Créteil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Créteil
Kirken Saint-Christophe i Créteil

Våpen

Kart over Créteil

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionÎle-de-France
DepartementVal-de-Marne
ArrondissementCréteil
StatusKommune
Postnummer94000
Areal11,46 km²[1]
Befolkning92 989[2] (2021)
Bef.tetthet8 114,22 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

74
31
Høyde o.h.63 meter
Nettsidewww.ville-creteil.fr
Politikk
MaireLaurent Cathala
Kart
Créteil
48°46′40″N 2°27′11″Ø

Créteil er en kommune i den sørøstlige forstadsområdet til Paris i Frankrike. Det ligger 11,5 km fra sentrum av Paris. Créteil er préfecture (hovedstad) i departementet Val-de-Marne samt sete for arrondissementet Créteil. Byen er dessuten sete for et romersk-katolsk bispedømme og av en av Frankrikes 30 landsdekkende académies (distrikter) i Undervisningsdepartementet.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Créteil ble registrert første gang som Cristoïlum i martyrologiet skrevet av en munk kalt Usuard i 865. Navnet Cristoïlum kommer fra keltiske ordet ialo (som betyr «Skoglysning», «lysning», «stedet for») suffiks til en pre-latinske radikale crist- hvis betydning er fortsatt uklart. Noen tror Crist er et keltisk ord som betyr "ås", beslektet med Latinske crista og moderne fransk crête, i så fall betydningen av Cristoïlum ville være «lysning på åsryggen» eller «stedet på ryggen». En mer tradisjonell etymologi var at Crist henviser til Jesus Kristus, på grunn av en meget gammel tilstedeværelsen av kristendommen i Créteil og ærbødighet for Saint Agoard og Saint Aglibert, som led martyrdøden i Créteil rundt 400.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Créteil er en by i det sørøstre forstadsområdet til Paris. Elven Marne går gjennom byen ikke langt fra stedet hvor Marne mater inn i Seinen i Charenton-le-Pont. Området er en elveslette erodert av handlingene til Marne og Seine. Tilstøtende kommuner inkluderer Maisons-Alfort, Saint-Maur-des-Fossés, Bonneuil-sur-Marne, Limeil-Brévannes, Valenton, Choisy-le-Roi og Alfortville.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Créteil

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]