Spurvefugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Spurvefugler
Gråspurvhunne (Passer domesticus)
Gråspurvhunne (Passer domesticus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Passeriformes
L., 1758
Norsk(e) navn: spurvefugler
Hører til: moderne fugler,
fugler,
sauropsider
Antall arter: ca 5 740[1]
Habitat: varierende
Utbredelse: Afrika, Amerika, Asia, Australia og Europa
Delgrupper:

Spurvefugler (Passeriformes) er den største av gruppene i ordenen moderne fugler (Neoaves). Den inneholder omkring 5 740 arter,[1] hvorav cirka 100 hekker i Norge.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det er stor variasjon mellom de ulike artene i denne gruppen. I Norge er den fysisk minste arten fuglekonge, som typisk veier cirka fem gram. Den største er ravn, som er 300 ganger tyngre.

Typisk for spurvefuglene er at hver art har en helt særegen og gjenkjennelig sang. Hannfuglene synger for å forsvare sitt territorium og for å tilkalle seg en make.

Foten har tre tær som peker framover, uten svømmehud mellom, og en tå som peker bakover. Baktåen kommer sammen med foten i samme høyde som fortærne. Hos andre fugleordner er tærne plassert annerledes.

Spurvefuglene spiser både frø, frukter, insekter og smådyr. De har et mangfold av nebbtyper og vingeformer, som forteller om variasjon i næring og ulike måter å finne maten på.

Avføringen til avkommet er pakket inn i en membran, som gjør det lettere for foreldrene å fjerne og holde reiret rent.

Evolusjon[rediger | rediger kilde]

Neoaves separerte i to linjer for cirka 79,6 millioner år siden. Den ene ledet fram til Passeriformes (spurvefuglene), den andre til Falconiformes, Charadriiformes, Procellariiformes, Gaviiformes, Ciconiiformes og Sphenisciformes.[2].[3]

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Passeriformes (spurvefugler) utgjør omkring 5 000–6 000 arter og er med det den største gruppen med fugler, selv om antallet varierer mellom ulike forskere. V. A. Payevsky hevder at det er cirka 5 740 arter i en forskningsrapport publisert i 2014,[1] mens Edwards & Harshman (Tree of Life Web Project) hevder at det er omkring 5 300.[4]

Passeriformes inndeles i tre underordener. Underorden Acanthisitti er søstergruppen av alle andre spurvefugler. Øvrige spurvefugler inndeles i Tyranni og Passeri.

Passeriformes 

 Acanthisitti
TyranniPasseri
Familier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Passeriformes – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Passeriformes – detaljert artsinformasjon
Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Sporvefuglar». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.