Leopardkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leopardkatt
Leopardkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionailurus bengalensis
Kerr, 1792
Felis bengalensis
Norsk(e) navn: leopardkatt
bengalkatt
asiatisk ozelot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Prionailurus
IUCNs rødliste: [1][2]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: terrestrisk, nær ferskvann
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Leopardkatt
Underarter:
 • iriomotekatt
 • P. b. bengalensis
 • P. b. chinensis
 • P. b. euptilurus
 • P. b. horsfieldi
 • P. b. manchurica
 • P. b. trevelyani

Leopardkatt (Prionailurus bengalensis) kalles også av og til bengalkatt (må ikke forveksles med katterasen bengalkatt) og asiatisk ozelot og er et lite rovpattedyr i kattefamilien. Den er i slekt med den noe større fiskerkatten og hører som den hjemme i Øst- og Sørst-Asia, men har et betydelig større utbredelsesområde. Arten har 19 kromosompar.[3] Sundaleopardkatt (P. javanensis) er nylig skilt ut som selvstendig art.[4].

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Leopardkatten har fått sitt navn etter den leopard-lignende pelsen, som i grunnfarge varierer fra gulbrun i de tropiske strøkene til gråbrun i de nordlige strøkene av dens utbredelse (Nowell og Jackson 1996). Grunnfargen varierer fra blekbrun over ryggen til nærmest hvit i buken. Nordlige varianter er gjerne blekere utfarget og har typisk kraftigere pels. Kroppen og halen er dekket av runde mørke flekker, som blir mer langstrakte i formen mot bakparten. På baksiden av nakken har den et stripemønster. Den ytre delen av halen har et distinkt ringmønster.

Leopardkatten er en liten langstrakt, slank og muskuløs katt, på størrelse med en velvoksen tamkatt. Som hos denne (og de fleste kattedyr) er hannen en del større enn hunnen. Hodet er relativt lite, øynene store og ørene mellomstore og avspisset. Mellom tærne har arten delvis svømmehud. Kroppen måler, fra snutespiss til halerot, ca. 60–90 cm. Halen kommer i tillegg med ca. 28–37 cm. Skulderhøyden er gjerne ca. 20–45 cm. Den veier 4,5–6,8 kg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Leopardkatten har et større utbredelseområde enn de andre i slekten – fra Sibir og Mandsjuria i nord til Java, Borneo og Bali i sør, og fra Afghanistan og Pakistan i vest til Korea og Filippinene i øst. Derimot er den ikke funnet på Sri Lanka. Den er funnet opp til 4 500 moh, men er mest vanlig opp til cirka 3 000 meters høyde.

Arten finnes i Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Borneo, Filippinene, Hongkong, India, Indonesia, Japan, Kambodsja, Kina, Republikken Kina, Korea, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Russland,Singapore, Thailand og Vietnam.[1]

Adferd og habitat[rediger | rediger kilde]

Leopardkatten lever et ensomt liv utenom paringstiden. Den sover gjerne i små huler og uthulte trestammer. Lenge trodde man at denne katten var nattaktiv, men nyere forskning (Rabinowitz, 1990) viste at den også hadde et middels aktivitetsnivå om dagen. Dette kan ha sammenheng med behovet for å kunne innta nok næring. Som sådan er leopardkatten mest terrestrial (lever og jakter langs bakken) i sin adferd, men den er også i en viss grad arboreal (holder til i trærne). I så måte er den iakttatt klatrende i trær i over 20 meters høyde (Rabinowitz, 1990). Den er også en meget dyktig svømmer, som helst holder til i nærheten av vann. Svømmeegenskapene er også grunnen til at denne katten finnes på mange av øyene i Sørøst-Asia. Aksjonsområdet (jaktområdet) kan være ca. 1,5-7,5 km² stort (kjerneområdet er gjerne ca. 0,7–2 km²) og kan overlappe konkurrerende individers områder.

