Wikipedia:Tinget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wikipedia:Vannposten)
Hopp til: navigasjon, søk
Arkiv
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra før 2007
Arkiv fra 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

2018

januar
februar

En takk til deg, og deg![rediger kilde]

Nettstedet Bloomberg Businessweek har en artikkel om «Why You Get Hooked on Candy Crush and Snapchat». Det er ikke nødvendig å lese artikkelen, essensen for oss bidragsytere til Wikipedia får dere her!

Bruk knappen for Takk!

Det er enkelt, og det virker. Du trenger ikke vente med å gi takk til du ser noe genialt, så lenge det er et bidrag som fører til et bedre leksikon.

Nesten alle som bidrar er frivillige, og bortsett fra gleden ved å bidra (som ikke skal undervurderes) så har vi begrensede muligheter for å oppmuntre hverandre. Det å se en takk på toppen av siden altså både en effektiv og tilnærmet gratis måte en kan bruke for å oppmuntre andre bidragsytere. Jeg prøver å gi minst én takk om dagen, og jeg prøver å spre de så jeg ikke begrenser meg til å takke de jeg har mest kontakt med ellers. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 10. feb. 2018 kl. 15:27 (CET)

Takk for en vennlig og god oppfordring. Signerer Ulf Larsen på den. Nsaa (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 01:14 (CET)

Avstemning: Automatisk oversetterfunksjon[rediger kilde]

Siden det er undertegnede som har lansert forslaget om å slå av automatisk innholdsoversettelse, bør jeg vel også starte en avstemning omkring spørsmålet.

Argumenter for å beholde den nåværende ordningen[rediger kilde]

Verktøyet lenker automatisk til den artikkelen som er oversatt. Det viser frem hvilken språkversjon stoffet kommer fra og det går i tillegg an å finne lister over hvilke artikler hvor verktøyet er brukt. Beklager at jeg i farten ikke husker hvor de er.
-- Det er en del erfarne brukere som har brukt verktøyet. Det er selfølgelig neste diskusjon om tilgang til verktøyet bør begrenses.
-- Å stoppe verktøyet kommer ikke til å stoppe maskinoversettelsene. Både Google Traanslte, Yandex og Apertium for lett tilgjengelig på nettet. Å stoppe verktøyet vil bare gjøre det vanskeligere å sikkert identifisere at det er en maskinoversettelse og ikke bare en bruker som har gjort en dårlig oversetterjobb.--ツDyveldi☯ prat ✉ post 11. feb. 2018 kl. 12:26 (CET)

Argumenter for å avskaffe eller begrense adgangen[rediger kilde]

Begrunnelsen for forslaget er, slik det er kommet frem i tidligere tråder, at de autogenererte oversettelsene knapt kan betegnes som norsk i noen fornuftig forstand av ordet. De krever et voldsomt merarbeide, enten av den som selv tar «verktøyet» i bruk eller av andre som tar seg bryet med å rydde opp i det kaudervelsket verktøyet lirer av seg. I praksis er det mer tidsbesparende å oversette tekster fra bunn av om man vil benytte andre Wikipedia-utgaver som utgangspunkt. Norske Wikipedia har begrenset med ressurser, og det er helt urimelig å forvente at frivillige medarbeidere skal rydde opp i kvartferdige tekster som er dumpet av andre som enten ikke har giddet å gjøre en ordentlig jobb eller av utenlandske «bidragsydere» som simpelthen ikke behersker norsk og derfor ikke skjønner at tekstdumpene deres er uleselige.

Det er ingen grunn til at kvaliteten i den norske utgaven skal bli forringet av en teknologi som helt åpenbart ennå ikke er moden til å tas i bruk i denne utgaven. Det er godt mulig at oversettelser fra f.eks. tysk til engelsk fungerer brukbart, men det er helt åpenbart at oversettelser til norsk ennå er langt fra å kunne tas i bruk.

Det må også være klart at dette er en avgjørelse som blir tatt av det norske Wikipedia-felleskapet. Det er ikke opp til programmerere eller andre utenforstående å pålegge oss en «funksjonalitet» vi ikke ønsker.

Fremdrift[rediger kilde]

Som foreslått bør vel denne avstemningen foregå i to faser: Først for å fastslå om det i det hele tatt bør innføres noen begrensninger i bruken av automatisk innholdsoversettelse. Hvis det ikke blir oppnådd flertall for dette, er det selvsagt ikke meningsfylt å gå til fase to, hvor man kan eventuelt stemme over differensierte varianter, fra helt å slå av funksjonen til å begrense den til en gitt brukergruppe.

De vanlige reglene/retningslinjene for avstemninger på norske Wikipedia gjelder. Jeg foreslår at avstemningsfristen settes til én uke fra dags dato, dvs. at den avsluttes den 18. februar kl. 12. Asav (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 10:57 (CET)

Spørsmålet det stemmes over er:

Skal det automatiske oversettelsesverktøyet fortsatt være tilgjengelig uten begrensninger for alle brukere av Wikipedia på bokmål og riksmål?

For å beholde den nåværende ordningen, altså mot å innføre noen form for begrensninger[rediger kilde]

 1. For For --Pmt (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 11:45 (CET)
  For For. Det er i hovedsak én enkeltbruker som skaper alle problemene. Vi har allerede verktøy (blokkering / hurtigsletting) vi kan bruke til å beskytte Wikipedia mot slikt misbruk, jeg ser det derfor ikke som nødvendig å stramme inn på tilgangen til verktøyet i seg selv. Mvh. Kjetil_r 11. feb. 2018 kl. 15:09 (CET) Endret stemme 12. feb. 2018 kl. 18:40 (CET), se under.
  Det er langt fra én bruker som er årsak til dette problemet. Maskinoversettelser er faktisk et problem som har grepet om seg og vokst helt siden jeg tok det opp for første gang i 2011... Og det blir selvsagt bare verre og verre nå da vår egen Wikipedia-utgave faktisk inviterer til å radbrekke tekster. Det er en lang rekke sider som må hurtigslettes; i tillegg må patruljørene tilbakestille haugevis av uleselige, åpenbart maskinoversatte, redigeringer. Asav (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:45 (CET)
 2. For For Verktøyet er bra, for det tar med flere funksjoner fra opprinnelig artikkel, inkludert kategorier og interwiki. Men etter publisering må det som regel en språkvask til, for det er alltid noe som henger igjen fra opprinnelig versjon og som ikke samsvarer med den språklige stilen jeg vil ha. Likevel er verktøyet inspirasjon til å oversette en artikkel man ellers ikke hadde brydd seg om å bruke tid på. --Harald Haugland (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 17:11 (CET)
  Jeg importerer artikler og det er meget nyttig. Da får man alt fra den importerte artikkelen (Spesial:Importer, dette er bare tilgjengelig for admin). Alt må jo oversettes, men det fungerer fint synes jeg. Gir dette oversettelsesverktøyet mer (ut over særdeles dårlige oversettelser)? Her er et eksempel jeg akkurat gjorde selv [1]. Nsaa (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 21:58 (CET)
  Her må det ha skjedd noe feil; artikkelen du lenker til er en engelsk tekst som i det hele tatt ikke er oversatt. Gal lenke? Asav (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 03:39 (CET)
  Det er riktig. Det var bare for å vise hvordan det ser ut etter man har brukt Spesial:Importer-funksjonen. Deretter må man bearbeide manuelt til man får et passende resultat [2][3]. Nsaa (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 21:41 (CET)
 3. For For Noe jeg setter pris på med oversettelsesverktøyet er den fine oversikten i to kolonner; originalspråk til venstre og eget språk til høyre, samt ikke minst, at lenkene kommer med helt gratis. Oversettelse er som oversettelse nå en gang er; man må alltid se etter for feil både to og tre ganger (hvilket selvsagt også gjelder om man bruker google translate, ordbok eller bare hodet). Import av artikkel er sikkert også nyttig. Orf3us (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 22:35 (CET)
 4. For For Mener at verktøy som blir brukt feil ikke bør ligge til grunn for å fjerne dem, liker bedre forslag om å begrense hvem verktøyene er tilgjengelig for isåfall. Flums (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 00:49 (CET)
  Da burde du kanskje stemt for å begrense verktøyet? Asav (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 03:35 (CET)
 5. For For Skeptisk til å innføre begrensninger til et verktøy på grunn av at enkeltbrukere benytter det ukritisk, spesielt når disse begrensningene ikke er definert. - 4ing (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 13:07 (CET)
Begrensningens form skal det som innledningsvis nevnt stemmes over dersom det i det hele tatt blir bestemt å ikke beholde ordningen slik den er nå, altså uten noen form for begrensninger. Det er som nevnt heller ikke snakk om enkeltbrukere, men et økende problem. Asav (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 13:12 (CET)
Avstemningen er avsluttet Dette usignerte innlegget ble skrevet av Asav (diskusjon · bidrag) 18. feb. 2018 kl. 14:59 (Husk å signere dine innlegg!)

