Otrøvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Otrøvatnet
E16 gikk langs Otrøvatnet.
LandNorge
FylkeInnlandet
KommuneVang
Areal 2,18 km²[1]
Reguleringshøyde971,2–965,7 moh. [1]
Magasinvolum 11 mill. m³[1]
Lengde ca. 2,6 km
Bredde ca. 1 km
Nedbørfelt 42,91 km²[2]
VassdragDrammensvassdraget
TilløpTenla
UtløpBegna
Posisjon
Kart
Otrøvatnet
61°10′52″N 8°11′24″Ø

Otrøvatnet (også kalt Støgofjorden)[3] er en innsjø som ligger i Vang kommune i Innlandet, 971 moh. Dette er utspringet til den lengste grenen av Drammensvassdraget: Begna, som renner gjennom Valdres. Den lange vannveien fra Otrøvatnet til Drammensfjorden er 301 km. Innsjøen er regulert.

Omliggende steder og landskap[rediger | rediger kilde]

På nordsiden av vannet er mellom Bergen og Oslo fra 2017 lagt i tunnel, tidligere lå veien i et bratt fjellparti opp mot et fjellplatå som ligger ca. 400 m høyere. På sørsiden skråner det skogkledte terrenget mye slakere opp mot et platå på ca. 1 200 moh. I vestenden av vannet ligger Nystuen skysstasjon «Nystøgo», som opprinnelig var en av statens fjellstuer. Ca 4 km mot vest ligger fylkesgrensen til Sogn og Fjordane, og bare 1 km over grensen ligger Øvre Smeddalsvatnet (932 moh) som har utløp vestover mot Lærdal ved Sognefjorden. Vest for Otrøvatnet ligger også St. Thomas-kirken. På nordøstsiden, hvor Begna har sitt utspring, ligger gården Grinde. Langs hele østsiden ligger et spredt hyttefelt i skogsterreng i tilknytning til alpinbakkene ved Filefjell skiheiser. På sørsiden ligger hyttetunet Gamlestoga.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

  • Filefjell skiheiser med alpinbakker, ca. 1 km øst for vannet.
  • Kiting, det har vært arrangert Norgescup i kiting som også foregår utpå isen.
  • Langrenn, bl.a. en 10 km dobbel skiløype rundt vannet, men også oppkjørte løyper opp til enkelte fjelltopper i nærheten.
  • Fiske, stort sett fjellørret.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Det er ikke bare mennesker som har dette området som hovedvei mellom øst og vest. Liene på spesielt nordsiden, men også delvis på sørsiden, av vannet er en viktig sesongvis trekklinje for bl.a. hjort og elg mellom Vestlandet (Lærdal) og Østlandet (Valdres).

Dialekt[rediger | rediger kilde]

Den stedlige dialekten er nærmere forbundet med SognVestlandet enn med de tilstøtende områder i Land.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vannkraft – Utbygd vannkraft – Magasin. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 18. april 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 18. april 2015
  3. ^ «Otrøvatnet». Faktaark. Kartverket. Besøkt 4. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]