Kjørefelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk opplysningsskilt om kjørefeltinndeling.
Vei med 4 kjørefelt på riksvei 44 i Sandnes
Foto: J. Ådnanes

Kjørefelt eller kjørefil er den delen av kjørebanen som er bestemt for én vognrekke. Alle kjøretøy i et kjørefelt kjører i samme retning.

Merking av kjørefelt i Norge[rediger | rediger kilde]

På veier med veibredde mindre enn 6,0 meter er ikke kjørebanen inndelt i kjørefelt, og har stiplet kantlinje. På smale veier er det ikke alltid plass for at biler kan passere hverandre uhindret. Da må veien tilrettelegges med møteplasser. På smale veier med stor trafikk, er møteplassene skiltet med en hvit «M» på blå bakgrunn.

På veier av god bredde er kjørefelt adskilt med gul midtlinje (mellom felt i motsatt kjøreretning) og hvit linje mellom felt i samme kjøreretning, og veikanten merket med heltrukken hvit linje. Veier som bygges for høye hastigheter skal ha bredere kjørebaner og gode veiskuldre i tilfelle nødstopp. Høyhastighetsveier har midtdeler eller separate kjørefelt på motsatte kjøreretning. Slike midtdelere blir også satt opp på spesielt ulykkesbelastede strekninger såfremt det er mulig uten å få for forsnevrede kjørebaner. Det er en målsetting at de mest trafikkerte hovedveiene skal ha midtdelere.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Søk | Statens vegvesen». Statens vegvesen (norsk). Besøkt 8. juli 2017.