Norsk Forfattersentrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hovedkontoret ligger i Litteraturhuset i Oslo.

Norsk Forfattersentrum er en forening for skjønnlitterære forfattere i Norge. Foreningen formidler opplesningsoppdrag og forfatterbesøk på skoler, bibliotek, i foreninger og liknende samt arrangerer turneer, kunstnerseminarer og litterære festivaler.

Bakgrunn, medlemmer og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Norsk Forfattersentrum ble etablert i 1968 etter initiativ av forfatterne Einar Økland, Bjørn Nilsen og Tor Obrestad.

Norsk Forfattersentrum er en medlemsorganisasjon for skjønnlitterære forfattere, et serviceorgan for litteraturinteresserte, og et kompetansesenter for forfatter- og litteraturformidling. Alle norske forfattere som har utgitt skjønnlitterære bøker, kan søke om medlemskap (forutsetter ikke medlemskap i noen av forfatterforeningene).

Forfattersentrum formidler forfattere til alle typer arrangementer, og bidrar også som en forskutterings- og faktureringstjeneste for medlemmene sine. Norsk Forfattersentrum omfatter over 1180 forfattere og har hovedkontor i Litteraturhuset i Oslo sentrum, og avdelingskontor på Sørlandet i Kristiansand, på Vestlandet i Bergen, i Midt-Norge i Trondheim og Nord-Norge i Tromsø.

Kontoret i Bergen arrangerer hvert år blant annet De litterære festspill med årets festspilldikter som blir valgt av arbeidsutvalget ved avdelingskontoret. Trondheim arrangerer hvert andre år litteraturfestivalen ÆÅ Trondheim litteraturfestival, og kontoret i Tromsø arrangerer årlig Nordnorsk bokdag som ambulerer mellom de tre nordligste fylkene, samt samarbeidsarrangementer som Ordkalotten. Oslokontoret står for arrangeringen av Forfatterforelsinga, som det i 2011 ble utgitt en antologi fra. Omkring halvparten av oppdrag registrert gjennom Forfattersentrum er skoleoppdrag. Norsk Forfattersentrum fikk oppgaven å være nasjonal aktør for litteraturformidlingen i Den kulturelle skolesekken i mai 2009.

Hedersprisen Wergelands åre ble innstiftet av Norsk Forfattersentrum i 1997 på initiativ fra Arne Ruste.

I 2010 mottok Forfattersenteret 11 millioner i driftstilskudd over statsbudsjettet. Pr 2011 har Forfattersentrum 17 ansatte. Daglig leder for Norsk forfattersentrum har siden 2006 vært Ingvild Christine Herzog.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]