Hopp til innhold

Undervisningsministeriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adressen Frederiksholms Kanal 21 deles med Kirkeministeriet
Vester Voldgade 123 (den tidligere Postgirobygningen)

Undervisningsministeriet (formelt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, tidligere 2011-2013 Ministeriet for Børn og Undervisning) er et dansk ministerium med ansvar for spørsmål rundt utdannelse, skoler, barnehager og barn.

I 1848 opprettet man Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet, som fungerte frem til 1916, da ministeriet ble delt opp i et ministerium for kirkeanliggender og tilsvarende et ministerium for undervisning. Senere var det en viss sammenheng mellom de to ministeriene, dels fordi de delte adresse, men også fordi det ofte forekom at den samme person ivaretok begge ministerpostene.

Blant annet folkeskoler og gymnasier hør under ministeriets ansvarsområde. Universitetene hører under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Selve ministeriet hadde kontorer i tre bygninger:

  • Frederiksholms Kanal 21–25
  • Frederiksholms Kanal 26
  • Vester Voldgade 123

Den nåværende barne- og undervisningsministeren er Merete Riisager (LA).

Institusjoner[rediger | rediger kilde]

Ministeriets organisasjon ble senest endret ved en strukturendring 1. mars 2011. Ministeriet besto av et departement og tre etater. Jesper Fisker var departementssjef. De tre etatene var henholdsvis Uddannelsesstyrelsen, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen og UNI-C. Under Uddannelsesstyrelsen hører blant annet avdelingen for utdannelsesstøtte (tidligere Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte).

Ved regjeringsskiftet 3. oktober 2011 ble navnet endret til Ministeriet for Børn og Undervisning. Samtidig ble det overført saksansvar for dag-, fritids- og klubbtilbud, dansk som annetspråk og nasjonale minoriteter. Ved regjeringsrokaden 9. august 2013 endredes navnet tilbake til Undervisningsministeriet og samtidig ble det overført saksansvar for dagtilbud og private pasningsordninger for barn inntil skolestart til Social-, Børne- og Integrationsministeriet.[1] Ministeriet fik navnet Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling i juni 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]