Stasjonær PC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde av en stasjonær PC med skjerm, mus og tastatur og selve kabinettet

Stasjonær PC er i kontrast til en bærbar datamaskin (laptop) en PC som for det meste står på et sted konstant, som oftest på en pult.

Produsenter[rediger | rediger kilde]

De som lager komponenter er for det meste MSI/Nvidia (Skjermkort), Intel/AMD (Prosessorer), Cooler Master (Vifter) og ASUS (Hovedkort).

Noen andre produsenter av stasjonære PC-er er Acer, Dell og Hewlett-Packard.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

I en stasjonær pc er det mange deler, de delene kalles komponenter. Komponentene er plassert i kabinettet som er selve pc-en, det er en kasse hvor komponentene legges, den kan tilpasses veldig mye. Det går an å endre farge, form, størrelse og til og med legge inn lys og endre fargen på lyset. 

Tilpassing[rediger | rediger kilde]

En stasjonær pc er ofte kraftigere enn bærbare pc-er, man kan tilpasse den til eier (Tastatur, Skjerm, …) og tilpasse utseende (Farge, Størrelse, Form, …), det er ikke lett å tilpasse så mye på bærbare PC-er.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

PSU[rediger | rediger kilde]

Power Supply Unit, også kjent som strømforsyning, er et komponent du setter inn i kabinettet for å gi strøm til resten av pc-en. Det følger kabler med i strømforsyningen, de skal kobles til resten av komponentene.

CPU[rediger | rediger kilde]

Central Prosessing Unit, også kjent som prosessoren, er hjernen til pc-en. Det utfører nesten alle jobbene på pc-en. Den sitter i hovedkortet og er ca. 3x4 centimeter og er veldig tynn.

GPU[rediger | rediger kilde]

Graphics Prosessing Unit, skjermkortet, er komponenten som utfører jobbene som innebærer monitoren. Skjermkortet sitter i hovedkortet og har 1-3 vifter. På skjermkortet er det forskjellige outputs/inputs, på de fleste skjermkortene i dag er det VGA, HDMI eller DVI.

NIC[rediger | rediger kilde]

Network Interface Controller er pc-ens nettverksforkyning. Til stasjonære PC-er er det best å bruke nettverkskabel, hvis en stasjonær pc blir koblet trådløst til nettverket kan det tappe nettet og da vil ingen på det nettet kunne få signal.

HDD[rediger | rediger kilde]

Hard Disk Drive er et lagrings-komponent(Harddisk), det er lagringsplassen til pc-en, altså der alt er lagret. Det finnes flere typer lagring med forskjellig plass, noen andre lagringskomponenter er: SSD (Solid State Drive) og ROM (Read Only Memory).

PCB[rediger | rediger kilde]

Printed Circuit Board, på norsk hovedkort, er hovedkortet. Det får strøm fra PSU-en og sender strøm til andre komponenter, nesten alle komponentene er koblet til hovedkortet. Det er viktig å plassere riktige kabler på riktig sted, hvis ikke kan det bli store problemer.

RAM[rediger | rediger kilde]

Random Access Memory er minnet, RAM-en er en type lagringsplass som gir tilgang til all data i tilfeldig rekkefølge.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første stasjonære datamaskiner i 1980 var tekstbehandlere. På 1990-tallet ble multimedia og Internett-tilkoblinger stadig vanligere, og datamaskiner kom utstyrt med CD-ROM-stasjon og eksterne høyttalere som standard utstyr. Flatskjermer konkurrerte ut de tradisjonelle «kasseskjermene». I 2000-årene var laptoper en alvorlig konkurrent til stasjonære datamaskiner.