Randselva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Randselva
Randselva vinteridyll.jpg
Vinteridyll ved Randselva og Vesterntangen i Hønefoss, få meter fra der elva renner sammen med Begnaelva.
LandNorge Norge
FylkeViken
KommunerJevnaker, Ringerike
Lengde hovedløp17,9 km[1]
Lengde totalt200,3 km[2]
Nedbørfelt3 768,54 km²[2]
Middelvannføring58,55 /s[2]
StartRandsfjorden ved Jevnaker
  – Høyde134-131 moh.
  – Koord.   60°14′01″N 10°22′18″Ø
Fjerneste kildeSør for Klanten, Øystre Slidre
  – Høydeca 1155 moh.
  – Koord.   61°19′09″N 9°14′55″Ø
  – VannstrengBekk uten navn – Etne – EtnsennEtnaRandsfjorden – Randselva
MunningSamløp med Begna i Hønefoss
  – Høydeca 95 moh.
  – Koord.   60°10′11″N 10°15′49″Ø

Randselva er elva som dannes i sørenden av Randsfjorden, ved NesbakkenJevnaker i Viken, og renner via Kistefoss, Viul og Hvalsmoen ned mot Hønefoss i Ringerike kommune.

Randselva renner sammen med Ådalselva (elvestrekning av Begnaelva) like nedenfor Hønefossen i Hønefoss og danner der Storelva, som drenerer til Tyrifjorden og er en del av Drammensvassdraget. Oppstrøms dannelsen av Storelva inneholder Randselva blant annet tre naturreservater; Hovsenga naturreservat, Rankedal naturreservat og Viulkastet naturreservat.

Fiske etter storørret[rediger | rediger kilde]

Randselva er ei populær elv blant stangfiskere. Elva er spesielt kjent for de kjempestore tyrifjordørretene som fanges der hvert år, en storørretstamme med gytevanding til denne elva. Det er spesielt populært å fiske med stang på strekningen mellom Viulfossen og Hvalsmoen. I dette området driver også den lokale sportsfiskerforeningen stamfiske hver høst, for å sikre stammen for framtiden. Elverekorden på stang er på 12,7 kg. Elva har også norgesrekord på flue, en ørret på 10,6 kg tatt av Bjørn Smith i 2006. Under stamfisket er det imidlertid melket fisk på mer enn 16 kg.

Elvesurfing[rediger | rediger kilde]

Randsbølgen er en kunstig elvebølge ligger i Randselva. Bølgen egner seg både for elvepadling og elvesurfing, og har vært arrangementsted for norgesmesterskapet i fristil elvepadling.[3] Bølgen kan tilpasses etter vannføringen ved hjelp av en lem under vann, og har sitteplasser for tilskuere.

Prosjektet med planlegging, tillatselser og bygging var en lang prosess som involverte mange instanser.[4] Det endte med at det ikke ble gitt tillatelse å bygge i selve hovedløpet til elven, men istedet ble det gitt tillatelse til å prøve å bygge om en gammel demning på østsiden av Hvalsmoen leir.[4] Et stort usikkerhetsmoment var om vannmengden fra demningen kom til å være tilstrekkelig.[4] Randsbølgen ble bygd ferdig i 2012.

Drammensvassdraget

Kryssinger[rediger | rediger kilde]

Randselva krysses av europavei 16 med Randselva bru og av Roa–Hønefosslinjen som inntil 1989 var en del av Bergensbanen.

Randselvas (venstre) møte med Ådalselva danner Storelva (høyre).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Elvenett. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 27. juli 2017
  2. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Sidenedbørfelt. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 27. juli 2017
  3. ^ Ringerikes Blad - På femteplass i EM
  4. ^ a b c «Hønefoss får sin egen surfebølge - Hva skjer - Oslo Elvesportsklubb». Arkivert fra originalen 21. juni 2019. Besøkt 21. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]