Hopp til innhold

Charleston (Sør-Carolina)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charleston
St. Michaelskirken på Broad Street

Flagg

LandUSAs flagg USA
DelstatSør-Carolinas flagg Sør-Carolina
FylkeCharleston County
Grunnlagt1670
Oppkalt etterKarl II av England
Tidssone-5
Retningsnummer843
Areal330,3 km²[1]
Vannfylt arealandel16,99 %
Befolkning150 227[2] (2020)
Bef.tetthet454,82 innb./km²
Antall husholdninger57 226
Høyde o.h.6 meter
Nettsidewww.charleston-sc.gov/
Politikk
BorgermesterJoseph P. Riley, Jr.
Kart
Charleston
32°47′00″N 79°55′55″V

Charleston (opprinnelig Charles Town) er en havneby i delstaten Sør-Carolina i USA og hovedsete for Charleston fylke. Byen ligger omtrent midt på Sør-Carolinas kystlinje, ved sammenkomsten og utløpet av Cooper- og Ashleyelvene. Bykjernen ligger på en halvøy mellom disse to elvene. Ifølge folketallsestimatet for 2004 hadde byen 104 883 innbyggere dette året og var dermed delstatens nest største etter delstatshovedstaden Columbia, men i dag er byen større enn Columbia og delstatens største. I dag er Charleston en relativt liten by, men under det britiske kolonistyret på 16- og 1700-tallet var Charles Town en av de viktigste byene i Nord-Amerika, og beholdt sin stilling som en av Nord-Amerikas rikeste handelsbyer på 1800-tallet.

Byen ble grunnlagt i 1670 og het da «Charles Town», oppkalt etter Karl II av England. Det opprinnelige stedet, på motsatt side av Ashley-elven, ble valgt av Anthony Ashley-Cooper. Bykjernen hadde flyttet til halvøyen omkring 1680. Charleston var på denne tid hovedstad for hele kolonien Carolina. Charleston var det sentrale omdreiningspunktet for slavehandelen i Nord-Amerika så lenge denne varte, og byens vekst og rikdom skyldtes i all hovedsak slavehandelen. Fra etableringen av byen ble den styrt av et engelskættet handels- og plantasjeeieroligarki, og var den eneste større byen i Nord-Amerika der et flertall av befolkningen var slaver, som altså ikke hadde noen rettigheter. Charleston var også sentral i sjørøveriets storhetstid.

Under den amerikanske uavhengighetskrigen ble Charleston et mål for de engelske styrkene, og ble okkupert i 1780. Da England trakk seg ut i desember 1782 ble navnet på byen endret til Charleston. Byen ble en av de rikeste byene i Amerika, på grunn av handelen med bomull. Som i flere sørstater bestod mye av arbeidsstyrken av slaver, og det kom et slaveopprør i 1822 som ble slått ned.

Plantasjeeier- og handelseliten i Charleston spilte en vesentlig rolle både i de underliggende konfliktene, den direkte opptakten til og utbruddet av den amerikanske borgerkrigen. Dette skyldtes slaveriets betydning for økonomien i Charleston, der arbeidskrevende bomulls- og risplantasjer hadde lagt grunnlaget for stor rikdom blant det hvite mindretallet som styrte byen. I 1850-årene var plantasjeeier- og handelseliten i Charleston sentrale i å organisere motstand i sørstatene mot nordstatene, og i kimen til å erklære sørstatene uavhengige. Det demokratiske partiet var splittet mellom demokrater i nordstatene og sørstatene. Forhandlinger mellom partene i Hibernian Hall mislyktes, og ved presidentvalget i 1860 var det to demokratiske presidentkandidater. Dette gjorde at republikaneren Abraham Lincoln ble valgt, og Sør-Carolina erklærte uavhengighet fra USA 20. desember samme år. De første skuddene i krigen kom i januar 1861 da et skip fra nordstatene ble beskutt på vei inn til Charleston. Det første store slaget i den amerikanske borgerkrigen fant sted i Charleston i april 1861, da sørstatene angrep Fort Sumter, et fort i Charleston som var kontrollert av nordstatene. Verdens første slag med ubåter fant sted ved byen i 1863. Byen ble erobret av unionsstyrkene i 1865 og byen var da svært ødelagt.

I 1886 ble Charleston rammet av et kraftig jordskjelv som hadde en styrke på om lag 7,5 på Richters skala. 60 mennesker omkom i skjelvet.

Charleston har flere historiske bygninger som har overlevd krig, jordskjelv og orkaner, og turistindustrien er betydelig. Det er flere teknologiselskap i byen. Medical University of South Carolina, et universitet for utdanning av leger ligger i byen og har omtrent 2 500 studenter. Byen er betjent av Sør-Carolinas største flyplass, Charleston internasjonale lufthavn og ligger ved enden av motorveien I26.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]