Ås kirke (Vestre Toten)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ås kirke (Vestre Toten)
Ås church V Toten.jpg
Område Vestre TotenRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1921
Arkitektur
Arkitekt Henry Bucher
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Beliggenhet

Ås kirke
60°40′10″N 10°41′57″Ø
Ås kirke (Vestre Toten) på Commons

Aas kirke er en korskirke fra 1921 ved Bøverbru i Vestre Toten kommune, Innlandet fylke. Den var tidligere hovedkirke for hele Vestre Toten, og før Toten prestegjeld ble delt i Østre og Vestre Toten i 1826 var Aas kirke annekskirke under daværende hovedkirke og sokneprest i Hoff kirke som ligger i Østre Toten.

Byggverket er i stein og har 500 plasser. Nyromansk stil. Nåværende kirke er den 4. kirke på samme sted. Den første kirken var en stavkirke. Tidligere tømmerkorskirke fra 1789 brant i 1915 etter lynnedslag i spiret. Store deler av innredningen, f.eks. kirkebenker, altertavle, m.m., ble reddet ut av bygdefolket før kirka brant helt ned. Altertavle og prekestol er fra 1600-tallet og ble laget av daværende sokneprest for Toten Knut Sevaldsen Bang.

En av landets få og best bevarte kirkestaller står nedenfor kirka. Det var opprinnelig tre kirkestaller ved Aas kirke, men to har blitt revet etter at bilen kom og det ble mindre vanlig og kjøre med hest når en skulle til kirken.

Soknepresten i Aas bor på prestegården Kallerud i nærheten av kirka.

Det gamle kommunelokalet for Vestre Toten kommune ligger like nedenfor kirka. I dag ligger kommuneadministrasjonen på Raufoss.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]