Gamvik (fiskevær)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 71°03′56″N 28°14′47″Ø Gamvik er et fiskevær i Gamvik kommune i Finnmark. Gamvik hadde i 2006 omtrent 200 innbyggere. Tradisjonelt har fiske vært hovednæringen i Gamvik. Det siste fiskebruket ble lagt ned i 2008 etter en rekke oppstarter og nedleggelser de siste 20 årene. Det satses i dag på mye turisme da været er et godt sted for både havfiske og ferskvannsfiske i Risfjordelva og Sandfjordelva.

Gamvik ligger på Nordkinnhalvøya. Slettnes fyr ligger omtrent 4 km nord for Gamvik og er verdens nordligste fastlandsfyr.[1] Ved Slettnes ligger også Slettnes naturreservat, som er en viktig hekkeplass for et stort antall fuglearter, og har blant annet Norges nest største tyvjokoloni.[2] Vest for Slettnes ligger Steinvågen der man finner en av Norges best bevarte steinlabyrinter. Gamvik er også hjem til Gamvik Museum.[3]

Gamvik har egen kirke og skole, og fikk også den første flystripa (se Gamvik flyplass) i kommunen på 70-tallet, men etter åpningen av Mehamn flyplass har stripen kun blitt brukt i nødtilfeller. Gamvik fikk sammen med resten av Nordkinnhalvøya veiforbindelse med fastlandet da riksvei 888 åpnet på slutten av 80-tallet. Fra 1911 til 1990 hadde Gamvik daglig anløp av Hurtigruten og var rutens nordligste anløpssted. På grunn av vanskelige havneforhold skjedde anløpet ved bruk av en ekspedisjonspram som møtte skipet i sjøen og som bragte passasjerer og gods til og fra.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]