Havskilpadder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Havskilpadder
Caretta caretta
Nomenklatur
Chelonioidea
Bauer, 1893
Populærnavn
havskilpadder
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkilpadder
UnderordenHalsgjemmere
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: marint
Utbredelse: alle verdenshav
Inndelt i

Havskilpadder (Chelonioidea) er en gruppe skilpadder. Gruppen består av to nålevende familier, havlærskilpadder og familien Cheloniidae. De eksisterer også flere familier som bare er kjent fra fossiler.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Gruppen kjennetegnes av at forlemmene er utviklet til luffer. Alle har også flatt og strømlinjeformet skall. Selv om havsklipadder tilhører halsgjemmerne, har de relativt korte og stive nakker og kan bare i begrenset grad trekke hodet inn i skallet.

Livshistorie[rediger | rediger kilde]

Havskilpadder finner all mat i vann og tilbringer nesten hele livet i havet, men de må på land for å legge egg. Eggene til alle artene er små og runde. Hunnskilpaddene blir paret i havet og tar seg opp på land på stranden om natten. Der graver de en grop hvor de legger eggene sine. Eggene ruges ut ved hjelp av varmen fra sola. Etter endt fosterutvikling graver de nyklekte ungene seg opp til overflaten og tar seg ut i havet. Antall egg og rugetid avhenger av art.

Etter klekking lever skilpaddene i flere år i havet før de blir kjønnsmodne. Hannene setter aldri sine bein på land igjen, mens hunnene returnerer til stranda der de selv ble klekket for å legge nye egg.

Alle havskilpaddeartene er i mer eller mindre grad truet av tap av leveområder, jakt på egg eller voksne dyr og forsøpling i havet.[1]

Arter (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hugo, K. (2017). «WE ARE DESTROYING SEA TURTLES WITH ALL OUR PLASTIC WASTE». Newswek. Besøkt 5. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]