Hopp til innhold

Mikrometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Μm»)
mikrometer
Et karbonfiberfilament med en diameter på 6 μm, sammenlignet med et menneskehår med en diameter på 50 μm.
Generell informasjon
Navnmikrometer
EnhetssystemSI
Enhet avlengdeRediger dette på Wikidata
EnhetssymbolµmRediger dette på Wikidata

Mikrometer er en avledet SI-enhet for avstand. En mikrometer er lik 10−6 meter.[1] Symbolet for mikrometer er µm.

Mikrometer er en vanlig enhet for måling av bølgelengder av infrarød stråling. Mikrometer er også måleenheten på malingstykkelsen i sammenheng med overflatebehandling. I astronomien betegner mikrometeoroide små meteoroider. I biologien er celledimensjoner gjerne angitt i mikrometer. Innen elektronikk betegner mikroelektronikk kretser konstruert på mikro- eller submikroniv. Mikroelektromekaniske systemer og mikrofysiologiske systemer er basert på slik teknologi.

Enkelte mennesker, særlig innenfor astronomi og halvlederteknologi, bruker det gamle navnet mikron og/eller bare symbolet µ, i stedet for µm, men slik bruk er frarådet.[trenger referanse]

Symbolet µ (Unicode-tegn U+00B5; HTML µ) er mikro-tegnet. Tegnet har vanligvis ASCII-kode 230. For å sette inn tegnet på en vanlig PC kan tastekombinasjonene holdes tasten Alt inne mens 230 tastes på talltastaturet, eller Alt Gr+M. Symbolet er avledet fra den greske bokstaven μ (my). Symbolet «um» er av og til brukt, når µ (SI-prefikset) og μ (den greske bokstaven) ikke er tilgjengelig, som for eksempel på en skrivemaskin.

1 mikrometer i andre enheter

[rediger | rediger kilde]

1 mikrometer er lik:

Og motsatt:

  • 1 ångstrøm = 0,0001 mikrometer
  • 1 nanometer = 0,001 mikrometer
  • 1 millimeter = 1000 mikrometer
  • 1 meter = 106 (1 000 000) mikrometer

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Prefixes of the International System of Units» (engelsk). Det internasjonale byrå for mål og vekt. Arkivert fra originalen 23. mai 2018. Besøkt 15. april 2023.