Krohnsminde Idrettsplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Krohnsminde kunstgressbane»)
Krohnsminde idrettsplass
Grunnlagt1947
AdresseFjøsangerveien 38b, 5054 Bergen
LandNorge
EierBergen kommune
DriftBergen kommune
UnderlagKunstgress
Historiske data
Påbegynt1920-tallet
Åpnet1947
Kart
Krohnsminde Idrettsplass
60°22′32″N 5°20′29″Ø

Krohnsminde idrettsplass er en kommunal idrettsplass på Danmarksplass i Bergen. Anlegget er delvis bygget på den gamle tomten til Berles gartneri, og dels på et myrområde som lå igjen etter at innsjøen på Krohnsminde ble tømt i 1920-årene. Utbyggingen av området startet på 1930-tallet, og allerede fra da ble området benyttet til diverse ballspill, men andre verdenskrig førte til at prosjektet ble forsinket, og anlegget ble ikke åpnet før i 1947. Idrettsplassen ble gjennom annen halvdel av 1900-tallet benyttet av en rekke idretter, deriblant fotball, hurtigløp på skøyter, friidrett og speedway.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Gordon Pirie satte i 1956 VM-rekord i på 5000 meter med tiden 13.36.8, og Norgesmesterskapet på skøyter ble lagt til Krohnsminde året før, i 1955, men på grunn av været måtte to øvelser – 1 500- og 10 000 meter flyttes til Voss. Det ble også bygget en hall i tilknytning til anlegget der det blant annet ble arrangert flere norgesmesterskap i boksing. Denne er nå revet.

Banen ble fra 2005-sesongen til og med 2007-sesongen brukt som hjemmebane for Løv-Ham Fotball, som også hadde kontorfasiliteter på idrettsplassen. Krohnsminde benyttes i dag av en rekke andre fotballklubber, deriblant Ny-Krohnborg IL, SK Trane og Baune S.K.. På dagtid brukes banen av nærliggende skoler.

Ombygging[rediger | rediger kilde]

Før fotballsesongen 2004 ble anlegget bygget om. Grunnen hadde begynt å sige, og dekket hadde dermed blitt skjevt. Løpebanen og friidrettsfasilitetene ble fjernet, mye fordi Fana Stadion nå var blitt byens fremste friidrettsstadion. Det ble lagt kunstgress med gummispon, og hovedbanen ble flyttet sørover. I tillegg ble det lagt en bane for 7er-fotball.

Ombyggingene gjorde at tribunene ble stående skjevt i forhold til banen. Et flertall av plassene på sittetribunen og også en stor del av ståtribunen ble stående ved 7er-fotballbanen, ikke hovedbanen. Anlegget var også preget av sin alder. Sittetribunen stod langt fra og høyt over banen, og det var svært få seter i forhold til ståplasser. Fasilitetene var mangelfulle og gammeldagse, blant annet ble man tvunget til å opprette en provisorisk dommergarderobe i brakker der boksehallen tidligere lå, og det ble satt inn nye plastseter på ståtribunen samt nye spillerbokser. Ståtribunen hadde også for få bølgebrytere i forhold til det som var pålagt fra Fotballforbundet, noe som gjorde at deler av ståtribunene var avsperret. Den perioden Løv-Ham spilte på Krohnsminde var dette med dispensasjon fra Fotballforbundet.

Planer for banen[rediger | rediger kilde]

Bergen kommune la området ut til salg for over ti år siden, men er fortsatt eier. Planen er imidlertid å gjøre det om til en ren treningsbane. Tribunene, tegnet av bergensarkitekten Ole Landmark, ble revet i november-desember 2008 og deler av området er bebygget av Helse Vest, mens delen mot Ibsens gate hvor gamle ståtribunen sto er renovert til idrettslige formål. Et nytt garderobeanlegg åpnet i mars 2013.

Offisiell publikumsrekord på Krohnsminde er 11 918 tilskuere 23. juni 1991 da Fyllingen møtte Brann til lokalderby. Men da Varegg i september 1971 møtte Rosenborg i cupens kvartfinale, var tilskuertallet trolig langt over 20 000. Portene ble sprengt, og telleapparatene sluttet å virke. Nøyaktig tilskuertall ble derfor aldri registrert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]