Blek piggsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blek piggsopp
Blek piggsopp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hydnum repandum
Carl Linnaeus, 1753
Norsk(e) navn: Blek piggsopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Sopper
Divisjon: Stilksporesopper
Klasse: Ekte hymeniesopper
Orden: Kantarellordenen
Familie: Hydnaceae
Slekt: Matpiggsopper
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: løv- og barskog
Utbredelse: Hele landet der det er skog

Blek piggsopp (Hydnum repandum) tilhører slekten matpiggsopper i kantarellordenen, og er nært beslektet med Rødgul piggsopp.

Blek piggsopp er en høyt skattet matsopp, som har blitt solgt på markeder rundt om i Europa i mange hundre år. På engelsk er den kjent som sweet tooth «søttann» og hedgehog mushroom «pinnsvinsopp», på fransk pied de mouton «sauefot» og på tysk Semmelgelbe Stacheling «semmel-gul stikkende» (etter det bayerske rundstykket «semmel»).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Soppen er 5–15 cm stor og blekt kremgul. Den har lange pigger (4–6 mm) under en noe uregelmessig hatt, samt noen på stilken. Disse faller lett av ved berøring. Fargen og piggene under hatten er et sikkert kjennetegn. Blek piggsopp skiller seg fra rødgul piggsopp ved at den er lysere og hvitere i fargen, gjerne større og den har oftere pigger nedover stilken. Begge er spiselige. Blek piggsopp vokser på jord eller blant mose og annen vegetasjon i bar- og løvskog – sommer til senhøstes. Den er ganske vanlig i skog i alle deler av Norge.[1]

Blek piggsopp i matlaging[rediger | rediger kilde]

Etter varmebehandling har Blek piggsopp mild smak og en behagelig konsistens. En tradisjonell tilberedning er steking i rikelig med smør, eventuelt med litt persille, hvitløk og/eller kvernet svart pepper, servert på ristet land- eller surdeigsbrød.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gro Gulden & Per Marstad (2018). Soppboka (1 utg.). Oslo: Cappelen Dam. s. 293. ISBN 978-82-02-58144-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]