William Westmoreland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Westmoreland
Gen William C Westmoreland.jpg
Født26. mars 1914[1][2][3][4]
Spartanburg
Død18. juli 2005 (91 år)
Charleston
Gravlagt West Point Cemetery
Utdannet ved Harvard Business School, Harvard University, U.S. Army Command and General Staff College, United States Military Academy
Beskjeftigelse Offiser, politiker
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Distinguished Service Medal
Bronze Star
Æreslegionen
Den hvite elefants orden
TroskapUSA USA
VåpenartUnited States Army
Tjenestetid19361972
Militær gradGeneral
Kommandoer504th Fallskjermjegerregiment
187th Regimental Combat Team

Sjef for U.S. Military Academy
XVIII luftbårne korps
Sjef for de amerikanske styrkene i Vietnam

Sjef for hæren (Chief of Staff of the United States Army)
StillingChief of Staff of the United States Army
Deltok iAndre verdenskrig
Koreakrigen
Vietnamkrigen

William Childs Westmoreland (født 26. mars 1914, død 18. juli 2005) var en amerikansk general som blant annet var sjef for de amerikanske styrkene under Vietnamkrigen da denne var på sitt mest intense i perioden 1964 til 1968, og tjenestegjorde deretter som sjef for hæren fram til 1972.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

William Westmoreland kom fra en velstående sørstatsfamilie med bakgrunn fra tekstilindustrien og bankvirksomhet. Han begynte på United States Military Academy i West Point angivelig for å «oppleve verden» og gikk ut i 1936 som artillerioffiser. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han blant annet under operasjoner i Tunisia, Sicilia, Frankrike og Tyskland, og ble i løpet av krigen forfremmet til oberstløytnant og til slutt oberst ved krigens avslutning.

Han ble kjent som en målrettet offiser, men fikk også rykte på seg for å være en offiser som tok meget godt vare på sine soldater. Etter krigen tok han en MBA ved Harvard Business School.

Under Koreakrigen var han sjef for 187. Regimental Combat Team som var en enhet som blant annet deltok i landgangen ved Ichon. Etter Koreakrigen ble han utnevnt til brigadegeneral og tjenestegjorde de neste fem årene i Pentagon. I 1956 ble han, 42 år gammel, hærens yngste generalmajor.

Vietnamkrigen[rediger | rediger kilde]

Westmoreland i Vietnam 21. september 1967

I juni 1964 ble Westmoreland sjef for Military Assistance Command, Vietnam (MACV), som var den amerikanske militære overkommandoen for styrkene i Vietnam. Som sjef for MACV ble han kjent for å overvurdere amerikanernes militære posisjon i Vietnam. Men etter hvert ble de nordvietnamesiske styrkene stadig sterkere, og Westmoreland måtte stadig be om ytterligere styrker. De amerikanske styrkene var på 16 000 da han overtok kommandoen, og økte til nærmere 550 000 under toppunktet i 1968. På denne tiden forlot Westmoreland Vietnam for å bli amerikansk hærsjef.

Under Tết-offensiven i 1968 hadde de nordvietnamesiske styrene og FNL stor framgang. Westmoreland hadde feilvurdert informasjonen og var ikke godt forberedt. Og selv om disse til slutt ble drevet tilbake, viste de samlede angrepene på de fleste store sørvietnamesiske byene at den amerikanske strategien hadde slått feil og at Vietnamkrigen ikke kunne vinnes slik det amerikanske militære engasjementet var lagt opp.

Etter Vietnam[rediger | rediger kilde]

Fram til pensjonsalderen i 1972 tjenestegjorde Westmoreland som sjef for US Army. Mange militærhistorikere har påpekt at Westmoreland ble sjef for hæren på et svært vanskelig tidspunkt, hvor blant annet verneplikten ble opphevet og hæren skulle omdannes til en styrke med bare vervede soldater. Han svarte på denne utfordringen blant annet ved å søke å gjøre tjenesten best mulig, men møtte kritikk fra enkelte hold for at han var for liberal, blant annet ble det tillatt for soldatene å anlegge kinnskjegg (som var svært populært på den tiden) og drikke øl i mannskapsmessene.

Westmoreland gjorde et mislykket forsøk på å bli valgt til guvernør i Sør-Carolina ved valget i 1974. Han ga ut sin selvbiografi A Soldier Reports i 1975. Senere arbeidet han med å forbedre skolesystemet i Sør-Carolina.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, William Westmoreland, biography/William-Westmoreland
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, William Childs Westmoreland, 11383554
  4. ^ SNAC, 9. okt. 2017, William Westmoreland, w6kd26gr