Claus Pavels Riis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Til seters, fotografi fra en oppsetning på Stavanger faste scene i 1915. Fotograf: John Kjølvik. Bildet inngår i Nasjonalbibliotekets bildesamling.

Claus Pavels Riis (født 1826 i Bergen, død 1886) var en norsk forfatter. Han var barnebarn av slottspresten og biskopen Claus Pavels.

Riis er nå mest kjent for å ha diktet visen «Eg heiter Anne Knutsdotter» (1869). I sin levetid var han en populær forfatter av skuespill og av studenterviser under pseudonymet Crispinus, før han bosatte seg i Tysnes som jordeier og amtsgartner.

Skuespillet Til Sæters : dramatisk Idyl med Sange (1850) var svært populært på norske scener i en årrekke. Dette stykket dannet forelegg for stumfilmkomedien Til sæters, som hadde premiere i 1924.

På 1860-tallet utga Riis morfarens selvbiografi og dagbøker. Dagbøkene til Claus Pavels gir et viktig bidrag til den norske historiefortellingen fra tiden rundt 1814.[1]

Claus Riis' gateIla i Oslo er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)