Sporeavtrykk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sporeavtrykk av en skivesopp.

Sporeavtrykk av en sopp er viktig for artsbestemmelse av sopper. Sporeavtrykket viser farven på soppens sporepulver. Soppens sporer er svært små, ofte bare noen få µm, og for å kunne bestemme farven, må de sees samlet i hauger.[1] Sporeavtrykket alene er ikke tilstrekkelig for artsbestemmelse, men kan være avgjørende for å skille liknende arter fra hverandre.

Historisk har farven på sporepulveret vært medvirkende til klassifisering av flere sopparter i familier, men nyere forskning har vist at dette ikke nødvendigvis er avgjørende for familielikhet.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

For å lage et sporeavtrykk skjærer en bort stilken helt inntil det sporebærende laget under hatten på den aktuelle soppens fruktlegeme. Deretter legger man hatten med det sporebærende laget vendt ned mot en lys eller gjennomsiktig overflate.[2] Hensikten er å fange opp sporene soppen vil avgi i løpet av de neste timene slik at man kan avgjøre fargen.

De ørsmå sporene soppen avgir kan lett spres med bevegelser i luften, så det oppnås tydeligst resultat ved å sette over en glassbolle eller lignende. Ved å lage sporeavtrykket på en glassplate muliggjøres flytting av sporeavtrykket slik at de enkelte sporene kan studeres i et mikroskop, eller for å vurdere fargen mot en eller annen kontrastfarge.[3] For å finne den rette fargen på sporeavtrykket må det være tilstrekkelig tykt og undersøkes i dagslys.[4]

Ulike farver for klassifisering[rediger | rediger kilde]

Black spore print icon.png
Sort sporepulver
White spore print icon.png
Hvitt sporepulver
Brown spore print icon.png
Brunt sporepulver
Yellow spore print icon.png
Gult sporepulver
Olive spore print icon.png
Olivenfarvet sporepulver
Pink spore print icon.png
Rosa sporepulver
Tan spore print icon.png
Gyldenbrunt sporepulver

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Evenson, Vera Stucky (1997). Mushrooms of Colorado and the Southern Rocky Mountains. Big Earth Publishing. s. 19. ISBN 1565791924. Besøkt 6. august 2008. 
  2. ^ Johansen, Else Beitnes (1998). Globus. Oslo: Cappelen. s. 30. ISBN 8202172632. 
  3. ^ Tollin, Sven (1990). Sopp. [Oslo]: NKS-forlaget. s. 8,9. ISBN 8250811488. 
  4. ^ Læssøe, Thomas (1997). store soppboken. Oslo: Teknologisk forl. s. 12. ISBN 8276430910. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.svg Wiktionary: Sporeavtrykk – ordbokoppføring