasjonsskifte og beskriver videre at «da NRK fikk tilbud om Dynastiet sa jeg klart i fra at min avdeling kom til å kjøpe serien om de ikke gjorde det». Dynastiet var med på å gjøre NRK klar for en konkurransesituasjon som måtte komme, sier Bull. På Dagsrevyen måtte TV-sjef Otto Nes forsvare at han hadde gitt etter for «folket». Det var Jon Michelet som var den sterkeste motstanderen av serien. Han satt på den tiden i Kringkastingsrådet og ville ta serien, som han beskrev som «glatt, spekulativ og kynisk», av fjernsynet. Etter en debatt med Se og Hør-redaktør Knut Haavik ble han beskyldt for å være verre enn Hitler. Til tross for sin motstand mot serien forhindret det ikke Michelet fra å reise til USA i 1985 for å intervjue Pamela Sue Martin som spilte karakteren Fallon. Michelet ble på den tiden kjent som Norges fremste «Dynasti-hater». Rolv Wesenlund forsvarte serien med en helsides kronikk i Dagbladet. Sentralbordet til NRK smeltet nesten, erindrer Berit Rinnan, som jobbet i NRK da Dynastiet gikk på lufta. En slik debatt har aldri sett sin like i noe annet land, fortalte Rinnan.

Serien ble også meget populær i kristne kretser forteller medieforsker Jostein Gripsrud. Gripsrud mener dette var på grunn av at serien var proppfull av moralske dilemmaer som opptok kristne mennesker. Gripsrud ga ut ei bok om serien som het «The Dynasty Years». Foreningen «Dynastiets venner» ble dannet av trebarnsfaren og kjøreskolelæreren Freddy Andersen fra Haugesund. Og 16. mars 1984 ble det krise på Hedmarken da den lokale TV-senderen falt ut etter et strømbrudd. NRK måtte sende episoden i reprise etter sterkt krav fra folket. Det var upopulært å jobbe kveldskift på onsdager i Norge da serien var på sitt mest populære. Få ønsket å miste en episode og video var relativt lite utbredt på den tiden. Enkelte tok på seg finklærne hjemme i stua like før sending. Det ble også hevdet at enkelte bedehus omberammet møtene sine fra onsdag til en annen dag, rett og slett fordi folk ikke kom.

Alt oppstyret rundt Dynastiet har blitt kalt århundrets kulturdebatt i Norge og serien regnes for å være det TV-program som har påvirket det norske samfunnet mest. Serien var også med på å innlede jappetiden i Norge. Dynastiet har også utvilsom vært en stor inspirasjon for de norske såpeseriene Hotel Cæsar og Offshore, og den svenske såpeserien Rederiet har også tatt mye inspirasjon fra Dynastiet.

Serien fikk i 2006 igjen en viss aktualitet da TV 2s Øyvind Mund reiste til USA og intervjuet både Pamela Sue Martin og Linda Evans i forbindelse med programmet Gylne tider på TV 2.

Norske sendinger[rediger | rediger kilde]

 • NRK: 1983-88. NRK sendte kun de seks første av seriens ni sesonger. Første episode ble sendt 7. mai 1983. Serien gikk med en del opphold helt frem til 14. desember 1988.[3] Den ble sendt på lørdagskveldene det første året, men ble fra januar 1984 flyttet til onsdager.[4] De tre første sesongene ble sendt sammenhengende fra 7. mai 1983 til 11. juli 1984.[5] Fra da av var det meningen at serien skulle avsluttes for godt på NRK og sendeflaten ble overtatt av såpeserien Falcon Crest.[6] Den 20. august 1986 var serien tilbake.[7] I denne omgangen sendte NRK sesong fire og fem kontinuerlig frem til 22. september 1987. Deretter tok Falcon Crest over sendeflaten igjen.[8] Fra 18. mai 1988[9] og frem til 14. desember 1988 sendt NRK sesong seks. Cliffhangeren var hotellbrannen. Dette var aller siste gang Dynastiet ble sendt originalt på NRK.[10]
 • TV3: 1996[11]
 • TV 2: 1997-98[12]
 • NRK1: 2009-2010[13]

Seertall[rediger | rediger kilde]

