Blødekjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blødekjær
Blødekjær mot nord
Basisdata
NavnBlødekjær (126)
LandNorge
BydelBlødekjær
KommuneArendal
Kommunenr0906
TilstøtendeVestregate
Parkveien
Stintebakken
Håvet
Springklev
Blødekjærtunnelen

Kart
Blødekjær
58°27′52″N 8°45′44″Ø

Blødekjær er en bydel og en vei i øvre del av Arendal sentrum, mellom Stintetoppen og Fløyheia.

Vei og tunnel[rediger | rediger kilde]

Veien Blødekjær går fra Vestregate i syd til krysset Parkveien / Springklev i nord. Veien har sideveiene Stintebakken, Håvet og Springklev. Det er avkjørsler både øst og vest til Blødekjærtunnelen, som forbinder bydelene Strømsbusletta og Myrene med Barbudalen. Tunnelen går under bydelen Blødekjær.[1]

Blødekjær den kreative bydelen[rediger | rediger kilde]

Bydelen har vært preget av en smule forfall og stor gjennomfartstrafikk fordi hovedforbindelsen fra E18 til Arendal sentrum går her, under betegnelsen fylkesvei 420. I 2005 ble det utført en stedsanalyse av Asplan Viak på oppdrag fra Arendal kommune, som har vært en delrapport i arbeidet om byfornyelse i Arendal. Bakgrunnen har vært at bydelen har vært plaget av sterk trafikk og forfall i bygningsmassen. Resultatet er at flere forfalte murbygninger fra 1880-tallet har blitt revet (Blødekjær 20,22,24,26) og riksveien er i dag omgjort til miljøgate med redusert kjørehastighet. Fornyelseprosjektet har fått navnet «Blødekjær den kreative bydelen».

Tunnel[rediger | rediger kilde]

Blødekjærtunnelen,

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Bebyggelsen rundt krysset mellom Blødekjær og Håvet brant ned i 1880, og 18 hus gikk med i brannen. Arendal fengsel ble i bygget i Blødekjær i 1862, men ble bygget utenfor byens grenser dengang. Fra 1723 til 1902 var det bare de sentrale deler av Blødekjær som lå innen Arendal bys grenser. Arendal yinghus ble bygget i 1998, og inneholder Arendal tingrett og Aust-Agder lagmannsrett. Agder Energi Varme har investert 56 millioner kroner i en fjernvarmesentral som åpnet 12. mai 2008. Anlegget benytter metangass fra Heftingsdalen renovasjonsanlegg til å varme opp blant andre Sørlandet sykehus Arendal. Anlegget har en kapasitet på 40 GWh. Arendal brannstasjon ligger vis-à-vis fjernvarmeanlegget. Det har lenge vært planer om å flytte brannstasjonen til en mer egnet plass. Ellers er det en slakter, Harley Davidson motorsykkelforretning, ICA matbutikk, boligblokk, videokiosk, samt en moske i Blødekjær.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]