Bastardskilpadde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bastardskilpadde
bastardskilpadde
bastardskilpadde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepidochelys olivacea
Eschscholtz, 1829
Norsk(e) navn: Bastardskilpadde
Hører til: Skilpadder,
Havskilpadder
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: Farvann
Utbredelse: De tropiske delene av Atlanterhavet og tempererte hav i hele verden

Bastardskilpadden (Lepidochelys olivacea) er en art mellomstor havskilpadde som er utbredt i de tropiske delene av Atlanterhavet og tempererte hav over hele verden.

Bastardskilpadden er den minste av havskilpaddene. Som voksen har den en gjennomsnittlig lengde på mellom 60 og 70 cm.[1] Det hjerteformede ryggskjoldet er ensfarget mørk eller lys olivengrønn, men er tidvis rødaktig grunnet alger som vokser på skjoldet, bukskjoldet er gult.

Den jakter aktivt krepsdyr, fisker og blekkspruter, og spiser også sjøgress, alger og tang.[2]

Bastardskilpadden migrerer i store flokker til yngleplassene[3]. Hunnene legger egg på samme strand som de ble klekket. De bruker bakflippene til å grave eggene ned til ca 50 cm dyp. Skilpadden er den raskeste av havskilpaddeartene på land og den raskeste til å lage rede og legge egg. Det tar mellom 45 minutter og 1 time å hekke. En hunn vil i gjennomsnitt legge 100 egg, med størrelsen som en bordtennisball. Hunnen kommer på land for å hekke opptil 3 ganger i hver sesong, hvert andre eller tredje år. Mens hunnen dekker til reiret kan du høre 'dunk dunk dunk', lyden oppstår ved at de pakker sand i reiret ved hjelp av bukskjoldet. På enkelte strender kan opptil 400 000 hunner komme på land samtidig for å hekke.

Selv om dette er den mest utbredte arten av havskildpaddene, synker antallet raskt over hele verden på grunn av fangst, tyvjakt, eggsanking, forurensning, utbygging og turisme på strendene de hekker.

Bastardskilpadde distribusjonskart: Røde sirkler er store yngleplasser, mens gule sirkler er små.

Fakta[rediger | rediger kilde]

  • Lengde: 60 - 70 cm
  • Ynglemåte: Egg
  • Levested: I vann

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Recovery Plan for U.S. Pacific Populations of the Olive Ridley Turtle (Lepidochelys olivacea)» (PDF). Silver Springs, MD: National Marine Fisheries Service. 1998.
  2. ^ Conservation, Local Ocean. «Sea Turtles». Local Ocean Conservation (engelsk). Besøkt 13. oktober 2021. 
  3. ^ Ernst, Carl H.; Barbour, Roger W.; Lovich, Jeffrey E (1994). Turtles of the United States and Canada. Smithsonian Inst. Press. ISBN 1560983469. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]