En undersøkelse fra august 1983 viste at 45 % av den norske befolkningen brukte å følge serien fast, mens 31 % så den en gang i mellom. 24 % svarte at de ikke pleide å se på. Samme undersøkelse viste at de som ikke pleide å se på serien stort sett var personer som så lite på TV.[14]

Aktører i serien[rediger | rediger kilde]

De mest sentrale[rediger | rediger kilde]

Ellers medvirket også[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

 • John Forsythe (som spilte Blake) er den eneste av skuespillerne som medvirker i alle 220 episodene fra begynnelse til slutt, pluss i den todelte miniserien i 1991. John James (som spiller Jeff Colby) medvirker også fra begynnelse til slutt, men hadde et opphold midt i serien. Oppholdet skyldtes at han da spilte Jeff i spin-off-serien The Colbys, sammen med "nye" Fallon, Emma Samms. Da The Colbys ble lagt ned vendte de to tilbake til Dynastiets ensemble.
 • Linda Evans er den som var nest lengst i serien da hun sluttet midt i siste sesong. Hun medvirket i 204 av 220 episoder.
 • Al Corley hoppet av rollen som Steven midt i sesong 2, men returnerte som Steven i miniserien «The Reunion» i 1991. Årsaken til at han sluttet var bl.a. at han ville forfølge en pop-karriere. Han ble kjent for singelen «Square rooms» i 1985 som havnet på førsteplass i Frankrike.
 • Joan Collins ble skrevet ut av serien i begynnelsen av 1985 fordi hun krevde høyre lønn, men kom raskt tilbake etter å ha undertegnet en avtale om $60 000 pr. episode.
 • Tidligere president Gerald Ford hadde en liten gjesterolle som seg selv i 1983.
 • «Moldavia» er ikke den tidligere sovjetrepublikken Moldova, men et rent fantasiprodukt. Scenene fra Moldavia ble faktisk innledet med et bilde fra Ulvik i Hardanger.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ The Complete Directory to Prime Time Network and Cable TV Shows 1946–Present (engelsk) (8th utg.). oktober 2003. ISBN 978-0-345-45542-0. OL 9339109M. Wikidata Q24082769. 
 2. ^ «Helt hekta på såper». Dagbladet. 26. april 1997. 
 3. ^ VG - Skuffet over Dynastiet (14.12.1988)
 4. ^ «Alexis møtte Super-Henry». VG. 4. januar 1984. s. 38. «...kan vi iallfall trøste oss med at Dynastiet fra i dag av blir sendt på onsdager.» 
 5. ^ «Over og ut». Aftenposten. 14. juli 1984. «Men nå var det siste gangen. Siste onsdag. "Dynastiet" er omme, igjen er vårt hjem vårt hjem, og våre venner våre venner.» 
 6. ^ «Kjærlighet og hat til jul.». VG. 15. august 1984. s. 36. «Det er ikke bare oljgemagnater i Dallas og Denver som har en problemfylt hverdag. Også vinprodusentene på Falcon Crest utenfor San Francisco kan ha det stritt. Den som tviler, skal få bevisene tredd nedover hodet hver onsdag framover - i alle fall til jul.» 
 7. ^ «"Dynastiet" er tilbake». Aftenposten. 16. august 1986. «NRK begynner å sende "Dynastiet" igjen onsdag 20. august. Serien starter akkurat der den slapp for to år siden - med Krystle og Alexis innelåst i en brennende hytte.» 
 8. ^ «TV-program, Onsdag». VG. 22. september 1987. 
 9. ^ «"Dynastiet" helt til jul». Aftenposten. 18. mai 1988. «Fra i kveld og hver onsdag helt til jul, sender NRK 31 nye "Dynastiet" episoder.» 
 10. ^ «For aller siste gang». Aftenposten. 14. desember 1988. «Silke, champagne, kjærlighet og ondskap har forført og ergret norske TV-seere i fem år. Men i kveld er "Dynastiet" definitivt slutt.» 
 11. ^ VG, 02.01.1996 – Side: 56 57
 12. ^ VG - Dynastiet tilbake (22.12.1997)
 13. ^ ««Dynastiet»-flytting ga seerstorm». NRK (norsk). 25. mars 2010. Besøkt 5. november 2017. 
 14. ^ VG - En av fire er «frelst» (27.08.1983, s.51)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]