Hopp til innhold

Alstahaug kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Alstadhaug kirke i Levanger, Nord-Trøndelag
Alstahaug kirke
OmrådeAlstahaug kommune
PlasseringAlstahaug kommune
BispedømmeSør-Hålogaland bispedømme
Byggeår1100-tallet
Kirkerommet
Plasser238
Beliggenhet
Kart
Alstahaug kirke
65°53′38″N 12°23′52″Ø
Alstahaug kirke på Commons

Alstahaug kirke er ei steinkirke fra middelalderen på øya Alsta i Alstadhaug kommune i Nordland. Kirka ble oppført på 1100-tallet av lokal hogd kleberstein. Den er romansk med et rektangulært skip og smalere kor.

Historie[rediger | rediger kilde]

Portal fra middelalderen med karveskurdmønster

Alstahaug prestegjeld var lenge det mektigste på Helgeland, og Alstahaug kirke er således en av de tre triangelkirkene i området, i tillegg til Herøy kirke og Dønnes kirke. Den store likhet disse imellom, inkludert denne løkkuppelen, sannsynliggjør at de ble bygd av samme entreprenør fra Bergen. Prestegjeldet hadde ved reformatsen i 1589 seks kirker og to kapell.

Det er usikkert hvilken helgen kirken har vært viet til, men det er grunn til å tro den har vært viet til St. Olav. En treskulptur av ham, som nå står i Universitetets Oldsakssamling i Oslo, er det eneste helgenfiguren som med sikkerhet kan tilknyttes Alstahaug.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Altertavlen ble montert i 1636. Presten Petter Dass virket her fra 1689 og frem til sin død i 1707. Døpefatet ble gitt av ham i 1697. Sønnen Anders Dass etterfulgte ham. I perioden 1804-1828 var kirken den første domkirke for Nordlandene, anført av biskop Mathias Bonsak Krogh, som også regjerte som sokneprest i perioden 18051812.

Utvidelser av kirken[rediger | rediger kilde]

Som del av en omfattende utvidelse og ombygging i 1863-1865 ble det bygd på et skip, og den gamle middelalderkirka er nå koret i denne kirka. Den vestre halvpart av skipet ble da revet. Kirken ble i 1935 på enkelte hold tilbakeført til opprinnelig utseende. Arkeologiske utgravninger i 1967 frembrakte over 400 gamle mynter. En restaurering i 1970 kan også nevnes, samt sprinkleranlegget i 1996.

Kirken er fremdeles i vanlig bruk, og fremstår i dag som en enskipet langkirke med kor. Den ligger som del av Alstahaug-tunet, som også omfatter Petter Dass-museet. Den er inngående beskrevet i flere bøker. Kirkejubileet i 1999 feiret Helgelands middelalderkirker. CD-platen Folketoner fra Helgeland, gitt ut av Helgeland kammerkor, er innspilt i Alstahaug kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]