Hopp til innhold

Devi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kali
Laksjmi

Devi (hindi og sanskrit देवी, Devī) betyr gudinne og blir brukt innen hinduismen for å vise til ulike kvinnelige gudeformer, særlig når de blir tilbedt alene. Hun kan sees på som en modergudinne, ettersom Devi ofte blir tilbedt som en mor.

Den maskuline utgaven av ordet er Deva. Andre benevnelser på Devi er Mahadevi (store gudinne), Mahimata (moder jord), Jai Mata Di (hellige mor) og Mata Rani (moderdronning).

Devi som hovedguddom

[rediger | rediger kilde]

Gudinnen er særlig viktig innen shaktismen, der hun blir sett på som hovedmanifestasjonen av det guddommelige. Det finnes flere tekster der hun blir opphøyet til skaper og ødelegger av universet, mens de mannlige gudene står under henne i makt og helligdom.

Som hovedgud er hun datter av Himavat (Himalayafjellene), og er Shivas hustru. I indisk nasjonalisme er personifiseringen av modergudinnen flyttet sammen med forestillingene om «Moder India», og i den bengalske nasjonalsangen «Bande mataram» henvender man seg til både guddommen og hjemlandet på samme tid.[1]

Puranaen Markandeya-Purana inneholder et selvstendig avsnitt kalt «Devimahatmya», som er en hyllest til Gudinnen.

Former av Devi

[rediger | rediger kilde]

Alle de personliggjorte gudinnene innen hinduismen kan regnes som former av Devi. De opptrer med ulike former som kan deles inn i kategorier:

  • Den milde konen eller moren. Inkarnasjoner av Laksjmi, som er konen til Visjnu, Sarasvati, konen til Brahma, og i mange tilfelle Parvati er ofte mer vennlige utgaver av en kone eller mor. De signer med velferd, grøde og liv heller enn å opptre skremmende.

Devi som navn

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Devi (navn)

Devi er et vanlig kvinnenavn for hinduer, og finnes i utallige sammensetninger, som Sridevi, Lakshmidevi, og mannsnavnet Deviprasad.

  • Rabri Devi er navnet på den mangeårige sjefsministeren i Bihar.
  • Phoolan Devi var en berømt «bandittdronning» som gikk inn i politikken.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Per Kværne og Kari Vogt. Religionsleksikon. Cappelen akademisk forlag, 2002

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]