Caligaris kabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Caligaris kabinett
orig. Das Cabinet des Dr. Caligari
Caligaris kabinett
Generell informasjon
Utgitt Tyskland 26. februar 1920
USA 19. mars 1921
Japan 14. mai 1921
Lengde 71 min.
Språk Stumfilm
Tyske tekster
Bak kamera
Regissør Robert Wiene
Manus Hans Janowitz
Carl Mayer
Produsent Rudolf Meinert
Erich Pommer
Musikk Giuseppe Becce
Sjeffotograf Willy Hameister
Foran kamera
Hovedroller Werner Krauss
Conrad Veidt
Friedrich Fehér
Lil Dagover
Hans Heinrich von Twardowski
Annen informasjon
Filmselskap Goldwyn Distributing Company
Budsjett DEM 20 000 (est.)
Eksterne lenker

Caligaris kabinett (orig. Das Cabinet des Dr. Caligari) er en tysk stumfilm fra 1920. Den regnes som en milepel i filmens historie, og det var den første filmen som ble laget innenfor tysk filmekspresjonisme.

Filmen hadde premiere i Berlin i februar 1920. Den benyttet til da ukjente visuelle virkemidler, og ble med en gang sett på som noe helt nytt innen filmkunsten. Tydelige skygger blir fremhevet for å skape en usikker og forvirret stemning. På grunn av de økonomiske vanskelighetene i Tyskland etter første verdenskrig hadde ikke man ikke råd til å kjøpe store, kraftige lyskastere. Mange av skyggene i filmen er derfor malt direkte på kulissene, noe som er med å fremhever den unaturlige og uhyggelige stemningen ytterligere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Foaje-foto med scenebilde fra Doktor Caligaris kabinett. Motivet viser Caligari og andre doktoter sammen med somnambulisten Cesare.

Filmen handler om et reisende skrekkabinett som etter hvert viser seg å ledes av en sinnssyk mann som bruker hypnose for å få utført lystmord. I filmen blir det beskrevet hvordan makt blir utøvet uten hensyn til menneskelige verdier eller rettigheter. I 1933 ble filmen forbudt i Tyskland og i 1937 ble den erklært som utartet kunst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]