Mot å beholde den nåværende ordningen, altså for en avstemning om hvilken form for begrensning som skal innføres[rediger kilde]

 1. Imot Imot Asav (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 10:57 (CET)
 2. Imot Imot--Ezzex (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:38 (CET)
 3. Imot Imot I tillegg til dårlig og i verste fall feil oversettelse følger det med teknisk rot som at punktum kommer inne i lenken og annen støy som [4] eller [5] --Avilena (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:49 (CET)
 4. Imot Imot Profoss (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 17:51 (CET)
 5. Imot ImotOrdensherre (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 19:04 (CET)
 6. Imot Imot --TorbjørnS (ʦ) 11. feb. 2018 kl. 20:04 (CET)
 7. Imot Imot --Ooo86 (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 23:24 (CET)--
 8. Imot Imot Det er teknisk mulig å lage et redigeringsfilter for å begrense enkeltbrukeres bruk av verktøyet. Jon Harald Søby (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 12:58 (CET)
 9. Imot Imot - og signerer Jon Harald Søbys intensjon om å begrense. Kimsaka (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 14:51 (CET)
 10. Imot Imot – Endrer stemmen etter å ha testet Jon Haralds modell med et misbruksfilter. Det virker som en god løsning, som kan brukes til svært målrettede mottiltak når brukere har misbrukt oversettelsesverktøyet. Hilsen Kjetil_r 12. feb. 2018 kl. 18:42 (CET)
 11. Imot Imot --Annelingua Jeg stemmer for en endring fordi det de facto har blitt masseprodusert artikler av elendig kvalitet ved hjelp av dagens verktøykasse. (For min egen del har jeg brukt en god del tid på å rydde opp i et tilfeldig utvalg av slike artikler, til fortrengsel for mer tilfredsstillende WP-arbeid.) I tillegg har det blitt så mye støy og krangel på ting, torg og brukersider i etterkant av nevnte masseproduksjon, at jeg håper på ro som følge av at dagens løsning forlates. Når dét er sagt, er jeg litt betenkt hva gjelder forslaget om et "misbruksfilter" - prinsipielt sett, ikke fordi jeg ikke ser at det ville være en løsning i det konkrete tilfelle. Men den diskusjonen kommer vel opp i sin fulle bredde dersom det blir et flertall for å endre dagens situasjon. Jeg setter meg på gjerdet og tenker over saken så lenge. Annelingua (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 19:10 (CET)
  Jeg har kommet til at jeg ikke er så betenkt lenger over å innføre en ordning der spesifikke brukere kan fratas et oversettelsesverktøy. Dette vil være et lite inngripende tiltak for brukeren det er rettet mot, all den tid adgangen til å fortsette å redigere på Wikipedia (presumptivt) vil bestå. Jeg foregriper en potensiell ny avstemningsrunde nå, men siden jeg nå flagget min skepsis tidligere i kveld, ville jeg gjerne flagge kontrabeskjeden samme sted. Annelingua (diskusjon) 13. feb. 2018 kl. 00:55 (CET)
 12. Imot Imot Med Jon Harald Søby (diskusjon · bidrag)s forslag om å benytte misbrukfilteret (Spesial:Misbruksfilter, som illustrert på Kjetil rs testbruker i regel nr. 13) for å hindre enkeltbrukere som misbruker verktøyet bør fikse problemet uten å ramme legitim bruk. Særdeles bra forslag. Kudos.Nsaa (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 21:50 (CET)
 13. Imot Imot - Slå av Yandex hvis det er den modulen som skaper det mest graverende babbelet. Løsningen som demonstreres på Kjetil_r (testbruker) kan være "nødbremsen" vi trenger for å fortsette å la verktøyet være tilgjengelig for registrerte brukere. Dersom noen bruker verktøyet skjødesløst og ignorerer forsøk på kommunikasjon, bør terskelen for å "ta fra dem" verktøyet være lav (admin-oppgave). Å dumpe masse uoversatte artikler i artikkelrommet grenser til vandalisme - det er nå min mening. --- Aldebaran (diskusjon) 13. feb. 2018 kl. 02:21 (CET)
 14. Imot Imot Man kan eventuelt kompensere ved å gjøre import av artikkelhistorikk tilgjengelig for flere. Dette mener jeg er den viktigste funksjonen ved oversettelsverktøyet, altså at det er tydelig hva som er grunnlaget for teksten. --Wikijens (diskusjon) 13. feb. 2018 kl. 14:28 (CET)
 15. Imot Imot – Jeg ser ingen grunn til å friste brukere til å benytte et verktøy som kun skaper uleselige artikler. En del av vår oppgave på nowp er å støtte opp om det norske språket, men dette verktøyet gjør det motsatte. Haakon K (diskusjon) 16. feb. 2018 kl. 01:11 (CET)
Avstemningen er avsluttet Dette usignerte innlegget ble skrevet av Asav (diskusjon · bidrag) 18. feb. 2018 kl. 14:59 (Husk å signere dine innlegg!)

Diskusjon: Mot å beholde den nåværende ordningen[rediger kilde]

 • Jeg er egentlig veldig for teknologiske hjelpemidler, men med setninger som «En tegner i tidens inntrykk av den føsrte kollisjon i luften» når man oversetter «Contemporary artist's impression of the first mid-air collision, 1910» så er dette verktøyet per i dag ubrukelig. Google Translate var vesentlig bedre, og med litt egen finpus får man «En samtidskunstners inntrykk av den første flykollisjonen i luften, 1910»[6]. Når man da i tillegg har brukere som poster slikt uten å korrigere så er det bare å skru av (finnes det gode brukercases overhode?). Videre er jeg veldig skeptisk til at det må opp til avstemning. Vi bør være konsensusdrevet, og jeg er helt klart åpen for at problembrukere plasseres i grupper som ikke får tilgang til verktøyet så bør denne hodepinen være løst og de (om noen) som bruker verktøyet på en akseptabel måte for samfunnet ikke blir rammet (om det finnes eksempler på sådanne). Da kan jeg endre stemme for og så i en sekundær runde legge inn begrensninger på hvem som får tilgang. Nsaa (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 12:31 (CET)
Trekker stemmen. Det ser ut til at noen solide brukere benytter verktøyet. Den siste måneden ser det ikke ut til å være noe misbruk av funksjonaliteten. Her er det kanskje bedre å blokkere brukere som misbruker enn å ta fra folk som faktisk benytter denne funksjonen på en god måte. Se endringshistorikken der verktøyet er brukt. Nsaa (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 13:26 (CET)
Når du ser på selve tekstene som er fremkommet, f.eks. «Castelnaudary (Castèlnòu d'Arri) er en kommune i departementet Aude i regionen Occitanie i sør-Frankrike. Det er i den tidligere provinsen Lauragais.» eller «Lefortovo var et beryktet KGB-fengsel og undersøkende isolator» (for å ta to av de siste) bør det vel heller være et argument mot verktøyet? Asav (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 13:43 (CET)
Du mente vel «Castelnaudary Castèlnòu d'Arri er en kommune i Aude avdeling i Occitanie region i sør - Frankrike. Det er i den tidligere provinsen av Lauragais.», ikke min korrigerte versjon (som helt sikkert kan forbedres) --Avilena (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:52 (CET)
@Nsaa: Som en saksopplysning: Du må også ta Spesial:Bidrag/F.bendik med i betraktning. F.bendik er hovedgrunnen til at vi diskuterer å skru av verktøyet, og han bruker det på en slik måte at det sjelden blir med i loggen du viser til. Hilsen Kjetil_r 11. feb. 2018 kl. 15:04 (CET)
Takk for saksopplysningene. De to eksemplene[7] er på grensen ja, og om slikt masseproduseres så går det over til støy. Signerer den. Hvordan vet vi at disse to artiklene er blitt brukt av dette verktøyet? Jeg ser at Harald Haugland bruker det og da finnes det noen seriøse som benytter det. Da er det vel bedre at verktøyet begrenses til autopatruljerte eller admins om det er mulig å gjøre slike begrensninger? Eventuelt at vi lar verktøyet være og heller blokkerer misbrukere om de ikke endrer oppførsel? Nsaa (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:29 (CET)
@Nsaa: Som svar på ditt spørsmål «Hvordan vet vi at disse to artiklene er blitt brukt av dette verktøyet?»: Jeg klikket bare på lenken du selv (!) hadde oppgitt, nemlig endringshistorikken der verktøyet er brukt, og det var disse som dukket opp... Asav (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 15:41 (CET)

