Charleston (Sør-Carolina)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charleston
Charleston
St. Michaels kirken på Broad Street

Flagg

LandUSA USA
DelstatSør-Carolina Sør-Carolina
FylkeCharleston County
Grunnlagt1670
Tidssone-5
Areal376,5 km²
Befolkning118 270 (2007)
Bef.tetthet314,13 innb./km²
Høyde over havet6±1 meter
Politikk
BorgermesterJoseph P. Riley, Jr.
NettsideNettside

Charleston
32°46′34″N 79°55′57″W

Charleston er en havneby i delstaten Sør-Carolina og hovedsete for Charleston fylke. Byen ligger omtrent midt på Sør-Carolinas kystlinje, ved sammenkomsten og utløpet av Cooper- og Ashleyelvene. Bykjernen ligger på en halvøy mellom disse to elvene. Ifølge folketallsestimatet for 2004 har byen 104 883 innbyggere og er dermed delstatens nest største (etter delstatshovedstaden Columbia).

Byen ble grunnlagt i 1670 og het «Charles Town», oppkalt etter Karl II av England. Det opprinnelige stedet, på motsatt side av Ashley elven, ble valgt av Anthony Ashley-Cooper. Bykjernen hadde flyttet til halvøyen omkring 1680. Charleston var på denne tid hovedstad for hele Carolina kolonien.

Under den amerikanske uavhengighetskrigen ble Charleston et mål for de engelske styrkene, og ble okkupert i 1780. Da England trakk seg ut i desember 1782 ble navnet på byen endret til Charleston. Byen ble en av de rikeste byene i Amerika, på grunn av handelen med bomull. Som i flere sørstater bestod mye av arbeidsstyrken bestod imidlertid av slaver og det kom et slaveopprør i 1822 som ble slått ned.

En viktig del av opptakten til den amerikanske borgerkrigen fant sted i Charleston. Det demokratiske partiet var splittet mellom demokrater i nordstatene og sørstatene. Forhandlinger mellom partene i Hibernian Hall mislyktes, og ved presidentvalget i 1860 var det to demokratiske presidentkandidater. Dette gjorde at republikaneren Abraham Lincoln ble valgt, og Sør-Carolina erklærte uavhengighet fra USA 20. desember samme år. De første skuddene i krigen kom i januar 1861 da et skip fra nordstatene ble beskutt på vei inn til Charleston. Et angrep fra sørstatene på Fort Sumter, kontrollert av nordstatene, fant sted i april. Verdens første slag med ubåter fant sted ved byen i 1863. Byen ble erobret av unionsstyrkene i 1865 og byen var da svært ødelagt.

I 1886 ble Charleston rammet av et kraftig jordskjelv som hadde en styrke på om lag 7,5 på Richters skala. 60 mennesker omkom i skjelvet.

Charleston har flere historiske bygninger som har overlevd krig, jordskjelv og orkaner og turistindustrien er betydelig. Det er flere teknologiselskap i byen. Medical University of South Carolina, et universitet for utdanning av leger ligger i byen og har omtrent 2 500 studenter. Byen er betjent av Sør-Carolinas største flyplass, Charleston internasjonale lufthavn og ligger ved enden av motorveien I26

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]