Sporeavtrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sporeavtrykk av en skivesopp.

Sporeavtrykk av en sopp er viktig for artsbestemmelse av sopper. Sporeavtrykket viser farven på soppens sporepulver. Soppens sporer er svært små, ofte bare noen få µm, og for å kunne bestemme farven, må de sees samlet i hauger.[1] Sporeavtrykket alene er ikke tilstrekkelig for artsbestemmelse, men kan være avgjørende for å skille liknende arter fra hverandre.

Historisk har farven på sporepulveret vært medvirkende til klassifisering av flere sopparter i familier, men nyere forskning har vist at dette ikke nødvendigvis er avgjørende for familielikhet.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Et sporeavtrykk blir laget ved å plassere den sporeproduserende delen av soppen (undersiden av hatten på skivesopper og rørsopper) over er hvitt eller sort papirark, eller et ark gjennomsiktig og stiv plast (som tillater flytting over et hvitt eller farvet papirark senere, for bedre kontrast). Soppen ligger slik i flere timer, helst over natten. Når soppen fjernes, vil sporepulveret danne et mønster på underlaget, og farven kan bestemmes.

En mykolog bruker gjerne en glassplate som underlag, som han kan overføre til et mikroskop for nærmere undersøkelse av de enkelte sporers form og størrelse.

Ulike farver for klassifisering[rediger | rediger kilde]

Black spore print icon.png
Sort sporepulver
White spore print icon.png
Hvitt sporepulver
Brown spore print icon.png
Brunt sporepulver
Yellow spore print icon.png
Gult sporepulver
Olive spore print icon.png
Olivenfarvet sporepulver
Pink spore print icon.png
Rosa sporepulver
Tan spore print icon.png
Gyldenbrunt sporepulver

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evenson, Vera Stucky (1997). Mushrooms of Colorado and the Southern Rocky Mountains. Big Earth Publishing. s. 19. ISBN 1565791924. Besøkt 6. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Sporeavtrykk – ordbokoppføring