Haute-Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Haute-Normandie

Flagg

Våpen

Kart over Haute-Normandie

Land Frankrike Frankrike
Status Region
Adm. senter Rouen
Areal 12 318 km²
Befolkning 1 836 954 (2010)
Bef.tetthet 149,1 innb./km²

Haute-Normandie er en fransk region. Regionen består av departementene Eure og Seine-Maritime. Regionen har (2010) drøyt 1,8 millioner innbyggere.[1]

Det administrative senter er byen Rouen ved elven Seine, mens Le Havre er en av Frankrikes viktigste havnebyer ved elvens utløp. Transittfrakt til og fra Paris er viktig for regionens økonomi.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Haute-Normandie ligger nord i Frankrike, ved den engelske kanal. I øst ligger regionen Picardie, i sør-øst Île-de-France og Centre, og i vest ligger Basse-Normandie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historisk er regionen sammenfallende med kjernelandet i hertugdømmet Normandie, som i følge samtidig historieskrivning ble grunnlagt av den norske kongen Gange-Rolv (Rollo). Normandie var et mektig fransk vasallstat i middelalderen, og tidvis også en selvstendig stat med besittelser i Sør-Italia, Sicilia og England.

Dagens Haute-Normandie ble dannet i 1956 da Normandie ble delt i to regioner; Haute-Normandie med sine to departementer, og Basse-Normandie som har tre departementer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Populations légales 2010 des régions». INSEE. Besøkt 19. juni 2013. 
FrankrikestubbDenne Frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.