Knut Haavik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Knut Haavik
Født4. desember 1943 (74 år)
Beskjeftigelse Journalist, redaktør
Nasjonalitet Norge

Knut Olaf Haavik (født 4. desember 1943) er en norsk journalist, forfatter og tidligere redaktør for bladet Se og Hør.

Haavik publisert det første Se og Hør den 21. september 1978 og var redaktør for bladet til sin avgang i 2004. Han begynte sin journalistkarriere som journalistlærling i Larvik Morgenavis i 1963, hvor han var frem til 1965. Deretter var han lokaljournalist i Sandefjords Blad hvor han blant annet avslørt den første narkotikaligaen her i landet. På grunn av denne saken fikk han i 1969 jobben som kriminalreporter i VG. Han var nyhetssjef i VG da han i 1978 sluttet for å starte Se og Hør, som etter få år ble Nordens største ukeblad. Han ble senere konsernsjef i Allergruppen.

Haavik utgav i 2004 boka En ramp i rampelyset som var en ren selvbiografi skrevet like etter hans kones død. Boken fikk god mottagelse i pressen. Hans neste bok kom i 2006, en utradisjonell kriminalroman med tittel Ulven og den røde hane.[1].

Haavik er blitt kritisert for sin og Se og Hørs pågående journalistikk opp mot norske kjendiser. Dette førte til flere rettssaker der bladet ble anklaget for å krenke privatlivets fred. Selv sier Haavik om sin metode at «jeg tok et ja for et ja, og et nei for et kanskje».

I 2004 ble han valgt som nytt medlem av Norsk kulturråd for en fireårs periode. Haavik ble foreslått av Fremskrittspartiet.[2] Haavik ble valgt av Stortinget 16. november 2004 og satt som medlem 2005–2008. I 2007 ble han av likestillingsminister Karita Bekkemellem oppnevnt som medlem av Mannspanelet. Knut Haavik er frimurer.[3]

Annet[rediger | rediger kilde]

Gift med Solveig Halseth Haavik. Var gift i 36 år med Torunn, som døde av kreft august 2002. Har tre barn med Torunn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Wikiquote: Knut Haavik – sitater