Claus Pavels Riis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Claus Pavels Riis
Født19. feb. 1826Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død8. okt. 1886Rediger på Wikidata (60 år)
MandalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dramaturg, bonde, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Til seters, fotografi fra en oppsetning på Stavanger faste scene i 1915. Fotograf: John Kjølvik. Bildet inngår i Nasjonalbibliotekets bildesamling.

Claus Pavels Riis (født 1826 i Bergen, død 1886) var en norsk forfatter. Han var barnebarn av slottspresten og biskopen Claus Pavels.

Riis er nå mest kjent for å ha diktet visen «Eg heiter Anne Knutsdotter» (1869). I sin levetid var han en populær forfatter av skuespill og av studenterviser under pseudonymet Crispinus, før han bosatte seg i Tysnes som jordeier og amtsgartner.

Skuespillet Til Sæters : dramatisk Idyl med Sange (1850) var svært populært på norske scener i en årrekke. Dette stykket dannet forelegg for stumfilmkomedien Til sæters, som hadde premiere i 1924.

På 1860-tallet utga Riis morfarens selvbiografi og dagbøker. Dagbøkene til Claus Pavels gir et viktig bidrag til den norske historiefortellingen fra tiden rundt 1814.[1]

Claus Riis' gateIla i Oslo er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]


David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)