Colimavulkanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colimavulkanen i 2009.

Colimavulkanen eller som den også kalles for, volcán de fuego de Colima, befinner seg 3 860 meter over havoverflaten. Dette er i dag den mest aktive vulkanen i Mexico og den har hatt mer enn 40 utbrudd siden 1576. Vulkanen befinner seg ikke i delstaten Colima, men like over grensen til delstaten Jalisco. Det er to fjelltopper på vulkanfjellet. Den eldste ruger 4 330 meter over havoverflaten og den kalles for Nevado de Colima. Denne er ikke aktiv. 5 kilometer lenger sør finner man den 3 860 meter høye Volcán de Colima som er meget aktiv.

Geologisk historie[rediger | rediger kilde]

Colima har vært åsted for vulkansk aktivitet i omtrent 5 millioner år. I den senere pleistocen tidsalder, skjedde det et stort jordskred i fjellet, hvor omtrent 25 km³ med masse beveget seg 120 kilometer og nådde frem til Stillehavet. Et område på 2 200 kvadratkilometer ble dekket med masser fra jordraset. Store ødeleggende sammenbrudd ser ut til å hende om og om igjen med noen få tusen års mellomrom. Kronen (vulkankjeglen), som befinner seg inne i krateret, har antageligvis blitt dannet av en kombinasjon mellom jordskred og store utbrudd. Det bor rundt 300 tusen mennesker i en avstand av 40 kilometer fra vulkanen. Siden vi kjenner en del fra historien, og den befinner seg så nære et tett befolket område, så taes det stadig prøver av den.

Siste aktiviteter[rediger | rediger kilde]

I de senere år har det vært ofte temporære evakueringer av innbyggere i landsbygder som befinner seg tett opp til vulkanen på grunn av dens truende oppførsel. Uttbrudd har skjedd i 1991, 19981999 og fra 2001 frem til nå. Tyktflytende lava blir presset og det dannes en «lavakuppel» som av og til fører til større eksplosjoner og det kan bli dannet pyroklastiske skyer eller flommer som igjen vil påvirke omgivelsene med aske og lavarester. Det største utbruddet på flere år skjedde den 24. mai 2005. En sky av aske steg 3 kilometer opp fra vulkanen og satellittmålinger viser at asken spredde seg over et område på 200 kilometer vest for vulkanen i timene etter utbruddet. Pyroklastiske flommer beveget seg 4 til 5 kilometer fra åpningen og lavastein beveget seg 3 til 4 kilometer. Myndighetene satte opp sperreområder 6.5 kilometer fra foten av vulkanen. Den 7. juni 2005 kom der et nytt utbrudd og dette er det kraftigste utbruddet på flere tiår. Røykskyer rakk opp til 5 kilometer fra kraterkanten, noe som førte til evakuering av minst 3 nabolandsbyer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]