Caligaris kabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Caligaris kabinett
Eksterne lenker

Caligaris kabinett (orig. Das Cabinet des Dr. Caligari) er en tysk stumfilm fra 1920. Den regnes som en milepel i filmens historie, og det var den første filmen som ble laget innenfor tysk filmekspresjonisme.

Filmen hadde premiere i Berlin i februar 1920. Den benyttet til da ukjente visuelle virkemidler, og ble med en gang sett på som noe helt nytt innen filmkunsten. Tydelige skygger blir fremhevet for å skape en usikker og forvirret stemning. På grunn av de økonomiske vanskelighetene i Tyskland etter første verdenskrig hadde ikke man ikke råd til å kjøpe store, kraftige lyskastere. Mange av skyggene i filmen er derfor malt direkte på kulissene, noe som er med å fremhever den unaturlige og uhyggelige stemningen ytterligere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Foaje-foto med scenebilde fra Doktor Caligaris kabinett. Motivet viser Caligari og andre doktoter sammen med somnambulisten Cesare.

Filmen handler om et reisende skrekkabinett som etter hvert viser seg å ledes av en sinnssyk mann som bruker hypnose for å få utført lystmord. I filmen blir det beskrevet hvordan makt blir utøvet uten hensyn til menneskelige verdier eller rettigheter. I 1933 ble filmen forbudt i Tyskland og i 1937 ble den erklært som utartet kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]