Leopardkatten lever i et utvalg habitater, men som regel alltid i nær tilknytning til vann (Nowell og Jackson 1996). Som sådan finner man denne katten i høyder fra havnivået og opp i 3 000 meters høyde, ofte i sparsom skog og til og med i noen typiske jordbruksområder. Den er blant annet observert på kaffeplantasjer.

Reproduksjon[rediger | rediger kilde]

I nordområdene føder gjerne hunnen i mai måned, hvilket betyr at paringstiden er i tidsrommet februar-mars. De mer sydlige populasjonene parer seg hele året. Hunnen går drektig i ca. 65-70 dager og føder gjerne 1-4 unger (2-3 i snitt) som er blinde da de kommer til. Øynene åpner seg gjrne etter ca. 10-12 dager. Hanner er observert å delta i oppfostringen av ungene, som regnes som kjønnsmodne i 8-månedersalderen og uavhengige i 18-månedersalderen. Leopardkatten kan bli opp mot 15 år gammel, men de mister gjerne tennene i 8-10-årsalderen.

Matvaner[rediger | rediger kilde]

Leopardkatten spiser mest smågnagere, der eksempelvis rajahrotte (Maxomys surifer) ser ut til å være primærkilden i for eksempel Thailand. De spiser imidlertid også en rekke andre små pattedyr, insekter, reptiler, krabber, fisk og fugl med mer. Noen steder tar den også fjærkre fra de lokale bøndene.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Det er uklart hvor mange underarter som kan anerkjennes, men en rekke har blitt beskrevet. Ei nyere studie (fra 2014) antyder artsdeling mellom Indokinesiske fastlandskatter og katter på Sundaøyene, men dette er fortsatt ikke avklart.[5]

Annet[rediger | rediger kilde]

Arten står oppført på IUCNs rødliste, men er en av få arter i kattefamilien som ikke anses truet, selv om flere av underartene er det. Dette gjelder i første rekke underartene som utelukkende holder til på øyene. Den kinesiske stammen er også truet, fordi det jaktes utstrakt på arten for skinnets skyld. Likeledes er arten truet lokalt av hybridisering med tamkatt. Leopardkattskinn eksporteres i første rekke til Japan, som tok over da dette ble forbudt med import i Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Sanderson, J., Sunarto, S., Wilting, A., Driscoll, C., Lorica, R., Ross, J., Hearn, A., Mujkherjee, S., Khan, J.A., Habib, B. & Grassman, L. 2008. Prionailurus bengalensis. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. Besøkt 2012-04-05
 2. ^ Ross, J., Brodie, J., Cheyne, S., Hearn, A., Izawa, M., Loken, B., Lynam, A., McCarthy, J., Mukherjee, S., Phan, C., Rasphone, A. & Wilting, A. 2015. Prionailurus bengalensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18146A50661611. Besøkt 2015-12-15
 3. ^ Stephen J. O'Brien, Joan C. Menninger, William G. Nash. 2006-04-14. Atlas of Mammalian Chromosomes. John Wiley & Sons, 14. apr. 2006 - 544 sider. Besøkt 2015-12-21
 4. ^ Kitchener, A. C., Breitenmoser-Würsten, C., Eizirik, E., Gentry, A., Werdelin, L., Wilting A., Yamaguchi, N., Abramov, A. V., Christiansen, P., Driscoll, C., Duckworth, J. W., Johnson, W., Luo, S.-J., Meijaard, E., O’Donoghue, P., Sanderson, J., Seymour, K., Bruford, M., Groves, C., Hoffmann, M., Nowell, K., Timmons, Z. & Tobe, S. (2017). «A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group» (PDF). Cat News. Special Issue 11. 
 5. ^ Luo, S.-J., Zhang, Y., Johnson, W.E., Miao, L., Martelli, P., Antunes, A., Smith, J.L.D. and O'Brien, S.J. 2014. Sympatric Asian felid phylogeography reveals a major Indochinese–Sundaic divergence. Molecular Ecology 23: 2072-2092.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]