Forum kino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forum kino
Forum kino.jpg
Forum Kino ved Danmarks plass i Bergen.
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Forum kino
60°22′38″N 5°20′18″Ø

Forum kino er en tidligere kinobygning på Danmarks plass, Fjøsangerveien 28 i Bergen. Bygningen er tegnet av Ole Landmark i 1936 og sto ferdig i 1946. Det var den største kinoen i Bergen frem til den ble lagt ned i 2005.

Om bygningen[rediger | rediger kilde]

Forum kino er et av Landmarks hovedverk, og den blir også regnet som et hovedverk i norsk funksjonalisme, men gjennom vektleggingen av de dekorative elementene i fasaden kunne den like gjerne kalles en art deco-bygning.

Bygget ble tegnet og bygd til bare kinodrift. Forum kino var den største frittliggende kinobygning i Norge som ble bygd i 1930-årene. I Oslo ble det bygd en rekke kinoer i denne perioden, men samtlige ble bygd som en del av større forretningsgårder. For å finne kinoer som Forum må vi i stedet se til de store kinopalassene som ble bygd ute i Europa.

Byggearbeidene til det som skulle hete Kronstad kino startet i 1936. Arbeidet ble imidlertid stoppet under krigen og kinoen sto først ferdig i 1946. I mellomtiden hadde bygningen blant annet blitt benyttet som høylager for det tyske kavaleriet. Etter krigen fortsatte byggearbeidene for fullt og kinoen var premiereklar den 4. oktober 1946. Den fikk da navnet Forum og hadde 1140 sitteplasser.

Forum kino er en del av et større bygningsmiljø ved Danmarksplass, også dette tegnet av Ole Landmark. Til sammen danner dette det største sammenhengende bygningsmiljø i Bergen fra 1930-tallet. Tidligere var området preget av industrivirksomheten ved Bergen Mekaniske Verksted, (lagt ned i 1991), men dette døde ut på 70- og 80-tallet. Kinoen ble ominnredet i 1990.

Fredning og salg[rediger | rediger kilde]

I år 2000 ble det meldt oppstart på fredning av Forum kino, da Bergen kino ville legge ned kinodriften og selge eiendommen. Kulturminnemyndighetene var den gang bekymret for at et fritt salg uten klausulering ville føre til at autentisiteten og vesentlige arkitektoniske og kulturhistoriske verdier ville gå tapt, særlig i interiøret. I framlegget til fredning omfattet denne kinobygningens interiør og eksteriør, samt bibliotekdelens eksteriør.

19. januar 2006 ble Forum kino midlertidig fredet. Bakgrunnen var at Bergen kommune senere på våren solgte Forum Kino til Stor-Bergen Invest AS og Kermit Eiendom AS for 7 millioner kroner. TV Visjon Norge og avisen Norge IDAG, med Finn Jarle Sæle i spissen, kjøpte Forum kino for 33 millioner ett år senere. Bygget er eid av Forum Kino Eiendom AS.

Forum kino ble fredet av Riksantikvaren 17. januar 2017[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]