Kornkråke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kornkråke
Kornkråke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Corvus frugilegus
L., 1758
Norsk(e) navn: kornkråke
Hører til: kråkefugler,
spurvefugler,
moderne fugler
Habitat: hekker i kolonier, vanligvis i toppen av trær
Utbredelse: Storbritannia, store deler av nord- og sentral-Europa, trekker til Island og nord i Skandinavia, finnes også i Asia, innført på New Zealand

Kornkråke (Corvus frugilegus) er en kråkefugl.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kornkråka blir 45–47 cm i lengden, nesten like stor som svartkråka. Fjærene er svarte, ofte med blå- eller blålilla skjær i skarpt sollys. Fjærene på hodet, rundt halsen og skuldrene er spesielt tette og silkeaktige. Føttene er stort sett svarte og nebbet gråsvart.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Den hekker ofte i kolonier, noen steder kan de største koloniene telle flere tusen par. De starter med byggingen av reir i midten av mars. Kornkråka har ikke problemer med å stjele reirmateriale fra nabokråkene. Hvis et par er borte i lengre perioder kan de oppleve at hele reiret er borte når de kommer tilbake.

Eggleggingen starter i månedskiftet mars-april. De første parene kan legge opptil seks egg. De som legger egg senere legger som oftest færre. De yngste fuglene legger gjerne bare ett egg. Rugetiden er fra 17 til 18 dager.

20 % av eggene blir ikke klekket. Den første uken etter at ungene er klekket dør mange av ungene. Dødeligheten er størst blant hann-unger, sannsynligvis fordi hannene er noe større enn hunnene. Ungene blir i reiret i ca. en måned. Deretter følger de foreldrene i fra fem til seks uker før de er i stand til å klare seg på egenhånd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Corvus frugilegus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Corvus frugilegus – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.