Wikipedia:Underprosjekter/Videospill/Artikkelvurdering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det følgende tatt fra Wikipedia:Artikkelvurdering. Systemet er en retningslinje og er tenkt brukt i maler som brukes på artiklers diskusjonssider, for å senere gjøre det lettere tilgjengelig for bidragsytere å finne artikler som kan bearbeides. Se for eksempel Diskusjon:Call of Duty 4: Modern Warfare for hvordan det kan gjøres, hvor malen er satt inn som «{{Underprosjekt videospill|prioritet=høy|nivå=UA}}».

Systemet er delt i to deler; den ene delen, som er den viktigste, er artikkelens kvalitet. Hvor bra er artikkelen, og hva må gjøres for å få den ferdig? En artikkel regnes som ferdig når den når A-nivå, selv om den selvsagt vil kunne redigeres videre som normalt. Se skalaen under. Den andre delen av systemet, handler om hvor høy prioritet artikkelen har innen videospillemnet.

Nivåskala[rediger kilde]

Bruker en generell nivåskala, ikke spesifikk til videospill.
Merke Kriterier Leserens inntrykk Forslag til bidragsytere Eksempel
Utmerket artikkel UA
{{UA-nivå}}
Reservert for artikler som har fått utmerket artikkel-status etter konsensus, og oppfyller kriteriene for utmerkede artikler. Grundig, velskrevet og gjennomarbeidet artikkel: en fantastisk kilde for encyklopedisk informasjon. Ingen videre redigering er nødvendig, med mindre ny informasjon kommer for dagen. Første verdenskrig (per april 2020)
Anbefalt artikkel AA
{{AA-nivå}}
Artikkelen har gått igjennom prosessen for anbefalte artikler, og oppfyller kriteriene for anbefalte artikler. Gir en velskrevet, klar og komplett beskrivelse av emnet. Den burde være på en passende lengde for emnet, ha en velskrevet innledning, og et antall overskrifter for å dele inn innholdet. Den burde ha gode eksterne kilder, helst trykte kilder (i motsetning til bare nettsider). Burde ha gode illustrasjoner. Er på et nivå hvor den senere kan bli oppgradert til utmerket artikkel. Veldig nyttig for leserne. Er en nesten komplett behandling av emnet. En person uten inngående kjennskap til emnet vil ikke savne noe. Artikkelen kan trenge mindre endringer og forbedringer av teksten, og bør ses over av en ekspert på emnet. Saker som bredde, grad av kompletthet, og balanse bør vies oppmerksomhet. Ludvig Daae (per april 2020)
A
{{A-nivå}}
Artikler på A-nivå er artikler som har mye god informasjon, men som fortsatt trenger noe forbedring både innholds- og språkmessig for å nå AA-nivå. Nyttig for nesten alle lesere. Er en god behandling av emnet. Har ingen åpenbare problemer, mangler eller unødvendig informasjon. Holder for de fleste formål, men andre encyklopedier gjør det muligens bedre. Noe videre redigering vil være nyttig, men ikke nødvendig for en god leseropplevelse. Vidkun Quisling (per april 2020)
B
{{B-nivå}}
Har flere av elementene beskrevet under «start», vanligvis majoriteten av materialet for å utgjøre en komplett artikkel. Den har ikke desto mindre flere huller eller manglende elementer eller referanser, trenger forbedring av språket, trenger bedre avbalansering av innhold, eller inneholder andre problemer som må utbedres. Nyttig for mange lesere, men ikke alle. En vanlig leser som går gjennom emnet vil føle at han/hun forstår emnet, men en student eller forsker som prøver å bruke materialet ville ha vansker med dette, eller få feil i sitt verk. Videre redigering er fortsatt nødvendig, spesielt for å fylle hull eller fikse andre feil. Japansk (per april 2020)
Start
{{Start-nivå}}
En artikkel under utvikling som er langt fra komplett og som mangler pålitelige referanser. Noe betydningsfylt innhold, men flesteparten av leserne forventer mer. Anskaffelse av pålitelige referanser bør prioriteres. Artikkelen trenger også vesentlige utbedringer innen innhold og organisering. Røabanen (per februar 2020)
Spire Spire
{{Spire-nivå}}
En veldig grunnleggende beskrivelse av emnet. Veldig lite betydningsfylt innhold, ikke stort mer enn en ordboksdefinisjon. Utvidelse av artikkelen, med fokus på det viktigste innen emnet.

