Hopp til innhold

Den norske Forfatterforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den norske Forfatterforening
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer940698243
Stiftet15. november 1893[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Heidi Marie Kriznik
MedlemskapEuropean Writers' Council[2]
Daglig lederBjørn Vatne (2023–)
Nettstedwww.forfatterforeningen.no

Den norske Forfatterforening (forkortet DnF) er en forening for norske skjønnlitterære forfattere. Den har sine røtter i den opprinnelige foreningen kalt Den norske Forfatterforening, stiftet i 1893, og i Forfatterforeningen av 1952. Disse foreningene ble samlet i en felles forening i 1966. Foreningens formål er å verne og fremme norsk litteratur og ivareta de norske forfatteres faglige og økonomiske interesser. DnF har også arbeidet med internasjonalt solidaritetsarbeid for forfulgte forfattere.

Heidi Marie Kriznik leder organisasjonen.[3]

Stipender og Det litterære råd[rediger | rediger kilde]

Ingeniørenes hus i Kronprinsens gate 17, Oslo. Huset rommer bla. kontorer for Den norske Forfatterforening, Dramatikerforbundet, Kritikerlaget, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Norsk Oversetterforening.

Den norske Forfatterforening forvalter en rekke egne, statlige og andre stipend som hvert år deles ut til både medlemmer og ikke-medlemmer. Det litterære råd består av ni medlemmer og avgir innstilling i alle saker av litterær art og ved stipendieutdelinger. En rekke kjente forfattere har vært medlemmer av rådet. Formenn har i nyere tid vært blant andre Paal-Helge Haugen, Svein Jarvoll og Ann Kavli.

Bruddet i 1952[rediger | rediger kilde]

I 1952 meldte 32 forfattere seg ut av Den norske Forfatterforening og dannet Forfatterforeningen av 1952, i protest mot at Den norske Forfatterforening lot seg representere i Norsk språknemnd, som hadde som formålsparagraf å arbeide for samnorsk. DnFs tidligere formann Arnulf Øverland ble formann for den nye foreningen.

De to forfatterforeningene ble gjenforent i 1966 etter at Vogt-komitéen, også kalt «språkfredskomitéen», la fram sin innstilling.

Formenn/ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ web.archive.org, besøkt 2. mars 2024[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Styret – Den norske Forfatterforening (DnF)». Den norske Forfatterforening. Besøkt 26. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]