Norsk PEN

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk PEN
Org.nummer983 886 760
Stiftet1922
TilholdsstedWergelandsvn. 29
LederWilliam Nygaard
NestlederElisabeth Eide
GeneralsekretærHege Newth Nouri
LokallagNorsk PEN avdeling Vestlandet
Nettstednorskpen.no

Norsk PEN (eller Norsk P.E.N.) er en internasjonal litterær forening og kampforening for forfatteres og andre skribenters rett til ytringsfrihet, slik den er nedfelt i Menneskerettighetserklæringens § 19, i den norske grunnlovens § 100 og i Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som Norge er tilsluttet. PEN er et akronym for Poets, Essayists and Novelists.

I 2009 modtog Norsk PEN sammen med Dansk PEN Hal Koch-prisen, som er indstiftet af Krogerup Højskole i Humlebæk nord for København. Hal Koch var skolens første forstander.[trenger referanse]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Norsk PEN er en avdeling av PEN International. Organisasjonen ble stiftet i 1921, og den norske avdelingen ble stiftet i 1922 av Johan Bojer.

Nåværende styreleder er William Nygaard, tidligere forlegger i Aschehoug. En rekke kjente norske forfattere, forleggere og journalister er eller har vært medlemmer av styret.

Fribyer[rediger | rediger kilde]

Norsk PEN administrerer den norske delen av den internasjonale asylbyordningen for forfulgte forfattere. Ordningen går ut på at en by/kommune kan undertegne en kontrakt med det internasjonal fribynettverket ICORN

Ossietzkyprisen[rediger | rediger kilde]

Foreningen deler ut Ossietzkyprisen.

Norsk PEN avdeling Vestlandet[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble Norsk PEN avdeling Vestlandet opprettet. Styreleder er Nuray Yildirim Gullestad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]