Den ubeseirede døden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den ubeseirede døden
orig. Der müde Tod
Generell informasjon
Utgivelsesår1921
Prod.landTyskland Tyskland
Lengde105 min.
Språkstumfilm (tyske mellomtitler)
Bak kamera
RegissørFritz Lang
ProdusentErich Pommer
ManusforfatterThea von Harbou
Fritz Lang
MusikkRalph Benatzky
SjeffotografBruno Mondi
Erich Nitzschmann
Herrmann Saalfrank
Bruno Timm
Fritz Arno Wagner
Foran kamera
MedvirkendeLil Dagover
Walter Janssen
Bernhard Goetzke
Rudolf Klein-Rogge
Hans Sternberg
Erich Pabst
Max Adalbert
Georg John
Prod.selskapDecla-Bioscop
Eksterne lenker

Den ubeseirede døden [1] (original tysk tittel: Der müde Tod, også vist i Norge under tittelen Kjærlighetens seier) er en tysk dramafilm fra 1921 regissert av Fritz Lang med Lil Dagover i hovedrollen. Filmen ble spilt inn i Studio Babelsberg utenfor Berlin.

Handling[rediger | rediger kilde]

Et ungt par plukker opp en haiker, og tilbyr ham en tur inn til nærmeste by. Men de vet ikke at den fremmede egentlig var Døden selv. I byen kjøper Døden et område ved siden av byens kirkegård. Rundt denne eiendommen bygger Døden en gigantisk, mystisk vegg. Ved en liten taverna møter det unge paret Døden igjen, og når den unge kvinnen blir distrahert forsvinner kjæresten hennes. Foran den mystiske veggen, ser hun en flere spøkelser gå forbi henne og gjennom veggen. Det siste spøkelset blant disse er kjæresten hennes. Til tross for hennes protester, beveger han seg gjennom muren - inn i dødsriket.

Den unge kvinnen konfronterer Døden, og hun ber ham bringe henne til kjæresten hennes. Han fører henne til et stort, mørkt rom med mange lys, hver i forskjellige stadier av brenning. Døden forklarer at han bare fulgte Guds vilje, og at det var tid for hennes kjæreste å dø. Kvinnen ønsker å få kjærligheten sin tilbake, og påstår at kjærlighet er sterkere enn døden. Døden forteller henne at hvert lys representerer et menneskeliv. Døden lover den unge kvinnen at hvis hun kan redde et liv gjennom kjærlighet, vil han gi hennes kjæreste tilbake i live.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Filmens stjerner' Nasjonalbiblioteket» (norsk). Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]