Bjertnes videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjertnes videregående skole
Bjertnesfasade.jpg
SkoletypeVideregående skole
Grunnlagt1976
FylkeViken
KommuneNittedal
AdresseKvernstuveien 1, 1482 Nittedal
RektorRuna Lie Berg
Elever600
Ansatte90
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Bjertnes videregående skole
60°02′56″N 10°52′48″Ø

Bjertnes videregående skole er en kombinert videregående skole som ligger på Rotnes i Nittedal. Skolen sto ferdig i 1976, men har vært ombygget og utvidet flere ganger siden. Skoleåret 2009-2010 ble en ny 4. etasje bygget. I 2011 ble mange av de eldre delene av skolen pusset opp, blant annet aulaen. Offisiell åpning av nybyggene var 15. juni 2011. Skoleåret 2017-2018 pågikk en omfattende rehabilitering av skolen for å oppgradere inneklimaet. Byggene fikk ny isolering og ny kledning utvendig, og nye overflater innvendig.

Skolen har 700 elevplasser og 100 ansatte.

Bjertnes har en pedagogikk forankret i konsekvenspedagogisk filosofi, inspirert av den danske filosofen og pedagogen Jens Bay.

Opplæringstilbud[rediger | rediger kilde]

Skolen tilbyr utdanningsprogrammene:

I studiespesialiserende utdanningsprogram tilbyr skolen fag fra andre utdanningsprogrammer: musikk og toppidrett som programfag.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

  • Rektor: Runa Lie Berg
  • Assisterende Rektor: Randi Michaelsen
  • Administrativ leder: Mads-André Andersen
  • Avdelingsledere: Bodil Kvame Aarrestad, Anne-Christin Skilbrei, Morten Hestnes, Hege Anita Søvik og Nina Grønlie.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Skolens første rektor var Arne Haraldstad, fra skolen var ny og fram til 1977.

Alf Johan Einarsen overtok i 1977, og ledet skolen gjennom flere reformer og utvidelser.

Arild Sollie var rektor fra 1997-1998.

Pål Olav Røstad var rektor fra1998 - 2009.

Runa Lie Berg overtok som rektor i 2009.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bjertnes i Nittedal: Fra jernalderens gårdsdrift til utviklingen av en moderne kunnskapsbedrift. Av Tom Christophersen

Bjertnes ble ryddet og tatt i bruk som gard i jernalderen, før vikingtiden. Navnet betyr bjørkeneset og har sikkert navn etter den delen av jordveien som stikker ut i Nitelva. Opp gjennom århundrene har den vært regnet som et av de beste gardsbruka i bygda. Det var også en av de største gardene i denne delen av bygda.

Etter hvert ble Bjertnes et sentralt sted i bygda. Den gamle Bergensveien gikk over tunet her. Bygdas skysstasjon og skjenkested vekslet mellom å ligge her og på nabogarden Mo. Da den nye Hadelandsveien ble bygd i 1870-årene, ble det bygd er nytt gjestgiveri på gardens grunn: Dam cafe. Bygdas ulike foreninger holdt ofte møtene sine på Bjertnes. Her ble Nittedal og Hakadal Bondelag grunnlagt i 1882. Og her fikk Skytterlaget i bygda navnet Bjertnes Skytterforening.

Også i skolesammenheng lå Bjertnes sentralt til. Rotnes barneskole ligger på den gamle husmannsplassen Bjertnesbråtan. Nittedal ungdomsskole ligger på grunn som kommunen har kjøpt fra Bjertnes.

Skoler har vi hatt i om lag 200 år i Nittedal og Hakadal. Det begynte med omgangsskole. Den første, faste skolen fikk vi på Hakadels jernverk, nærmere bestemt på Nes. Siden fikk vi folkeskoler på Holm, Hauger og Nordby i Nittedal og Kirkebyhaugen og Hagen i Hakadal. Den siste skolen er i bruk idag, men de fire andre er erstattet av Slattum, Rotnes og Kirkeby. I tillegg til disse fikk vi i 1970-årene mindre barneskoler på Sørli og Ulverud. Disse skolene er senere utvidet. I 1995 ble det ny barneskole i Holum skog, Holumskogen skole, tatt i bruk.

Den eneste undervisning utover 7-årig folkeskole vi hadde i bygda før 1960, var framhaldsskole. Det året var Nittedal en av de første kommunene som begynte med ungdomsskole, dvs. at kommunen la om til niårig grunnskole. Dette var en reform som gjorde slutt på at så mange av bygdas ungdommer måtte reise til Oslo for å gå på realskolen. Bygda har idag tre ungdomsskoler: Hakadal, Nittedal og Li.

I 1968 ble det opprettet en midlertidig klasse i husstellfag og en klasse for maskin- og mekanikerfaget i lokaler leid av Nittedal ungdomsskole. I 1972 fikk vi så Nittedal gymnas, som holdt til først på Nittedal ungdomsskole, og så i den gamle skolen på Kirkeby. Rektor var A. Haraldstad, fram til 1977. Det var starten til den nåværende videregående skolen på Bjertnes. Høsten 1976 tok undervisningen til i de nye lokalene på Bjertnes, under ledelse av rektor Haraldstad. Men da var det laget nye skoleplaner. Gymnaset var blitt til studieretning for allmennfag, og i tillegg hadde skolen fått undervisning i flere yrkesfag: mekaniske fag, tømrerfag, elektrofag, handels- og kontorfag, husholdningsfag, helse- og miljøfag – altså dagens kombinerte videregående skole. Fra 1977 var Alf J Einarsen rektor.

I årene 1994 til 1997 ble Reform 94 gjennomført på alle trinn i skolen. Skolen hadde etter reformen 5 studieretninger: studieretning for allmenne, økonomiske og administrative fag, studieretning for helse- og sosialfag, studieretning for byggfag, studieretning for elektrofag, studieretning for mekaniske fag. Arild Sollie var rektor i 1997-98, før Pål Olav Røstad overtok i 1998. I 2003 kom studieretning for salg og service til, slik at skolen hadde i alt 6 studieretninger. I tillegg hadde skolen selv utviklet studieretningen "Allmennfag med fordypning idrett" fra 2004 og studieretningsfag i musikk fra 2005.

Dagens skole[rediger | rediger kilde]

Fra 2006/07 ble reformen Kunnskapsløftet innført på 1.trinn (Vg1), i 2007/08 på 2.trinn (Vg2) og i 2008/09 på Vg3. Dagens skole gir et variert opplæringstilbud til ungdom, har en inkluderende filosofi, og har som mål å skape god læring og tett oppfølging av elevene. Skolens aula er i tillegg et sentrum for kulturelle aktiviteter i Nittedal. Aulaen er utsmykket med fire store malerier (Årstidene) av Kåre Tveter, og en bronseskulptur av Skule Waksvik. Fra høsten 2010 er Bjertnes utvidet med 1700 kvadratmeter i en helt ny etasje, og deler av den gamle bygningen er pusset opp.

Kjente tidligere elever[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]