Hva skjedde med alternativet om å slå av Yandex? --- Løken (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 17:08 (CET)

Gitt hvordan avstemningen er formulert kan jeg ikke stemme for noen av forslagene. Jeg mener at problemet er at så godt som kun én bruker har brukt det feil, og da må vi heller gå på vedkommende og gi en klar beskjed at dette ikke kan fortsette. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 19:00 (CET)

Tror ikke det bare er han. Og vedkommende kommer vel neppe til å endre på dette uansett (hans høye alder tatt i betraktning). Dette oversettelsesverktøyet er en invitasjon til å masseprodusere svada og søppel - og det vil jeg ikke ha her.--Ezzex (diskusjon) 11. feb. 2018 kl. 19:14 (CET)
Enig med Ulf. Jeg tror en bedre løsning vil være å få en mulighet til å slå av oversettelsesfunksjonen for enkeltbrukere heller enn å slå den av for alle. Det kan kanskje allerede være mulig ved bruk av Spesial:Misbruksfilter. Jon Harald Søby (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 09:34 (CET)
Glimrende forslag! Mvh. Orf3us (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 09:51 (CET)
Jeg leste visst ikke hele forslaget her godt nok, da avstemningen bare gjelder om hvorvidt det i det hele tatt skal innføres begrensninger eller ikke. Så da kan jeg stemme læll. Jon Harald Søby (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 10:03 (CET)
Jon Harald: For testformål, kunne du sette opp et misbruksfilter som stopper Bruker:Kjetil r (testbruker) fra å bruke oversettelsesverktøyet? Det hadde vært nyttig å se hvordan det blir. Hilsen Kjetil_r 12. feb. 2018 kl. 13:20 (CET)
Takk, det fungerte jo det. Da jeg forsøkte å bruke verktøyet til å oversette (både inn i hovednavnerommet og til brukernavnerommet) ble jeg nå stoppet med denne meldingen: [8]. Vi bør få til en finere feilmelding, men det fungerer i alle fall i prinsippet. Hilsen Kjetil_r 12. feb. 2018 kl. 15:58 (CET)
Hvis vi får til dette, samt at vi kan sette at Yandex er av som standard (som går an hilsen phab) så kommer vi langt med dette problemet. Da gjenstår egentlig bare de som bruker verktøyet for cross-wiki-spam, men det problemet er såpass lite. --- Løken (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 16:23 (CET)

Overskriften sier nå «For å beholde den nåværende ordningen, altså mot å innføre noen form for begrensninger». Jeg vil bare presisere at Wikipedias generelle krav til oppførsel og vilje til å spille på lag med nettsamfunnet selvsagt fortsatt skal gjelde, selv om man ikke innfører noen nye begrensninger: Det å drive med masseproduksjon av maskinoversatte tekster der råoversettelsen ikke er bearbeidet, for så å ignorere andre bidragsytere som forsøker å ta opp problemet, vil være uakseptabelt både nå og for fremtiden. Dersom det nå skulle bli flertall for ikke å innføre noen nye begrensninger må det ikke tolkes som en aksept for at F.bendiks modus operandi kan fortsette. Hilsen Kjetil_r 12. feb. 2018 kl. 12:49 (CET)

Ja, den opprinnelige formuleringen var litt klønete, beklager. Det var tydeligvis flere som mente at ved å stemme for å beholde den nåværende ordningen stemte man for mulige begrensninger. Men det er jo ikke tilfelle. Det er bare ved et flertall mot den nåværende ordningen at man senere kan innføre begrensninger av en eller annen form. Beklager igjen om dette ikke fremgikk helt tydelig fra start av. Asav (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 13:09 (CET)
Nå har jeg akkurat avgitt stemme mot å beholde dagens verktøy, for å gjøre en endring. Så leser jeg en gang til kommentarer fra brukere som åpenbart ikke bruker oversettelsesverktøyet til å spamme ned bokmålswikipedia med tekster som er maskinoversatt sønder og sammen. Kunne det la seg gjøre å legge oversettelsesverktøyet "på et par armlengders avstand"? Altså slik at det kan brukes, men ikke slik at det fremstår som en integrert del av bokmålswikipediaverktøykassen? Jeg har ingen forestillinger (p.t.) om hvor verktøyet da skulle være tilgjengelig - et eller annet annet sted i Wikimedia-sfæren??? Just a thought... Annelingua (diskusjon) 12. feb. 2018 kl. 19:22 (CET)

Resultat[rediger kilde]

5 bidragsydere har stemt for å beholde den nåværende ordningen med maskinoversettelser, mens 15 har stemt mot. Derved er det et flertall på 75% for å avslutte den nåværende ordningen. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Asav (diskusjon · bidrag) 18. feb. 2018 kl. 14:59 (Husk å signere dine innlegg!)

Tror dere bør sette dere inn i Media Viewer controversy spreads to German Wikipedia, og ikke minst m:Letter to Wikimedia Foundation: Superprotect and Media Viewer. MediaViewer er fortsatt påslått som standard på både dewiki og nowiki, og til tross for hva som står i første artikkelen også på Commons. — Jeblad 22. feb. 2018 kl. 18:42 (CET)

Mulige fremtidige begrensninger - maskinoversettelser[rediger kilde]

I det ovenstående er det pekt på noen muligheter vi kan ha hvis vi ønsker å beholde verktøyet, men ikke ha det helt fritt, dvs sette noen begrensninger på bruken. Jeg har også gjort meg noen tanker om hva vi kan gjøre

 1. Stenge verktøyet for uerfarne brukergrupper som ip-adresser og/eller nybegynnere som fortsatt er patruljert.
 2. Ta i bruk et misbruksfilter som Jon Harald har vist frem.
 3. Slå av Yandex som standard. Foreslått av Løken.
 4. Tvinge verktøyet til å plassere alle oversettelsene i et kladderom tilsvarende draft space de har på engelsk.
 5. Manuelt flytte alle artikler vi ser er utilstrekkelig bearbeidet enten til en underside hos artikkeloppretter eller til et eget kladderom og gi brukeren beskjed om at det trengs mer arbeid.
 6. Slutte å forsøke å bearbeide disse forsøkene på oversettelse og systematisk enten tilbakestille eller legge i kladderom.
 7. Innføre en ordning hvor brukere som misbruker verktøyet og/eller oppretter store mengder uferdige artikler får forbud mot å opprette nye artikler. En slik bruker vil da enten få alt som kladdeside eller artiklene hurtigslettes.
 8. Innføre en ordning hvor brukere må søke om tillatelse til å bruke verktøyet.
 9. Tvisteløsningsnemnd som har fullmakt til å gi enkeltbrukere påbud/forbud.

