Hopp til innhold

Lucien Febvre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lucien Febvre
Lucien Febvre
FødtLucien Paul Victor Febvre
22. juli 1878
Nancy, Meurthe-et-Moselle, Frankrike
Død11. september 1956 (78 år)
Saint-Amour, Jura, Frankrike
BeskjeftigelseHistoriker
Embete
  • President (Comité français des sciences historiques, 1952–1956) Rediger på Wikidata
Utdannet vedÉcole normale supérieure
Université de Bourgogne
NasjonalitetFrankrikes flagg Fransk
Medlem avAcadémie des sciences morales et politiques
UtmerkelserCroix de guerre 1914–1918
Croix de Guerre
Kommandør av Æreslegionen (1948)[1]
Offiser av Æreslegionen (1936)[1]
Ridder av Æreslegionen (1924)[1]

Lucien Paul Victor Febvre (født 22. juli 1878 i Nancy i Meurthe-et-Moselle, død 11. september 1956 i Saint-Amour i Jura) var en fransk historiker. Han er særlig kjent for rollen han hadde i etableringen av Annales-skolen i historiefaget.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Febvre ble født og vokste opp i Nancy i det nordlige Frankrike. Faren var filolog, og ledet Febvre inn i studiet av antikke tekster og språk, noe som spilte en viktig rolle for tenkemåten hans. Tjue år gammel reiste han til Paris for å studere ved École normale supérieure. I perioden 1899–1902 studerte han historie og geografi.

Tiden i Paris påvirket Febvres sterkt. Rådende oppfatninger om kunst, filosofi og moderne tenkemåter spilte en stor rolle i å omdanne hans tenkemåte. Han tok til seg modernismen, noe som endret hans tidligere forestillinger så mye at han til slutt mente han var fremmed fra sitt opprinnelige filosofiske ståsted. Ren faktabasert historie hadde ikke lengre interesse for Febvre. I sin tilnærming til historiefaget holdt Febvre historiske fakta opp mot geografien, psykologien og kulturen i den epoken han skrev om.

Etter eksamen ved høyskolen underviste Febvre ved et gymnas. Der arbeidet han med å utvikle sine teser om kong Filip II av Makedonia og Franche-Comté. I 1912 ble han ansatt som professor i historie ved universitetet i Dijon. To år senere ble han mobilisert i den franske hæren, der han tjenestegjorde under hele verdenskrigen. I 1919 fikk han stilling ved universitetet i Strasbourg, byen som igjen hadde kommet under fransk styre. I tiden han var der ble han kjent med Marc Bloch. De to hadde mange synsmåter på filosofiske og politiske spørsmål felles. De ble nære venner.

Totalhistorie[rediger | rediger kilde]

Febvres arbeid om Filip II ble publisert i 1911. I dette verket prøver han å avgjøre sammenhengen mellom ymse fakta, og synliggjøre disse på en troverdig måte. Han rekonstruerer livene til landsbyfolket og bybeboerne i det tradisjonelle landlige samfunnet i Frankrike ved å knytte sammen tidsriktige fakta rundt geografi og miljø. Med sin skildring av elver, saltgruver, vingårder og andre omgivelser skaper Febvre et presist og troverdig bilde av tilværelsen og synsmåtene i epoken. På det viset kunne Febvre avsløre den negative påvirkning den franske regjeringen hadde på levekårene i provinsen Franche-Comté. Denne måten å skrive historie på er kjent som totalhistorie, og var en ny form for historieskriving.

Annales[rediger | rediger kilde]

Febvre og Bloch etablerte i 1929 tidsskriftet Annales d`Histoire Economique et Sociale (kjent som Annales). Tidsskriftet fulgte Febvres synsmåter om historiefremstilling. Det ble redigert med tanke på å lære samfunnet om farene i gamle måter å forstå verden på, for slik å kunne unngå fremtidige økonomiske og politiske katastrofer. Tidsskriftet hadde som målsetting å egge akademiske miljø til å forske på samtiden, for så å nå en dypere forståelse av fortiden. På den tiden fantes ingen lignende tidsskrifter som Annales.

Annales ble møtt med positive omtaler, og nådde en stor lesekrets i sine tidlige år. Senere tok tidsskriftet en annen kurs, og utgiverne Bloch og Febvre trakk seg ut.

Febvre fikk i 1933 stilling ved College de France. Han skrev og publiserte flittig gjennom hele 1930-tallet og i begynnelsen av 1940-tallet. Kollegaen Bloch døde under verdenskrigen, så Febvre videreførte Annales-tradisjonen i samarbeid med Fernand Braudel. Disse to grunnla i 1947 og deretter styrte et institutt for økonomiske og sosiale studier ved Ecole Pratigue des Hautes Etudes.

Febvre døde i 1956 i Saint-Amour i Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Léonore database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]