Viktighetsskala[rediger kilde]

Kan redigeres på Mal:Viktighetsskala videospill.
Merke Beskrivelse Eksempler
Topp
{{Topp viktighet}}

Terminologi: Grunnleggende terminologi og grunnsjangere
Selskaper: Selskaper med særdeles høy innflytelse eller historisk verdi

Terminologi: arkadespill, gameplay, videospill, actionspill, skytespill
Selskaper: Activision, Atari, Nintendo

Høy
{{Høy viktighet}}

Terminologi: Svært vanlige spillkonsepter og idéer, samt undersjangere
Selskaper: Større utgivere og utviklere
Tjenester: Svært velkjente, videospill-relaterte tjenester
Spillserier: Serier med langvarig suksess og innflytelse
Videospill: Sjangerdefinerende spill med langvarig suksess og innflytelse eller historisk betydning, også spill med usedvanlig høye salgsnummer i utgivelsesår (ofte også første spill i serier med «Høy» viktighet)
Konsoller: Hovedkonsoller fra selskaper som er, eller som har vært på lik linje med nåtidens (per september 2022) «The Big Three»: Nintendo, Sony og Microsoft
Personer: Personer med høy innflytelse eller historisk verdi
Øvrig: Spillfigurer som er gjenkjennelige utenfor videospillsfæren (og ellers svært velkjent innenfor), samt viktige hendelser innenfor videospillindustrien

Terminologi: action-eventyrspill, kortbyggingspill, hit points, indiespill, juksekoder, sprite
Selskaper: Ubisoft, Square Enix, Epic Games
Tjenester: Steam
Spillserier: Super Mario, The Sims
Videospill: PUBG: Battlegrounds, Super Mario Galaxy, The Sims, World of Warcraft, Call of Duty 4: Modern Warfare, Pong
Konsoller: Commodore 64, Nintendo 64, Xbox Series X og Series S
Personer: Satoru Iwata, Shigeru Miyamoto, Will Wright
Øvrig: Pikachu, Mario, Master Chief, Electronic Entertainment Expo, Gamergate, videospillkonsollenes tredje generasjon

Middels
{{Middels viktighet}}

Terminologi: Vanlige og brede spillkonsepter
Selskaper: Ellers velkjente selskaper innenfor videospillindustrien, inkludert uavhengige selskaper med flere anerkjente utgivelser
Tjenester: Velkjente, videospill-relaterte tjenester
Nettsteder: Velkjente, videospill-relaterte nettsteder og medier, og ellers norske videospillnettsted som har innflytelse i Norge
Spillserier: Anerkjente videospillserier
Videospill: Anerkjente videospill og videospill som er hovedspill i en serie med «Høy» viktighet
Personer: Ellers velkjente og/eller anerkjente individer innen videospillindustrien
Øvrig: Velkjente, videospill-relaterte fenomener, samt individuelle arrangementer som er av «Høy» viktighet

Terminologi: avatar, tidlig tilgang, gratis å spille
Selskaper: GameStop, CD Projekt RED, Naughty Dog, Supergiant Games, Funcom, Mojang
Tjenester: Discord, TeamSpeak
Nettsteder: Polygon, Gamer.no
Spillserier: Tropico
Videospill: Dragon Age II, Team Fortress 2, Super Mario Galaxy 2, Baba Is You, Undertale
Personer: Muriel Tramis, Toby Fox, Koji Kondo
Øvrig: chipmusikk, All your base are belong to us, Electronic Entertainment Expo 2018

Lav
{{Lav viktighet}}

De fleste emner som ikke er dekket av resten av kategoriene, med noen spesifikke eksempler:
Annen media basert på videospill eller videospillserier Arrangementer og tjenester sentrert rundt ett selskap
Selskaper med et par kjente spill
Øvrige temaer som videospillutstillinger

Annen media: Super Mario Bros., The Elder Scrolls: The Infernal City, «Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA»
Arrangementer: BlizzCon
Tjenester: Origin
Selskaper: Amanita Design, Pivotal Games
Øvrig: The Art of Video Games

Beskrivelsen er en løs retningslinje (og kun et forslag) og kan fravikes dersom det foreligger særskilte forhold som ikke dekkes av det ovenstående. I slike tilfeller bør de særskilte forholdene kommenteres.