Det finnes sikkert også andre muligheter så alle oppfordres til å komme med forslag og så kan vi i neste runde stemme over begrensninger eller ikke og si hvilke begrensninger vi foretrekker. Flere begrensninger samtidig er jo mulig.
-- Jeg er nokså lei av resultatene av maskinoversettelser, det gjelder ikke bare dette verktøyet, men også andre tillegg i artikler hvor brukeren åpenbart ikke behersker det språket det oversettes fra og resultatet er at enten må det tilbakestilles eller så må hele oversettelsen gjøres på nytt av noen andre. Språkvask av maskinoversettelser har jeg gitt opp, det er ikke nok å vaske språket.
-- Vi har jo ikke bare maskinoversettelsene dette verktøyet produserer. Vi har i tillegg ting som er kopiert fra engelsk WP, kjørt gjennom en eller annen oversettelsemaskin på nettet (Google Translate?) og så limt inn hos oss. De er akkurat like ille som ubearbeidede produkter fra verktøyet vårt.
-- Personlig mener jeg bruken av verktøyet må være opp til den enkelte bruker, men at produksjon av halvfabrikata og renovasjonsobjekter må stoppes. Jeg har forsøkt ved flere anledninger å bruke verktøyet, men det meste ligger som halvferdige kladder hos meg. Siste forsøk var fra svensk til norsk som bruker Apertium som visstnok skal være "bra", men forsøket strandet på at alt måtte renoveres. Det var ikke snakk om språkvask og endring av noen ord her og der, men om å kaste maskinoversettelsesforslaget og lage helt ny oversettelse. Oversettelsen var så dårlig at det viste seg at det ville være enklere å kopiere fra svensk og oversette med kildekode.
-- Ordninger som innebærer begrensinger vi pålegger enkeltbrukere (og ikke brukergrupper som ip-er og nybegynnere) bør vel strengt tatt opp i et slags tvisteløsningsnemnd som har fullmakt til å ilegge brukere begrensninger. På engelsk WP har de en slik ordning hvor for eksempel en bruker kan ilegges forbud mot å redigere i en eller flere konkrete artikler, eller å skrive om et spesielt tema (topic ban). Eller at to brukere får forbud mot å "krangle". Skal vi ha noe slikt må vi velge tvisteløsere som har fullmakt til å løse tvister på denne måten. De har hatt det lenge på engelsk WP og det går an å lage forslag her som baserer seg på det de har gjort på engelsk. Administratorene bør vel ikke ilegges byrden å være tvisteløsere/medlem av en tvisteløsningsnemnd (3 stk?), det bør vi velge omkring 5 brukere til å være og de bør ikke holde på for lenge. Her bør vi også finne noen (ikke alle, men noen bør være) av våre jurister til å delta, de har utdanna seg i å anvende regelverk på en forsvarlig måte. Det er en ekstremt krevende oppgave. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 12. feb. 2018 kl. 21:44 (CET)

Artikkel om EU[rediger kilde]

Jeg ble oppmerksom på denne artikkelen i går og dessverre er det en rekke problemer med den. Det mest iøyenfallende er at den for snart to år siden ble merket med en mal for manglende nøytralitet:

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Den_europeiske_union&type=revision&diff=16543517&oldid=16532250

Grunnene som ble angitt var tildels feil og lite relevante, men allikevel ble merket stående. Slik artikkelen står i dag er den dels alt for kort og lite dekkende, og i tillegg hindres en videre utvidelse av at det insisteres på å ta inn stoff som er lite relevant, og/eller feil, uten at det konkretiseres. Selve meldingen som «underbygger» mal for manglende nøytralitet er dette:

«Det kommer i liten grad frem, eller er er helt fraværende, at mange medlemsland er kritiske til EU. Flere av medlemslandene er f.eks. ikke med i Euroen og Storbritannia har meldt seg ut. Flere medlemsland har hatt folkeavstemninger som tydelig viser at store deler av befolkningen er meget kritisk til unionen. Brexit. Nederlandsk nei til EU-avtalen med Ukraina i 2016. Både Nederlandsk og Fransk EU-nei til EUs nye grunnlovstraktat i 2005»

Hvorfor er dette et problem? Vel, artikkelen har over 20 tusen visninger over en tre-måneders periode, og den kommer øverst når man søker etter Den Europeiske Union på Google. Når artikkelen står som den står (dvs. en uspesifisert merking med manglende nøytralitet) er det lite grunnlag for å gå inn og arbeide med den, da en kan anta at partsinteresser enten tilbakestiller og/eller uansett ikke er fornøyd med det man tilfører.

Man kan like det eller ei, men bortsett fra NATO er EU den viktigste internasjonale organisasjonen Norge forholder seg til. Med andre ord fungerer Wikipedia på bokmål ikke som en fullverdig folkeopplyser når det gjelder denne artikkelen. Artikkelen er en brøkdel av hva den bør være, og i tillegg er deler av den irrelevant (en egen seksjon med Norges forhold til EU har ingen interesse, Norge er ikke medlem, om ønskelig må det behandles i en egen artikkel, eller i en artikkel om norsk utenrikspolitikk). Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 12:50 (CET)

Artikkelen er mangelfull i innhold og form, og delvis skrevet på engelsk. Den kan etter min oppfatning ikke lenger anbefales, slik den fremdeles er merket. Merkingen med manglende nøytralitet er et selvstendig problem. Noen bidragsytere, hvorav en bidrar, mener at artikkelen ikke er helt «nøytral». Merkingen har stått lenge, og desto mer uheldig for en viktig artikkel. Jeg har på artikkelens diskusjonsside stilt spørsmålet om hva som mangler for at den skal være «nøytral». Det er gitt som svar at den nå er «ganske nøytral», men at merket må bli stående til vi er enige om at nøytralitet er oppnådd. Det er blant annet «tonen» i artikkelen som gjør at den ikke er nøytral. Mitt spørsmål var dårlig. Vi kommer ikke til å bli enige om hva som er en «nøytral» artikkel om EU. Vi kan lage en anbefalt og til og med utmerket artikkel om EU, og det burde vi gjøre. Men for at dette skal bli en realitet, må dette merket bort fra artikkelen, slik at flere får lyst til å arbeide med den. Ingen liker å arbeide under trussel om at noen på et vilkårlig grunnlag karakteriserer tekstene på denne måten.--Trygve Nodeland (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 13:58 (CET)
UlfLarsen skrev: «Man kan like det eller ei, men bortsett fra NATO er EU den viktigste internasjonale organisasjonen Norge forholder seg til». Det er din påstand.--Ezzex (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 17:45 (CET)
Til Ezzex: Javel? I Aftenposten 17. januar 2012 (artikkelen «Utenfor og innenfor» skriver Fredrik Sejersted, leder for NOU 2012: 2, Europautredningen, følgende:
SitatNorges forhold til EU er både utenrikspolitikk og innenrikspolitikk. Samlet sett er avtalene med EU Norges viktigste utenrikspolitiske avtaleverk, som ikke bare regulerer forholdet til EU, men også til de 27 EU-statene, som samordner stadig mer av sin utenrikspolitikk. EØS er for eksempel også vår viktigste nordiske samarbeidsavtale. Viktigst er likevel avtalenes virkninger internt i Norge. De aller fleste samfunnsområder er berørt – økonomi, næringsliv, arbeidsliv, velferd, helse, distriktspolitikk, energi, miljø, klima, samferdsel, forskning, utdanning, mat, landbruk, fisk, alkohol, likestilling, forbrukervern, sivil beredskap, grensekontroll, innvandring, politisamarbeid, forsvarspolitikk og mye annet. Samtlige 17 departementer jobber i større eller mindre grad med EU/EØS-saker, og det samme gjør de fleste ytre etater og alle 429 kommuner. Av ca. 600 norske lover inneholder om lag 170 i større eller mindre grad EU-rett.Sitat
– Aftenposten 17. januar 2012
Som du ser av sitatet over, så tok jeg feil. EU er ikke den viktigste internasjonale organisasjonen bortsett fra NATO, det er den viktigste, og det har vi solid kunnskap for å si (en norsk offentlig utredning). Så jeg beklager min påstand - EU er altså den viktigste internasjonale organisasjonen. Om du mener det er en annen organisasjon, er du selvfølgelig velkommen til å vise det, med gode kilder, må vite.
Men uansett takk for din kommentar, den flombelyser det faktum som Erik d.y. uvisst for meg ikke klarer å se. Artikkelen er kidnappet av en med partsinteresse og at det er et sjansespill å bruke vesentlige ressurser på den, du sitter uansett tydeligvis med siste ord mht. om artikkelen er nøytral eller ei. Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 19:00 (CET)
Nei ærlig talt Ulf. Ezzex utspill har ikke noe med meg å gjøre og jeg har begrunnet mitt standpunkt på diskusjonssiden. Slutt å tillegg meg meninger jeg ikke har. Slike usakelige leggspark klarer vi oss uten. --Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 19:04 (CET)
Til Erik d.y.: Hvilke meninger har jeg tillagt deg? Innlegget retter seg mot Ezzex. Det er imidlertid relevant for hvorvidt det er fruktbart å bidra til artikkelen. Slik jeg ser det risikerer en som legger ned mye arbeide i dette å få en evig runddans med en bidragsyter (Ezzex) som ikke synes å ha fakta som viktigste ledetråd. Hvis Ezzex mener at artikkelen ikke tar tilstrekkelig hensyn til Tysklands krav om Lebensraum så forblir den merket med manglende nøytralitet. Hvordan har du tenkt å imøtegå det? Du er ikke administrator, og de synes ikke å bry seg. Ergo blir det den som er minst saklig som lett vinner. Hva med å i stedet for å komme med grunnløse påstander om meg heller gripe fatt i at Ezzex bruker Hitling i debatten (ref Lebensraum om Tyskland over). Eller at han bestrider at EU er den viktigste internasjonale organisasjonen for Norge, noe som uhyre lett lar seg dokumentere. Eller kommer med direkte feilaktige påstander, som at Storbritannia har meldt seg ut av EU, osv. Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 20:28 (CET)
Nei slutt nå. Du slenger grunnløse spydigheter: «Men uansett takk for din kommentar, den flombelyser det faktum som Erik d.y. uvisst for meg ikke klarer å se.» Dersom du tar en titt på historikken vil du se at praktisk talt bare er undertegnede som har redigert den siste tiden, og da har vært helt uproblematisk, Ezzex, Trygve, Ulf eller andre har ikke protestert på mine helt transparent endringer. Jeg forstår rett og slett ikke problemet. Det er undertegnede som insisterte på å beholde nøytralitetstaggen, når jeg har gått gjennom artikkelen vil jeg foreslå å fjerne taggen. Det tar imidlertid tid å gå gjennom fordi så mye mangler henvisninger til kilde. Påstanden om kidnapping av artikkelen mangler belegg. --Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 20:41 (CET)

Jeg er enig i at artikkelen har problemer med nøytralitet, men det er bare ett av flere og den burde trolig vært tagget med det som på engelsk kalles «multiple issues» - den er bare delvis oppdatert, den mangler referanser og den har innholdsmessige mangler (hull). Taggen nøytralitet har jeg begrunnet på diskusjonssiden, når seriøse bidragsytere mener nøytralitet er en issue så er det et poeng og grunn til å beholde taggen selv om andre er uenige i den vurderingen. Jeg satte tilbake taggen etter at Ulf fjernet den, men droppet den opprinnelig begrunnelsen som handler mest om andre issues enn nøytralitet.

Ulf Larsen skriver «i tillegg hindres en videre utvidelse av at det insisteres på å ta inn stoff som er lite relevant, og/eller feil, uten at det konkretiseres» - dette forstår jeg ikke noe av. Har du eksempler? Ellers forstår jeg ikke at det skal være vanskelig å jobbe med en artikkel som er tagget, det er jo tvertimot en oppfordring til å forbedre artikkelen punkt for punkt.

Men alt dette handler om en konkret artikkel og hvordan vi angripe den, så jet forstår ikke hvorfor denne diskusjonen går på tinget. Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 15:58 (CET)

Innledningen av artikkelen bør presisere at EU er en særdeles viktig org. for Tyskland og deres fremtidige ekspansjonsambisjoner.--Ezzex (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 17:49 (CET)

Til Erik d.y.: For å ta det siste først, jeg har åpnet denne diskusjonen på Tinget fordi jeg mener det både handler om en svært viktig artikkel OG at det omhandler en praksis som dels blir brukt andre steder. Man dropper en mal med ditt eller datt, ofte uten å konkretisere hva som bør gjøres eller at det nevnes noe på diskusjonssiden. Slik artikkelen står nå så må det være komplett uforståelig for den som har kunnskap eller interesse for EU hva som bør gjøres, og et besøk på diskusjonssiden gjør en ikke klokere. Følgelig lar man det ligge.
Når det gjelder stoff som er lite relevant så gjentar jeg det jeg har sitert over (antar du ikke har sett det): «Det kommer i liten grad frem, eller er er helt fraværende, at mange medlemsland er kritiske til EU. Flere av medlemslandene er f.eks. ikke med i Euroen og Storbritannia har meldt seg ut. Flere medlemsland har hatt folkeavstemninger som tydelig viser at store deler av befolkningen er meget kritisk til unionen. Brexit. Nederlandsk nei til EU-avtalen med Ukraina i 2016. Både Nederlandsk og Fransk EU-nei til EUs nye grunnlovstraktat i 2005»
Det er altså den opprinnelige begrunnelsen for at artikkelen ikke er nøytral, begravet i kodeteksten. At land er kritiske til EU, er det noe som må inn i teksten for at den skal være nøytral? Når det gjelder neste punkt så står det oppgitt i artikkelen hvor mange av EUs land som er med i Euro. At Storbritannia har meldt seg ut av EU er også feil. Noe av dette, som Brexit, bør selvfølgelig nevnes i historieseksjonen, men det er ingen verdens grunn til å klistre på artikkelen et nøytralitetsmerke. Når jeg fjerner det og det prompte settes tilbake så sier det vel sitt om hvor enkelt det er å bidra til denne artikkelen, og hvor lite interessant det er å risikere å kaste bort mye tid. Legg til partskommentarer av Ezzex' type hvor han skriver om tysk Lebensraum, og begeret er fullt.
Og for all del, jeg har nok å holde på med i de neste årene her på Wikipedia, så jeg kan ikke legge ned noen stor innsats i å lese meg opp på EU. Men EU er svært viktig for Europa, Norge er i praksis medlem, og om vi ønsker å bli tatt seriøst som leksikon så er dette én artikkel som må løftes vesentlig. Slik situasjonen er nå synes det vanskelig, og det er et tap ikke bare for oss her som ønsker et best mulig Wikipedia, men for de mange som ikke har noe annet sted enn Wikipedia å vende seg for å søke kunnskap. Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 18:09 (CET)
Den opprinnelige begrunnelsen for taggen er jeg som nevnt ikke enig i, det er et primært et spørsmål om stoff som mangler (og ja, artikkelen trenger utdyping og oppdatering, noe jeg holder på med). Men jeg mener nøytralitetsmerket fortsatt er berettiget og det har jeg begrunnet på diskusjonssiden. Når nøytralitetsbulkene er rettet ut vil jeg ta initiativet til å fjerne taggen.
Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor det er vanskelig å bidra til artikkelen når det står en tagg øverst. Pek gjerne på et konkret tilfelle der undertegnede har skapt problemer for andre bidragsytere. Er det noe konkret så tar vi det på diskusjonssiden. Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 18:17 (CET
Med samme motforestillinger som Bruker Ulf Larsen; jeg bidrar ikke til en slik artikkel som har med en så uspesifisert merking med manglende nøytralitet. Jeg er også skeptisk til at samme bruker skal rette ut nøytralitetsbulker for så å ta initiativet til å fjerne taggen. Artikkelen er ikke oppdatert, klart, men ikke la en bruker ta over.

Mvh Pmt (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 19:35 (CET)

Jeg har begrunnet og spesifisert på diskusjonssiden hva som er utfordringen med artikkelen. Det er lett å se hva jeg gjør og da er det jo bare å skrike ut om dere er finner noe tvilsomt, men det tror jeg neppe dere gjør: Alle mine endringer er basert på nøkterne kilder som er nøyaktig gjengitt. Deretter må jeg be dere slutte med denne mistenkeliggjøringen, dere vet godt at jeg er en seriøs bidragsyter. Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 19:47 (CET)
Til Erik d.y.: Igjen, les det som står over. Har jeg mistenkeliggjort dine endringer? Nei. Er det du som opprinnelig la inn mal for manglende nøytralitet? Nei. Er det du som bestrider helt enkle fakta, som at Storbritannia IKKE har meldt seg ut av EU, at antall land med Euro er nevnt i artikkelen, at EU er den viktigste internasjonale organisasjon for Norge? Nei. Det er Ezzex, samme bidragsyter har også brakt Hitling til tråden i ved å koble dagens Tyskland og Lebensraum. At man ikke ønsker å bruke tid på en artikkel som er kontrollert av en bidragsyter som oppfører seg slik (igjen Ezzex) synes svært fornuftig. Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 20:34 (CET)
Det var en replikk til PMT, det er i praksis bare undertegnede som redigerer på artikkelen, påstanden om at artikkelen er kontrollert av Ezzex er grunnløs. Kan vi la dette ligge og få jobbe med artikkelen? Vennlig hilsen Erik d.y. 6. mar. 2018 kl. 20:44 (CET)
Tar ditt siste innlegg til etterretning og har ingen ytterlige kommentar. Ulf Larsen (diskusjon) 6. mar. 2018 kl. 20:48 (CET)

Grunnproblemet med merkingen[rediger kilde]

Artikkelens problem er ikke at den er merket med manglende nøytralitet. Merket er i seg selv ikke nøytralt og burde være endret for lenge siden. Men at en artikkel er merket hindrer ikke at noen skriver, det er en oppmuntring til å revidere artikkelen og en positiv ting. Vanskeligere er det at EU kommer antagelig alltid til å være omdiskutert i Norge. Det er i seg selv et hinder for å skrive for mange. Hvem orker å dra i gang den debatten en gang til bort sett fra dem som har en agenda og fortsatt agiterer enten for eller mot og vil ha frem sitt syn. Debatten for eller mot bør ikke foregå i artikkelen, men ha sine egne artikler med samling av argumenter for og mot.
-- Grunnproblemet med artikkelen er at den er merket som anbefalt og det kan skape skrivesperre. Hvorfor revidere en artikkel som er anbefalt og som vises frem som et eksempel til etterfølgelse? Det at anbefaltmerker ikke går ut på dato er et større problem her enn at artikkelen har fått et vedlikeholdsmerke. Hvorfor skal denne artikkelen være anbefalt, det er ikke samme artikkel som da den fikk anbefalingen og den er ikke i nærheten av å fylle kravene som stilles til referanser i dag.

 • Da artikkelen ble merket som anbefalt 5. desember 2005 var den på 13 411 byte. Den hadde ingen referanser og ingen litteratur/kilder, men kun en liste med 5 eksterne lenker.
 • Da artikkelen ble merket med nøytralitet 23. juli 2016 var den på 30 247 byte, hadde 11 referanser samt 9 kilder/litteratur (uvisst hvor i artikkelen de var brukt).
 • 1. januar 2018 var artikkelen på 32 894 byte, hadde 21 referanser og 9 kilder/litteratur (de samme som i 2016?)
 • Nå er artikkelen på 46 906 byte, har 32 referanser og det ser ut til at de 9 kildene/litteraturen er de samme.

Situasjonen på en del andre språk er:

 • Den svenske er på 86 064 byte og har 65 referanser.
 • Den danske er på 39 254 byte og har 23 referanser.
 • Den engelske er på 239 613 byte og har 285 referanser pluss sources og further reading.
 • Den tyske er på 234 701 byte og har 120 referanser.
 • Den franske er på 86 064 byte og har 65 referanser.
 • Den spanske er på 265 138 byte og har 334 referanser pluss litteratur.
 • Den italienske er på 88 710 byte og har 58 referanser.

Vår artikkel er med andre ord riktig snau og har rent for lite referanser. Størrelse eller antall referanser avgjør ikke om en artikkel er god, men det er indikasjoner på at her er mye mer å si og mye stoff å hente for å si det. Denne artikkelen burde ikke være anbefalt lenger. Det har imidlertid vist seg vanskelig hver eneste gang en artikkel som ble anbefalt for lenge siden kommer opp til diskusjon. Det har vist seg å være for sårt å avskilte en artikkel. Den jobben som ble gjort er fortsatt rosverdig. Rosen og bidragene blir ikke borte selv om en artikkel avskiltes. Kanskje det er på tide nå å tenke gjennom om anbefaltmerket skal stå for alltid eller om det skal være begrensninger i tid eller i endring i størrelse for at merkingen skal falle bort og artikkelen skal i ny kandidatprosess.

-- Denne burde få en betydelig utvidelse og så ny kandidatprosess. ツDyveldi☯ prat ✉ post 7. mar. 2018 kl. 01:56 (CET)

Det var en fin artikkel i WPs tidlige gullalder, og på den tiden var det naturligvis viktig å få opp en artikkel om dette viktige temaet. Men tiden løp fra artikkelen, både når det gjelder utdyping og kildebruk. Artikkelen var først og fremst mangelfull, men jeg mener nøytralitets-tagg var berettiget, noe jeg har forklart utførlig på diskusjonssiden. Taggen var en oppfordring til alle bidragsytere om å forbedre artikkelen. Jeg gikk gjennom artikkelen og sjekket formuleringer og opplysninger mot kilder, og tilføyde mange nye, 25 % av teksten er tilføyd av meg på få dager etter at artikkelen hadde stått stille i 10 år. Ingen har påstått at artikkelen ble mindre nøytral av mine bidrag. Vennlig hilsen Erik d.y. 13. mar. 2018 kl. 17:39 (CET)

Den er blitt mye bedre, og det er bare å fortsette på samme måten. Hele serien av artikler om EU, dens historie og organer, bør oppgraderes, slik at en gymnasiast kan få noe ut av det. Om to-tre år nærmer vi oss kanskje et akseptabelt nivå. Når det ikke ble ytet bidrag før, så skyldtes det at man hadde følelsen av at det satt en sensor og voktet. Det som ble bygget opp kunne like raskt bli revet ned igjen. Vi kjenner en bestemt modus vivendi. Noen som hadde de riktige kritiske synspunktene, skulle bestemme når arbeidet var godt nok. Da ble intet gjort, og det gjør det aldri i noe som er bygget på frivillighet. Det var klokt å ta den ned. Nå kan det langsiktige arbeidet med å bygge den til en UA, som temaet fortjener, begynne. Takk til den som nå har startet. --Trygve Nodeland (diskusjon) 13. mar. 2018 kl. 18:55 (CET)
Jeg mener selvsagt de som har startet.--Trygve Nodeland (diskusjon) 13. mar. 2018 kl. 18:57 (CET)
Påstandene om «sensorer» som voktet er grunnløse og ufine, slutt med den mistenkeliggjøringen med en eneste gang. Jeg kan ikke noe for at noen hadde en «følelse» av at noen voktet. Jeg er opptatt av WPs nøytralitet, dere kan gå inn i hvilken som helst artikkel om vanskelige tema, feks Benes-dekretene, Holocaust i Norge eller Kosovo-krigen, der jeg har gjort mye. Vennlig hilsen Erik d.y. 14. mar. 2018 kl. 00:06 (CET)
Denne gangen kan du være trygg på at Trygve Nodeland ikke sikter til deg Erik d.y.. Trygve forsøkte å endre merkingen allerede i 2016 kort etter at nøytralitetsmerkingen var satt inn men det ble satt tilbake nesten med en gang[[9]] og forsøker vel her å være hensynsfull ved å ikke si hvem det var. Vedkommende har i forbindelse med denne diskusjonen sluttet å insistere på at merket skal bli stående.--ツDyveldi☯ prat ✉ post 14. mar. 2018 kl. 09:44 (CET)
Forøvrig og absolutt det viktigste: Strålende at artikkelen oppgraderes. Tusen takk Erik d.y..ツDyveldi☯ prat ✉ post 14. mar. 2018 kl. 09:45 (CET)
Dyveldi har trukket de riktige konklusjoner. Det jeg kan erkjenne er at å være altfor «hensynsfull» og ikke nevne navn, medfører en risiko for å ramme feil, og det er alltid dumt. Mitt forsett var egentlig ikke å ramme noen, men å skryte litt av den senere utvikling. Dyveldi har også skrevet et sted at en omstridt merking bør fjernes, og det er jeg også enig i. Denne merkingen passet ikke her, ganske enkelt. Den fungerte ikke etter hensikten. Vi blir aldri enige om hva som er «nøytralt» når det dreier seg om en hel artikkel om EU. Da bør saken løses setning for setning, slik som nå. Erik går inn i de mest krevende temaer hva gjelder «nøytralitet», og det er prisverdig. Denne saken viser imidlertid at vi oppfatter og opplever tingene forskjellig. Det noen oppfatter som motiverende, oppfatter andre som demotiverende. Det er kanskje verdt å merke seg det også. --Trygve Nodeland (diskusjon) 14. mar. 2018 kl. 12:14 (CET)

