Abelprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Logo for Abelprisen
Niels Henrik Abel (1802–1829)

Abelprisen blir utdelt årlig til internasjonale forskere som har utmerket seg innen fagfeltet matematikk. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og selve overrekkelsen av en representant for kongehuset i en seremoni i Universitetets Aula i Oslo. Prisen er på seks millioner kroner. Prisvinneren(e) blir kåret av Abelkomitéen, som består av internasjonalt anerkjente matematikere. Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel.

I statuttene til Abelprisen står det at prisen «skal bidra til å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk». Foruten Abelprisen er Fieldsmedaljen den mest prestisjefulle prisen i matematikk. Andre viktige matematikkpriser er Wolfprisen og Schockprisen.

Abelprisens opprettelse[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen av en matematikk pris i Abels navn ble for første gang foreslått av Sophus Lie, da det ble kjent at den nyopprettete Nobelprisen ikke skulle bli utdelt til matematikere. Inspirert av dette ville Kong Oscar II i 1902 opprette en Abelmedalje, og statutter og reglement for den nye prisen ble utarbeidet av Waldemar Christopher Brøgger og Ludwig Sylow ved Universitetet i Christiania. Unionsoppløsningen satte en stopper for det første forsøket til å opprette en Abelpris.

Tanken om å opprette en Abelpris ble gjenopptatt før tohundreårsjubileet (som var i 2002) for Abels fødsel. Opprettelsen av Abelfondet på 200 millioner kroner ble besluttet med bred politisk enighet, og ble kunngjort av Norges statsminister Jens Stoltenberg 23. august 2001 under et foredrag ved Universitetet i Oslo, Blindern.

Abelkomitéen[rediger | rediger kilde]

Abelkomitéen er opprettet av Det Norske Videnskaps-Akademi og består av fem anerkjente matematikere (ikke nødvendigvis norske) som skal velge prisvinner for den årlige Abelprisen. Abelkomitéen var fra opprettelsen i 2002 ledet av professor Erling Størmer. I 2006 tok professor Kristian Seip over som leder av Abelkomitéen. Fra 2010 til 2013 ble komitéen ledet av Ragni Piene og siden 2013 av John Rognes.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Omtale i New Scientist
  2. ^ Begrunnelse, abelprisvinnerne 2015, Abelprisen. Lest 28. mars 2015.
  3. ^ Sir Andrew J. Wiles får Abelprisen, Abelprisen. Lest 15. mars 2016.
  4. ^ «Abelprisen til Sir Andrew Wiles». forskning.no. Besøkt 26. mai 2016. 
  5. ^ «Abelprisen 2017 til Yves Meyer». Besøkt 21. mars 2017. 
  6. ^ «Robert P. Langlands får Abelprisen». Abelprisen.no. 20. mars 2018. Besøkt 20. mars 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]