Hopp til innhold

Sørlig rødgul piggsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rødgul piggsopp»)


Sørlig rødgul piggsopp
300
Nomenklatur
Hydnum rufescens
Pers. : Fr.
Synonymi
Hydnum repandum rufescens
Klassifikasjon
RikeSopper
DivisjonStilksporesopper
KlasseEkte hymeniesopper
OrdenKantarellordenen
FamilieHydnaceae
SlektMatpiggsopper
Økologi
Habitat: Løv- og barskog
Utbredelse: Europa

Sørlig rødgul piggsopp (Hydnum rufescens) er en av de mest ettertraktede høstsoppene og hører til de beste matsoppene. Den kan ikke forveksles med noen annen sopp, bortsett fra den nært beslektede sørlig blek piggsopp.

Kjennetegn og utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Sørlig rødgul piggsopp er som regel rødgul, noen ganger brunrød eller oransjeaktig med en bølget hatt. Den har lyse skjøre hvite pigger på undersiden av hatten, som er et sikkert kjennetegn. Stilken har ofte en litt oransje farge og har, i motsetning til sørlig blek piggsopp, ikke pigger på stilken. Den dufter godt, noen mener den dufter litt som appelsin. Soppen er kjøttfull, men litt spinklere enn sørlig blek piggsopp, som er litt kraftigere og mer gulhvit i fargen.

Sørlig rødgul piggsopp blir mellom 4–7 cm høy og kan finnes både i bar- og i løvskog og kan plukkes fra august til oktober. Soppen er ikke like vanlig som sørlig blek piggsopp og kommer litt senere enn den bleke varianten. Sørlig rødgul piggsopp liker seg særlig godt under gamle grantrær og går mange steder opp i bjørkebeltet i fjellet.

Rødgule piggsopper.

Forvekslingsmuligheter

[rediger | rediger kilde]

Sørlig rødgul piggsopp og sørlig blek piggsopp likner med sine pigger under hatten ikke på noen andre sopper i norsk natur. Den har ingen giftige dobbeltgjengere og hører derfor til de aller sikreste matsoppene vi har.

Matlaging

[rediger | rediger kilde]

Sørlig rødgul piggsopp er god å steke sammen med olivenolje og hakket hvitløk i varm panne. Ha så oppi en boks med tomater og litt crème fraiche. La dette koke opp og med basilikum er dette godt på pasta eller med loff. Soppen er god i stuinger og fin til frysing. Ellers kan soppen hermetiseres, men egner seg ikke til tørking.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata