Charleston (Sør-Carolina)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charleston
BroadStreetCharleston.jpg
St. Michaels kirken på Broad Street

Flagg

LandUSA USA
DelstatSør-Carolina Sør-Carolina
FylkeCharleston County
Grunnlagt1670
Oppkalt etterKarl II av England
Tidssone-5
Retningsnummer843
Areal376,5 km²
Vannfylt arealandel16,99%
Befolkning118 270 (2007)
Bef.tetthet314,13 innb./km²
Antall husholdninger57 226
Høyde o.h.6 meter
Nettsidewww.charleston-sc.gov/
Politikk
BorgermesterJoseph P. Riley, Jr.
Posisjonskart
Charleston ligger i Sør-Carolina
Charleston (Sør-Carolina)
Charleston
Charleston (Sør-Carolina)
Kart
Charleston
32°47′00″N 79°55′55″V

Charleston (opprinnelig Charles Town) er en havneby i delstaten Sør-Carolina i USA og hovedsete for Charleston fylke. Byen ligger omtrent midt på Sør-Carolinas kystlinje, ved sammenkomsten og utløpet av Cooper- og Ashleyelvene. Bykjernen ligger på en halvøy mellom disse to elvene. Ifølge folketallsestimatet for 2004 har byen 104 883 innbyggere og er dermed delstatens nest største (etter delstatshovedstaden Columbia). I dag er Charleston en relativt liten by, men under det britiske kolonistyret på 16- og 1700-tallet var Charles Town en av de viktigste byene i Nord-Amerika, og beholdt sin stilling som en av Nord-Amerikas rikeste handelsbyer på 1800-tallet.

Byen ble grunnlagt i 1670 og het «Charles Town», oppkalt etter Karl II av England. Det opprinnelige stedet, på motsatt side av Ashley elven, ble valgt av Anthony Ashley-Cooper. Bykjernen hadde flyttet til halvøyen omkring 1680. Charleston var på denne tid hovedstad for hele Carolinakolonien. Charleston var det sentrale omdreiningspunktet for slavehandelen i Nord-Amerika så lenge denne varte, og byens vekst og rikdom skyldtes i all hovedsak slavehandelen. Fra etableringen av byen ble den styrt av et engelskættet handels- og plantasjeeieroligarki, og var den eneste større byen i Nord-Amerika der et flertall av befolkningen var slaver, men uten noen rettigheter. Charleston var også sentral i sjørøveriets storhetstid.

Under den amerikanske uavhengighetskrigen ble Charleston et mål for de engelske styrkene, og ble okkupert i 1780. Da England trakk seg ut i desember 1782 ble navnet på byen endret til Charleston. Byen ble en av de rikeste byene i Amerika, på grunn av handelen med bomull. Som i flere sørstater bestod mye av arbeidsstyrken bestod imidlertid av slaver og det kom et slaveopprør i 1822 som ble slått ned.

Plantasjeeier- og handelseliten i Charleston spilte en vesentlig rolle både i de underliggende konfliktene, den direkte opptakten til og utbruddet av den amerikanske borgerkrigen. Dette skyldtes slaveriets betydning for økonomien i Charleston, der arbeidskrevende bomulls- og risplantasjer hadde lagt grunnlaget for stor rikdom blant det hvite mindretallet som styrte byen. I 1850-årene var plantasjeeier- og handelseliten i Charleston sentrale i å organisere motstand i sørstatene mot nordstatene, og i kimen til å erklære sørstatene uavhengige. Det demokratiske partiet var splittet mellom demokrater i nordstatene og sørstatene. Forhandlinger mellom partene i Hibernian Hall mislyktes, og ved presidentvalget i 1860 var det to demokratiske presidentkandidater. Dette gjorde at republikaneren Abraham Lincoln ble valgt, og Sør-Carolina erklærte uavhengighet fra USA 20. desember samme år. De første skuddene i krigen kom i januar 1861 da et skip fra nordstatene ble beskutt på vei inn til Charleston. Det første store slaget i den amerikanske borgerkrigen fant sted i Charleston i april 1861, da sørstatene angrep Fort Sumter, et fort i Charleston som var kontrollert av nordstatene. Verdens første slag med ubåter fant sted ved byen i 1863. Byen ble erobret av unionsstyrkene i 1865 og byen var da svært ødelagt.

I 1886 ble Charleston rammet av et kraftig jordskjelv som hadde en styrke på om lag 7,5 på Richters skala. 60 mennesker omkom i skjelvet.

Charleston har flere historiske bygninger som har overlevd krig, jordskjelv og orkaner og turistindustrien er betydelig. Det er flere teknologiselskap i byen. Medical University of South Carolina, et universitet for utdanning av leger ligger i byen og har omtrent 2 500 studenter. Byen er betjent av Sør-Carolinas største flyplass, Charleston internasjonale lufthavn og ligger ved enden av motorveien I26

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]