Caligaris kabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Dr. Caligaris Kabinett)
Hopp til navigering Hopp til søk
Caligaris kabinett
Generell informasjon
Utgivelsesår1920
Prod.landTyskland
Lengde74 min.
Språkstum (tyske mellomtekster)
Bak kamera
RegissørRobert Wiene
ProdusentRudolf Meinert
Erich Pommer
Foran kamera
MedvirkendeWerner Krauss
Conrad Veidt
Friedrich Feher
Lil Dagover
DistributørDecla-Bioscop
Eksterne lenker

Caligaris kabinett (orig. Das Cabinet des Dr. Caligari) er en tysk stumfilm fra 1920. Den regnes som en milepel i filmens historie, og det var den første filmen som ble laget innenfor tysk filmekspresjonisme.

Filmen hadde premiere i Berlin i februar 1920. Den benyttet til da ukjente visuelle virkemidler, og ble med en gang sett på som noe helt nytt innen filmkunsten. Tydelige skygger blir fremhevet for å skape en usikker og forvirret stemning. På grunn av de økonomiske vanskelighetene i Tyskland etter første verdenskrig hadde man ikke råd til å kjøpe store, kraftige lyskastere.[trenger referanse] Mange av skyggene i filmen er derfor malt direkte på kulissene, noe som er med på å fremheve den unaturlige og uhyggelige stemningen ytterligere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Foajé-foto med scenebilde fra Caligaris kabinett. Motivet viser Caligari og andre doktorer sammen med somnambulisten Cesare.

Filmen handler om et reisende skrekkabinett som etter hvert viser seg å være ledet av en sinnssyk mann som bruker hypnose for å få utført lystmord. I filmen blir det beskrevet hvordan makt blir utøvet uten hensyn til menneskelige verdier eller rettigheter. I 1933 ble filmen forbudt i Tyskland og i 1937 ble den erklært som utartet kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]