Nøytrale parter, hvor står de?[rediger kilde]

Ifølge våre retningslinjer skal «nøytralt ståsted» bety at artiklene skal representere alle synspunkter på en rettferdig, proporsjonal og upartisk måte.

Retningslinjene sier følgende:

«Nøytralt ståsted blir ofte misforstått. Politikken betyr ikke at man tror det er mulig å skrive en enkel upartisk artikkel, men at man skal følge rettferdig alle partene i en diskusjon, og ikke lage en artikkel som bare taler én sides sak. Rettferdig vil også si at hver side av en sak får omtale som står i sammenheng med utbredelsen av synet. Et syn som kun en liten minoritet hevder, skal ikke ha like stor omtale som majoritetssynet.»

Advarsler om artikler som representerer et nøytralt ståsted i retningslinjenes forstand er ment å stå midlertidig, fram til artikkelen blir endret. Det er et ufravikelig prinsipp heter det. Spørsmålet er imidlertid hva dette ståstedet egentlig er for noe. Når passer det å sette opp slike merkelapper?

Den aktuelle merkingen har stått i to år. Den ble først satt inn med følgende begrunnelse: «Nøytralitet. Det kommer i liten grad frem, eller er er helt fraværende, at mange medlemsland er kritiske til EU.» Mangelen ble ikke utbedret. Jeg endret derfor merkingen i 2016, og fikk denne tilbakestilt med følgende begrunnelse: «Vi bør ha litt mere kritisk informasjon om denne unionen. Dette er helt fraværend». I 2018 har jeg stilt spørsmål som nevnt ovenfor, og fått svar at nå er den ganske nøytral, men at det er angivelig fortsatt noe med «tonen». Da merkingen ble fjernet av Ulf som mente den var grunnløs, ble den satt inn igjen.

Spørsmålet om når det foreligger grunner til å sette opp en merking slik det her er tale om, er vanskelig å avgjøre. Det forhold alene at en eller to personer finner at tonen i en artikkel upassende, er i dette tilfellet åpenbart ikke grunn god nok. Én tone representerer ett ståsted, en annen tone et annet. Vi uttrykker oss forskjellig.

En artikkel er ikke partisk (utenfor nøytralt ståsted) bare fordi den inneholder stoff eller innfallsvinkler, tone om du vil, som andre er uenig i. Det er etter retningslinjene relevant å ta inn både skeptisk og positivt materiale, i samme artikkel. Dersom ett av disse elementene mangler, mister artikkelen logisk sett, ikke dermed sin nøytralitet. Den blir bare ubalansert, mangelfull. Da kan den merkes deretter, men aller helst bearbeides. Uten et slikt prinsipp ville Wikipedia ikke kunne eksistere. Vi legger puslespill, og det tar tid.

Merkingen må spares til de klare og enkle tilfellene, der vi finner tydelige spor av agitasjon, kommersiell eller politisk, de helt klare tilfeller av POV.

Det ligger i sakens natur at man i en artikkel om EU ikke foretar helt nøytrale valg. Det finnes knapt et våkent, samfunnsinteressert menneske i Norge som har et nøytralt forhold til EU, og takk for det. Vi er alle parter. Valg av stoff til en slik artikkel, vil derfor medføre at andre vil prøve å balansere artikkelen, slik de vurderer det. Det er fint, og slik skal det være. At en person har et gjort valg, eller formet artikkelen på en måte, gir ingen rettmessig adgang for andre til umiddelbart å sette opp en advarselsplakat, om manglende «nøytralitet». De som er misfornøyd må balansere artikkelen, men slik at alle elementer fortsatt er med.

Plakaten passer ganske enkelt ikke for en artikkel som dette. Vi må for å forbedre artikkeln velge en annen fremgangsmåte som ikke skaper kamp, men dialog. Det er sagt i retningslinjene at det er en øvelse å skrive nøytralt, og det er sant. Alle artikler kan endres. Men vi må i det lengste unngå å karakterisere andres tekster som partiske. Det gjelder her også når andres tekster er litt partiske, for det vil nok gjelde våre egne også!

Ett eksempel som man kunne lagd mye kvalm av:

«De viktigste beslutningene i EUs organer tas i organer som ikke er direkte folkevalgte.»

Er dette innholdsløst, partisk, eller folkeopplysning? Ordlyden kan anvendes på alle demokratiske stater i Europa. Det er regjeringene som tar de viktigste beslutningene. Samtidig kjenner vi det kanskje igjen fra EU-kampene. Er det derfor partisk? Eller hva er det? Kommisjonen er ikke folkevalgt i det hele tatt, hverken direkte eller indirekte. Teksten er vanskelig å forstå, den må ikke tagges, den må forklares, i et eget avsnitt.

Jeg vet at jeg kan skrive på artikkelen. Men her er det sagt at selv om artikkelen er «ganske nøytral», må vi vente med å fjerne merkingen til et bestemt arbeid er ferdig. Ca. 423 203 av våre artikler er «ganske nøytrale». Resten kan slettes. Hva om jeg skriver inn noe som noen misliker eller finner ikke-nøytralt? Blir da merket stående, fordi «tonen» er feil. Jeg vil ikke arbeide under så uklare regler. Hver og en av oss må ikke ta større plass en vi fortjener. Akkurat denne merkingen er dessuten motivert av forakt - for et eller annet. Det er provoserende i seg selv at en handling med en slik form for motivasjon, skal bli stående og og forsvares med en ny begrunnelse. Merkingen kunne vært fjernet som foreldet, den skal bare stå kortvarig, jf retningslinjene. --Trygve Nodeland (diskusjon) 7. mar. 2018 kl. 17:59 (CET)

