Hopp til innhold

Ekspresjonisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ekspresjonistisk kunst»)
Det dramatiske og fortegnede billeduttrykket i den spanske maleren El Grecos Utsikt over Toledo fra 1595/1610 minner i slående grad om ekspresjonismen på 1900-tallet. Kunsthistorisk tilhører bildet likevel manierismen.
Lyrikeren av Egon Schiele 1911
Rådyr i skogen (II) (Rehe im Walde (II) av Franz Marc 1914
Den tysk-norske billedkunstneren Rolf Nesch' Bro over Elben I fra 1932 (335x595mm)

Ekspresjonisme og ekspresjonistisk betegner en kunstretning og en uttrykksform, og har preget de fleste kunstneriske disipliner som billedkunst, litteratur, musikk, teater, film, dans og arkitektur. At et kunstverk er «ekspresjonistisk» betyr gjerne at verket uttrykker kunstnerens indre følelser, gjennom en subjektiv og forvridd fremstilling av den ytre verden. Uttrykket i ekspresjonistisk billedkunst er ofte kantete, nervøst og voldsomt.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Eksempler på ekspresjonistiske stilelementer kan finnes langt tilbake i kunsthistorien, som i den spanske barokkmaleren El Grecos bilder, eller Francisco Goyas «sorte malerier», som han malte mot slutten av sitt liv. Kunstretninger som postimpresjonisme, fauvisme og symbolisme, og kunstnere som Edvard Munch, Paul Gauguin, Paul Cézanne og Vincent van Gogh blir sett som forløpere for ekspresjonismen.

Som en egen kunstnerisk retning assosieres ekspresjonisme først og fremst med Tyskland i årene mellom ca. 1900 og 1940. Kunstnergrupper som Die Brücke og Blaue Reiter blir ansett som de mest fremstående representantene for den tyske ekspresjonismen, i tillegg til filmskapere som Fritz Lang.

Ekspresjonismen ble begrepsfestet som en motsetning til impresjonismen. I et ekspresjonistisk kunstverk vil gjengivelsen av et umiddelbart inntrykk av den sette verden måtte vike for komplekse tolkninger av en mer psykologisk natur. Ekspresjonistisk kunst forbindes gjerne med framstillinger av angst og sjelelig mørke, og kan ses i sammenheng med andre viktige kunstneriske og intellektuelle bevegelser på 1900-tallet som eksistensialisme og psykoanalysens teorier om det underbevisste.

Ekspresjonismen ble fordømt av de tyske nazistene som «entartete Kunst», det vil si utartet og degenerert kunst.

Innenfor dansekunsten er Mary Wigman en av de moderne dansepionerene som er ekspresjonistiske, og det kommer spesielt godt frem i hennes koreografi "Hexentanz" (tysk for "Heksedans") fra 1913.

Ekspresjonistiske billedkunstnere[rediger | rediger kilde]

Ekspresjonistiske forfattere[rediger | rediger kilde]

Ekspresjonistiske komponister[rediger | rediger kilde]

Ekspresjonistiske filmskapere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Ekspresjonismen; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)