Forfatterforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forfatterforbundet
Typeideell organisasjon
Org.nummer820 343 972
Stiftet28. januar 2018[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
LederEystein Hanssen
Nettstedhttp://www.forfatterforbundet.no

Forfatterforbundet er en fagforening for norske forfattere som skriver skjønnlitteratur. Foreningens fremste oppgave er å ivareta forfatteres inntekts- og arbeidsvilkår, og å fremme norsk skjønnlitteratur.

Oppropet og initiativtakerne[rediger | rediger kilde]

Forfatterforbundet startet som et opprop i Aftenposten 14. desember 2017.[2] Initiativtakerne, Jan Ove Ekeberg, Helle Stensbak og Eystein Hanssen, mente det burde opprettes en organisasjon for alle skjønnlitterære forfattere i Norge. En forening med forutsigbare kriterier for medlemskap og som kan organisere alle norske forfattere uavhengig av sjanger. Oppropet ble signert av mer enn 30 forfattere.

Stiftelsen[rediger | rediger kilde]

Den 13. januar 2018, ble det avholdt et stiftelsesmøte på Litteraturhuset i Oslo, og mer enn 40 forfattere møtte her. Det ble valgt et interimstyre på 16 personer. Foreningen Forfatterforbundet ble stiftet den 28. januar 2018, og formelt registrert den 30. januar 2018.[3] Et foreløpig styre ble opprettet, bestående av: Jan Ove Ekeberg, leder; Helle Stensbak, nestleder; Eystein Hanssen, Dorthe Erichsen og Lena Merete Roer, styremedlemmer, og Frid Ingulstad og Ørjan Nordhus Karlsson, varamedlemmer.

Forfatterforbundets første landsmøte ble avholdt den 7. april 2018, på Litteraturhuset i Oslo. Jan Ove Ekeberg ble valgt som Forfatterforbundets første leder.

Milepæler[rediger | rediger kilde]

  • Den 23. september 2019 ble Forfatterforbundet tatt opp som foreløpig medlem i Landsorganisasjonen i Norge (LO).
  • Den 4. februar 2019, ble Forfatterforbundet tilkjent forhandlingsrett om bibliotekvederlaget som Kulturdepartementet utbetaler som vederlag for verk som lånes ut på norske biblioteker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]