Ås videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ås videregående skole
Aas vdg skole 01.jpg
Mottoet mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1950
FylkeViken
KommuneÅs
AdresseGamle Hogstvetvei 9
RektorSynnøve Aas Gulvik[1]
Elever1 200
Ansatte200
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Ås videregående skole
59°39′48″N 10°47′45″Ø


Ås videregående skole er en videregående skole i Ås kommune i Viken. Skolen ble etablert som Follo yrkesskole 28. oktober 1950.[2]

Ås videregående er den største videregående skolen i Akershus med 1 200 elever.[2] Skolen har en rekke tilbud som allmennfag, allmennfaglig påbygning, idrettsfag, elektrofag, design- og håndverksfag, helse- og sosialfag, teknikk og industriell produksjon og den engelskspråklige IB-linjen (International Baccalaureate). Skolen har også alternativ opplæring med fire klasser med tilrettelagt allmennfag og fire klasser med tilrettelagte yrkeskurs.

Skolen ligger rett ved Ås stasjon og har flere bygninger til disposisjon. Yrkesfagbyggene ligger adskilt fra bygget der elevene på allmennfag har sine klasserom.

Historie[rediger | rediger kilde]

Undervisningen ved Follo yrkesskole startet formelt opp i tyskerbrakkene ved Ås stasjon allerede høsten 1948. Skolen bestod da av mekanikerelever. I 1950 var den offisielle åpningen. Til skoleåret 1962-1963 hadde søkertallene økt, og skolen ble utvidet med to nye bygg tatt i bruk, og nye tilbud innen kjole- og draktsøm, tekniske assistenter og bilmekanikere kom til.

I 1965 hadde skolen 246 elever, men behovet for enda flere plasser var til stede. Etter en del politiske drakamper om ønsket størrelse og nytenkning rundt samling av yrkesfaglig skole og gymnas. Høsten 1971 åpnet Ski Gymnas en filial i Ås og høsten 1975 ble Ås Gymnas opprettet. Den nye storskolen ble innviet i 1978, med det nye navnet Ås videregående skole.[2] Skolen hadde da en rekke ulike tilbud, som allmennfag, handels- og kontorfag, idrettsfag og forberedende undervisning for elever med særskilte behov i tillegg til opplæring innen yrkesfagene.

Søkningen til mekaniske fag økte, og på nytt ble det behov for en utvidelse. I 1998 sto påbygget til D-blokka ferdig.

I 2010 ble skolen utvidet ytterligere med et nybygg i to etasjer (F-blokka) som rommer administrasjon, arbeidsrom for lærere, bibliotek, auditorium, gruppe- og klasserom.

I 2019 Ble F-blokka utvidet med en 3 etg for realfag.

I 2020 ble A-blokka revet og blir erstattet av et nytt flott bygg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Velkommen til ny rektor fra 1. februar 2021.». Besøkt 7. februar 2021. 
  2. ^ a b c «Historie» Arkivert 5. september 2015 hos Wayback Machine., Ås videregående skole

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]