Hopp til innhold

Tang (alge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Tang
Nomenklatur
Fucales
Klassifikasjon
Inndelt i

Tang (Fucales) er en alge som lever i havet. Tang er en koloniorganisme og kan bli ganske stor. De største artene kan bli flere meter. Den fester seg normalt i bunnen eller til en stein og vokser derfra. Den finnes fra tidevannsbeltet og ned så langt der er lys nok og i alle havområder. Fargen er ofte grønnbrun eller brungrønn, men deler av planten kan ha gulskjær. En del taresorter utvikler blærer som fylles med luft og bidrar til å holde planten oppreist i vannet.

Tang- og tarebeltene er viktige skjulesteder for mange arter små sjødyr og fiskelarver som finner ly mot sultne naboer, samtidig som der er godt om mat for dem.

Det finnes mange forskjellige tang og tarer, eksempelvis havsalat, grisetang, blæretang og sagtang. Tang hører hjemme i algegruppen brunalger.

Bruksområder

[rediger | rediger kilde]

Tang som har drevet i land på strendene, ble før brukt som gjødsel på åkre. I tillegg brukes tangen som isolasjon i husvegger og taket i stedet for halm. Fortsatt brukes tang i liten skala som gjødsel, men siden mer effektivt gjødsel er tilgjengelig i dag, er det ikke lenger så lønnsomt med tang. Videre er havene i dag mye mer forurenset enn de var før. Noe som betyr at flere alger inneholder giftstoffer og dermed blir et dårlig alternativ som gjødsel.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]