Her burde merkingen vært fjernet eller endret. Selve kommentaren i merket er ikke nøytral og "burde vært nøytralitetsmerket". Kommentaren er et partsønske. Artikkelen slik den stod da den var ble merket hadde ikke-nøytrale formuleringer, men de svingte nok i motsatt retning av det den som merket ønsket. Hvis manglende nøytralitet er omstridt bør merket fjernes. Det er ikke slik at én bruker skal ha viljen sin i en artikkel. Artikkelen kunne her fått andre merker, men dette var feilmerking. ツDyveldi☯ prat ✉ post 7. mar. 2018 kl. 19:54 (CET)
Signerer Trygve Nodeland. Det synes vanskelig å komme noe videre med dette, og jeg har også (som før nevnt) mer enn nok av andre saker å arbeide med. Følgelig lar jeg det ligge, men registrerer at Wikipedias bidragsytere har liten interesse for at en artikkel om ett av samtidens mest sentrale emner kontrolleres av én bidragsyter på denne måten. Ulf Larsen (diskusjon) 7. mar. 2018 kl. 21:08 (CET)
Signerer Bruker:Trygve W Nodeland og Bruker:Ulflarsen. Slik status er på artikkelen i dag og med føringer er det lite interessant å jobbe med den. Mvh Pmt (diskusjon) 7. mar. 2018 kl. 22:17 (CET)
Dere fortsatte å komme med grunnløse påstander også etter at jeg innstendig ba dere slutte. Det er usakelig og uakseptabelt: Det er ingen som har kidnappet artikkelen, det er ingen som har hindret andre i å bidra, det ingen som har lagt frem fnugg av dokumentasjon på at min omfattende utdyping av artikkelen de siste par ukene har gjort den mindre nøytral eller mindre leksikalsk. Jeg har begrunnet og vist frem de endringene jeg har gjort, jeg har oppfordret andre til å bidra. Dette handler om forbedring av enkelt artikkel og vi har hatt en utførlig diskusjon av dette på artikkelens diskusjonside, så hvorfor dette stadig diskuteres på Tinget forstår jeg ikke. --Vennlig hilsen Erik d.y. 13. mar. 2018 kl. 19:08 (CET)
Velger å stille meg nøytral i forhold til dette nøytralitetsmerke. Jeg legger merke til at det faller en del tungt for brystet og jeg vil derfor ikke legge meg opp i det hvis det fjernes.--Ezzex (diskusjon) 8. mar. 2018 kl. 00:01 (CET)
Utmerket, da har diskusjonen ført frem. Merket er allerede fjernet og arbeidet med å gjøre artikkelen bedre er godt i gang. Det er bare å oppfordre alle som har interesse i europeisk politikk, til å delta. I disse EU/Trump-tider er dette svært aktuelt. --Trygve Nodeland (diskusjon) 8. mar. 2018 kl. 15:33 (CET)

Redigeringsfilter[rediger kilde]

Jeg foreslår at et redigeringsfilter, som blir fjernet igjen etter en viss tid, blir brukt i stedet for blokkering av Bruker:F.bendik hvis en administrator vurderer ellers ville konkludert med vanlig blokkering. Saken er beskrevet på WP:TO#Redigeringsfilter, Brukerdiskusjon:F.bendik og Wikipedia:Administratorenes_oppslagstavle/Arkiv_12#Nå_er_det_nok!. Iceblock (diskusjon) 14. mar. 2018 kl. 21:06 (CET)

Takk for godt initiativ fra Iceblock. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 17. mar. 2018 kl. 00:40 (CET)
Jeg har nå satt opp aktivert disse filtrene. - 4ing (diskusjon) 22. mar. 2018 kl. 14:04 (CET)
Dette er en omgåelse av at permban skal vedtas av nettsamfunnet. — Jeblad 22. mar. 2018 kl. 15:38 (CET)
Jeg oppfatter ikke dette som en permban. Jeg vil derimot tro at 4ing og andre administratorer gjerne er villige til å lette på restriksjonene i det F.bendik eventuelt går inn i en dialog rundt hvordan man jobber med nye artikler på Wikipedia og hva man kan gjøre for å heve kvaliteten på oversettelser. Hilsen Kjetil_r 22. mar. 2018 kl. 15:59 (CET)
Når denne tvangstrøyen først snikinnføres, hva med å bruke samme teknikk for å dempe enkeltes overdrevne diskusjonstrang og hårkløveri så vi kan få litt ro på prosjektet, og gå over til å arbeide med artiklene? Hjelpe hverandre med å forbedre den massen, kanskje spesielt også nybegynnere istedenfor å kyle det rett tilbake som undersider med beskjed om at "Dette duger ikke". Når ble det slutt på samarbeidet på andre ting enn u/a-artikler her, egentlig? Mvh Noorse 22. mar. 2018 kl. 16:08 (CET)
Slike kommentarer kunne du spart denne diskusjonen for Noorse. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. mar. 2018 kl. 20:14 (CET)
Takk for at du bekreftet observasjonene, Dyveldi :) God påske! Mvh Noorse 23. mar. 2018 kl. 19:42 (CET)
Klart innafor hva administratorene kan gjøre. Alternativet er at brukeren blokkeres og ikke kan redigere noen steder. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. mar. 2018 kl. 20:14 (CET)
Fra Wikipedia:Retningslinjer for blokkering#Varig utestengning; «…langvarig forbud mot å redigere på Wikipedia.» At et redigeringsfilter brukes for å utestenge en bruker på ubestemt tid er en omgåelse av eksisterende offisiell retningslinje, men gitt hva administratorer tillater seg på dette prosjektet, så er jeg ikke overrasket. (Jeg er enig med Noorse, men det er vel forsåvidt ganske opplagt.) — Jeblad 22. mar. 2018 kl. 23:13 (CET)
Jeg kan se at det er en fordel for F.Bendik at det opprettes et slik filtere, og ikke minst for de som har påtatt seg rollen som vedkommendes verge. Ære være! Men kanskje skulle et slikt filter tidsbegrenses? Selv om sanksjonen fremstår som «lettere» enn en blokkering, så har vi kanskje et hjemmelsproblem, slik Jeblad er inne på? Det er vel ikke alltid man kan resonnere fra det mer til det mindre. Og dessuten er det ofte vanskelig å se konsekvensene av en i og for seg kreativ løsning.--Trygve Nodeland (diskusjon) 23. mar. 2018 kl. 09:31 (CET)
Administratorene har anledning til å blokkere på ubestemt tid i henhold til vår retningslinje Wikipedia:Retningslinjer_for_blokkering#Forstyrring_av_Wikipedia. @
-- Masseoppretting av artikler som er ufullstendig oversatt og som krever at andre må gå inn og revidere/omskrive faller inn under «Forstyrring av Wikipedia». Vi snakker heller ikke om noen ufullstendig oversatte artikler, det dreier seg om mange tusen artikler som ikke er fullstendig oversatt og i elendig forfatning med hensyn på norsk språk og øvrig innhold. Dette skal tross alt være en Wikipedia på norsk som viser frem norsk språk og ikke en Wikipedia på halveisoversatt.
-- Vi har rett og slett ikke tilstrekkelig antall brukere som kan assistere brukeren til at tempoet i artikkelopprettingen er forsvarlig. Vi har ikke nok frivillige som kan være eller ønsker å være F.bendik sine assistenter til at alle disse ufullstendig maskinoversatte artiklene har håp om å bli fullverdige oversettelser. Her ville det også vært enklere for andre å selv oversette helt på nytt og få kredit for oversetting og artikkeloppretting heller enn å gå inn og revidere/omskrive/oversette på nytt allerede opprettede artikler.
-- Forstyrring av Wikipedia har alltid vært et grunnlag for å blokkere brukere på ubestemt tid.
-- På ubestemt tid er ikke det samme som permanent selv om konsekvensen mange ganger kan være likeartet. En permanent blokk kan ikke oppheves, blokkering på ubestemt tid kan ilegges av en administrator og oppheves av en annen (dersom vedkommende ønsker det).
-- Ideelt sett burde vi hatt vår egen «Arbitration Committee» eller «Tvisteløsningsnemnd» som kunne ilegge en form form «Topic ban» hvor brukeren fikk forbud mot å opprette nye artikler. Det har vi ikke og før vi får en slik «Tvisteløsningsnemnd» så er dette en akseptabel løsning som er innenfor det regelverket vi har. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 23. mar. 2018 kl. 20:30 (CET)

Formatering[rediger kilde]

Vi har en side Hjelp:Redigering, og det kan muligens være lurt å lese den for alle og enhver. Hvis noe er vanskelig eller ikke beskrevet så gi meg et hint, så skal jeg se om jeg kan legge det til. — Jeblad 23. mar. 2018 kl. 20:59 (CET)