Hopp til innhold

Begna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Begna
Begna ved Smedlund i Sør-Aurdal
LandNorges flagg Norge
FylkeInnlandet, Buskerud
Lengde213 km
Nedbørfelt4 851 km²
Middelvannføring88 /s
StartOtrøvatnet
  – Høyde971 moh.
MunningSamløp med Randselva ved Hønefoss
SideelverUrula, Åbjøra, Neselvi (Øystre Slidre-vassdraget)
Kart
Begna
60°10′00″N 10°16′00″Ø

Begna er hovedelva i Begnavassdraget og inngår som en betydelig del av Drammensvassdraget. Elva er 213 km lang og har en høydeforskjell på cirka 908 meter.

Elva renner fra OtrøvatnetFilefjell i den sørlige delen av Jotunheimen, gjennom Valdres og sørover til Nes i Ådal, der den renner ut nord i Sperillen. Normal vannføring ved Bagn er cirka 60 /s. Elva Urula drenerer fra Ådalsfjellene, Vidalen og Hedalen, og munner også ut nord i Sperillen.

Nedstrøms Sperillen er normal vannføring cirka 88 m³/s. Fra utløpet og videre gjennom Ådal til Hønefoss kalles elva Ådalselva. Like nedenfor Hønefossen renner elva sammen med Randselva (Randsfjordvassdraget), og danner Storelva.

Storelva munner ut i Tyrifjorden, mellom Averøya naturreservat i Ringerike og OnsakervikaRøyse i Hole. Fra utløpet av Tyrifjorden, ved Vikersund, og til elva renner ut i Drammensfjorden, kalles den Drammenselva. Da er den Norges tredje mest vannrike elv.

Annet[rediger | rediger kilde]

Begna, fra Bagn i Valdres og sørover mot Hallingby i Ytre Ådal regnes som en av Østlandets beste ørretfiskeelver. Strekningen mellom Bagn og Sperillen er den vilmarksforfatteren Mikkjel Fønhus kalte «Storelva» i sitt forfatterskap. Det var her Fønhus levde sitt liv og skrev sine romaner. Tidligere var Begna ei betydelig tømmerfløtningselv.

Foreningen til Bægnavassdragets Regulering (FBR) er en forening, hvis formål er å ivareta medlemmenes felles interesser med hensyn til bruk av vannet fra Begnas nedbørfelt til kraftproduksjon.

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]