Blødekjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blødekjær
Blødekjær.jpg
Blødekjær mot nord
Basisdata
NavnBlødekjær (126)
BydelBlødekjær
KommuneArendal
Kommunenr0906
TilstøtendeVestregate
Parkveien
Stintebakken
Håvet
Springklev
Blødekjærtunnelen


Blødekjær
58°27′52″N 8°45′44″Ø

Blødekjær er en bydel og en vei i øvre del av Arendal sentrum, mellom Stintetoppen og Fløyheia.

Vei og tunnel[rediger | rediger kilde]

Veien Blødekjær går fra Vestregate i syd til krysset Parkveien / Springklev i nord. Veien har sideveiene Stintebakken, Håvet og Springklev. Det er avkjørsler både øst og vest til Blødekjærtunnelen, som forbinder bydelene Strømsbusletta og Myrene med Barbudalen. Tunnelen går under bydelen Blødekjær.

Blødekjær den kreative bydelen[rediger | rediger kilde]

Bydelen har vært preget av en smule forfall og stor gjennomfartstrafikk fordi hovedforbindelsen fra E18 til Arendal sentrum går her, under betegnelsen fylkesvei 420. I 2005 ble det utført en stedsanalyse av Asplan Viak på oppdrag fra Arendal kommune, som har vært en delrapport i arbeidet om byfornyelse i Arendal. Bakgrunnen har vært at bydelen har vært plaget av sterk trafikk og forfall i bygningsmassen. Resultatet er at flere forfalte murbygninger fra 1880-tallet har blitt revet (Blødekjær 20,22,24,26) og riksveien er i dag omgjort til miljøgate med redusert kjørehastighet. Fornyelseprosjektet har fått navnet «Blødekjær den kreative bydelen».

Tunnel[rediger | rediger kilde]

Blødekjærtunnelen,

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Bebyggelsen rundt krysset mellom Blødekjær og Håvet brant ned i 1880, og 18 hus gikk med i brannen. Arendal fengsel ble i bygget i Blødekjær i 1862, men ble bygget utenfor byens grenser dengang. Fra 1723 til 1902 var det bare de sentrale deler av Blødekjær som lå innen Arendal bys grenser. Arendal yinghus ble bygget i 1998, og inneholder Arendal tingrett og Aust-Agder lagmannsrett. Agder Energi Varme har investert 56 millioner kroner i en fjernvarmesentral som åpnet 12. mai 2008. Anlegget benytter metangass fra Heftingsdalen renovasjonsanlegg til å varme opp blant andre Sørlandet sykehus Arendal. Anlegget har en kapasitet på 40 GWh. Arendal brannstasjon ligger vis-à-vis fjernvarmeanlegget. Det har lenge vært planer om å flytte brannstasjonen til en mer egnet plass. Ellers er det en slakter, Harley Davidson motorsykkelforretning, ICA matbutikk, boligblokk, videokiosk, samt en moske i Blødekjær.

Bilder[rediger | rediger kilde]