Norsk Oversetterforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Garmanngården i Rådhusgata 7, Oslo er et av byens eldste hus. Huset rommer kontorer for Den norske forfatterforening, Kritikerlaget, Norsk Oversetterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Dramatikerforbundet

Norsk Oversetterforening (forkortet NO), er en forening for norske oversettere av skjønnlitteratur. Foreningen ble stiftet i 1948 for å heve kvaliteten på norske oversettelser og ivareta de litterære oversetternes faglige og økonomiske interesser. I 2014 har foreningen 322 medlemmer, som tilsammen oversetter fra rundt 47 språk. 13 medlemmer oversetter fra norsk til ti ulike språk. Forening har som formål å samle norske skjønnlitterære oversettere, arbeide for å høyne kvaliteten på norske oversettelser, ivareta medlemmenes faglige og økonomiske fellesinteresser samt bistå og gi råd til enkeltmedlemmer.

Foreningen fremforhandler avtaler om honorar og rettighetsoverdragelse med blant annet Den norske Forleggerforening, Norsk Teater- og Orkesterforening, De norske Bokklubbene og NRK.

NO er medlem av følgende internasjonale organer: NORNE (Nordisk nettverk av oversetterforeninger), NFOR (Nordisk Forfatter- og oversetterråd), CEATL (Conseil européenne des associations de traducteurs littéraires), FIT (International Federation of Translators), BWC (Baltic Writers' Council) og TSWTC (Three Seas Writers' & Translators' Council).

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

De første årene ble nye medlemmer tatt opp etter anbefaling fra to innvoterte medlemmer. I dag er reglene som følger:

Enhver kvalifisert oversetter av skjønnlitteratur til norsk eller samisk kan bli medlem etter søknad. Søkeren må framlegge for Faglig råd sin oversettelse av minst:

  • to oversettelser av skjønnlitterær prosa, til sammen minst 240 sider
  • eller to helaftens dramatiske verker, til sammen minst 200 sider
  • eller oversettelser av lyrikk i et omfang som rådet godkjenner

Også skjønnlitterære oversettere som oversetter fra norsk og samisk og som bor og virker i Norge, og som kan dokumentere tilsvarende produksjon, kan innvilges medlemskap.[1]

Norsk Oversetterforening har hvert år siden 1951 delt ut Bastianprisen for fremragende oversettelse av et skjønnlitterært verk og «Barne-Bastian» for fremragende oversettelse av en barne-/ungdomsbok.

Formenn/ledere i Norsk Oversetterforening[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Våre medlemmer», Oversetterforeningen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]